Connect with us

Επιστήμες

Ανακαλύφθηκε χαμένη ήπειρος στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας

continent2 1

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια χαμένη ήπειρο στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας η οποία ήταν το σπίτι 500.000 ανθρώπων πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Αυτή η χερσαία μάζα, γνωστή ως Βορειοδυτική Υφαλοκρηπίδα (North West Shelf), ήταν περίπου 1,6 φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελείτο από αρχιπελάγη, λίμνες, ποτάμια και μια μεγάλη εσωτερική θάλασσα. Τα αρχιπελάγη ήταν τόσο μεγάλα που μπορεί να λειτουργούσαν ως «γέφυρες» για τους ανθρώπους που μετανάστευαν από την Ινδονησία προς την Αυστραλία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η Βορειοδυτική Υφαλοκρηπίδα βυθίστηκε εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και σήμερα βρίσκεται περίπου 90 μέτρα κάτω από τη Θάλασσα του Τιμόρ.

«Αποκαλύψαμε λεπτομέρειες του πολύπλοκου τοπίου που υπήρχε στη Βορειοδυτική Υφαλοκρηπίδα της Αυστραλίας», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης, Κασί Νόρμαν, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Griffith στο Queensland της Αυστραλίας.

«Δεν έμοιαζε με κανένα τοπίο που συναντάμε σήμερα στην ήπειρό μας», σημείωσε.

map of sunda and sahul.svg

Πριν από περίπου 18.000 χρόνια, η τελευταία εποχή των παγετώνων έφτασε στο τέλος της. Η επακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εξαφάνισε τεράστιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας χερσαίας μάζας γύρω από την Αυστραλία. Αυτή η χερσαία μάζα συνέδεε την ηπειρωτική Αυστραλία με τη Νέα Γουινέα και την Τασμανία – περιοχή γνωστή ως Σαχούλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βορειοδυτική υφαλοκρηπίδα της Σαχούλ ήταν ένα «τεράστιο, κατοικήσιμο βασίλειο» και μια «ενιαία πολιτιστική ζώνη».

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε βαθυμετρικά δεδομένα – πληροφορίες σχετικά με τα βάθη και τα σχήματα του υποθαλάσσιου εδάφους – από την περιοχή της Βορειοδυτικής Υφαλοκρηπίδας. Διαπίστωσε ότι περίπου η μισή από αυτή την τεράστια περιοχή βυθίστηκε πριν από 9.000 – 12.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της ταχείας αύξησης της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Η ακτογραμμή υποχώρησε και οι άνθρωποι μετακινήθηκαν στην ηπειρωτική Αυστραλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των πληθυσμών στις περιοχές Κίμπερλι και Άρνχεμ της βόρειας Αυστραλίας, γεγονός που αποτυπώνεται στις βραχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί και στις δύο περιοχές.

«Η μοντελοποίηση έδειξε ότι στη βυθισμένη πλέον Βορειοδυτική Υφαλοκρηπίδα έζησαν από 50.000 και 500.000 άνθρωποι σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τα τελευταία 65.000 χρόνια», αναφέρει η ομάδα.

«Ο πληθυσμός ενδεχομένως κορυφώθηκε στο απόγειο της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 20.000 χρόνια, όταν ολόκληρη η υφαλοκρηπίδα ήταν ξηρά. Πολλά μεγάλα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας – νησιά που κάποτε αποτελούσαν μέρος της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας – παρουσιάζουν σημάδια κατοίκησης πριν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», κατέληξαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν την ιστορία της χαμένης αποικίας και σχεδιάζουν να συνεχίσουν την ανακατασκευή της παλαιοοικολογίας των τοπίων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Quaternary Science Reviews».

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014