Connect with us

Επιστήμες

Ανακαλύφθηκε τεράστια αρχαία πόλη στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τεράστια αρχαία πόλη στον Αμαζόνιο, η οποία βρισκόταν κρυμμένη για χιλιάδες χρόνια κάτω από την πλούσια βλάστηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σπίτια και οι πλατείες στην περιοχή Upano στο ανατολικό Εκουαδόρ, συνδέονταν μεταξύ τους με ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων και καναλιών. Η περιοχή βρίσκεται στη σκιά ενός ηφαιστείου που δημιούργησε μεν πλούσια τοπικά εδάφη, αλλά μπορεί και να οδήγησε στην καταστροφή της.

«Αυτή είναι παλαιότερη από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία στον Αμαζόνιο από όσο γνωρίζουμε. Έχουμε μια ευρωκεντρική άποψη για τον πολιτισμό, αλλά αυτό δείχνει ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι κουλτούρα και τι πολιτισμός», δήλωσε στο BBC ο Στίβεν Ρόσταϊν, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους πολιτισμούς του Αμαζονίου. Οι περισσότεροι φαντάζονται ότι επρόκειτο για μικρές ομάδες που ζούσαν σε καλύβες, καθάριζαν τη γη και πιθανότατα κυκλοφορούσαν γυμνοί. Αυτό δείχνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι ζούσαν σε περίπλοκες αστικές κοινωνίες», σημείωσε ο συν-συγγραφέας Αντουάν Ντόρισον.

132280009 lost amazon city v4 2x640 nc

Η πόλη χτίστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και οι άνθρωποι έζησαν εκεί για έως και 1.000 χρόνια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι έζησαν εκεί, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι σίγουρα 10.000 αν όχι 100.000.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τεχνολογία αισθητήρα λέιζερ για να εντοπίσουν τα απομεινάρια της πόλης που βρίσκονταν κάτω από τα πυκνά φυτά και δέντρα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας LiDAR εντόπισαν 6.000 ορθογώνιες πλατφόρμες περίπου 20×10 μέτρων και με ύψος 2 με 3 μέτρα, οι οποίες ήταν τοποθετημένες μαζί γύρω από μια πλατεία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλές από αυτές ήταν κατοικίες, αλλά κάποιες χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς σκοπούς. Ένα δίκτυο από ευθύγραμμους δρόμους και μονοπάτια συνέδεε πολλές από τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου ενός που εκτεινόταν σε μήκος 25 χιλιομέτρων.

Ο Δρ. Ντόρισον δήλωσε ότι αυτοί οι δρόμοι ήταν το πιο εντυπωσιακό μέρος της έρευνας.

«Το οδικό δίκτυο είναι πολύ εξελιγμένο. Εκτείνεται σε μια τεράστια απόσταση, τα πάντα είναι συνδεδεμένα. Και υπάρχουν ορθές γωνίες, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό», είπε.

Οι ερευνητές βρήκαν για πρώτη φορά στοιχεία για μια πόλη στη δεκαετία του 1970, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώνεται η μελέτη μετά από 25 χρόνια έρευνας. Αποκαλύπτει μια μεγάλη, περίπλοκη κοινωνία που φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις γνωστές κοινωνίες των Μάγια στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.

«Φανταστείτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλο πολιτισμό όπως οι Μάγια, αλλά με εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, χρήση γης, κεραμική», δήλωσε ο Χοσέ Ιριάρτε, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή.

Δεν είναι γνωστά πάρα πολλά για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί και πώς ήταν οι κοινωνίες τους. Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει λάκκους, εστίες, πιθάρια, πέτρες για την άλεση φυτών και καμένους σπόρους. Οι πολιτισμοί Κιλαμόπε και Ουπάνο που ζούσαν εκεί ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, τρέφονταν με καλαμπόκια και γλυκοπατάτες και πιθανότατα έπιναν chicha, ένα είδος γλυκιάς μπύρας.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να κατανοήσουν τι βρίσκεται σε μια παρακείμενη περιοχή 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη.

ΠΗΓΗ: BBC

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014