Αυτοδιοίκηση
Ανακοίνωση Οργάνωσης Μελών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Δήμου Θέρμου
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το πολυνομοσχέδιο ακυρώνει τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α., που έγινε με τον «Κλεισθένη», με άξονες την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση των θεσμών λαϊκής συμμετοχής και τη βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.
Πρόκειται για μία πρόχειρη, αποσπασματική και κατάφωρα αντισυνταγματική αντιμεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπεύδει να εξυπηρετήσει το, ελεγχόμενο από την ίδια, αυτοδιοικητικό κατεστημένο, ανατρέποντας με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο τους συσχετισμούς των συμβουλίων, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από το ίδιο το εκλογικό σώμα στις πρόσφατες εκλογές.
Καταστρατηγείται, με τις συγκεκριμένες διατάξεις, η αυτονομία των αποφασιστικών, βουλευόμενων οργάνων των Ο.Τ.Α., δηλαδή των συμβουλίων.
Τα άρθρα 1 και 2 αντίκεινται ευθέως στη δημοκρατική αρχή και παραβιάζουν την αρχή της ισότητας της ψήφου. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και στη σχετική έκθεσή της για το σ/ν η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Η αυτοδιοικητική αντιμεταρρύθμιση της Ν.Δ. ακυρώνει επί της ουσίας τις Κοινότητες (άρθρο 5). Μετατρέπει τα Τοπικά Συμβούλια που αναβάθμισε ο «Κλεισθένης» σε όργανα με σημαντικές αρμοδιότητες και εξουσία, που αντανακλούν την πραγματική βούληση των πολιτών, τα οποία για πρώτη φορά εκλέχτηκαν με ξεχωριστή κάλπη και άρα έχουν βαρύνουσα δημοκρατική νομιμοποίηση, σε διακοσμητικά όργανα, δέσμια των αποφάσεων του Δημάρχου. Αναιρεί, δηλαδή, τις διατάξεις του «Κλεισθένη» για την ενδοδημοτική αποκέντρωση, που υπήρξαν αφορμή για την απελευθέρωση, στις πρόσφατες εκλογές, ζωντανών, αυτοδιοικητικών δυνάμενων στις τοπικές κοινωνίες.
Με τον «Κλεισθένη», η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επιδίωξε και κάτι παραπάνω: να ενισχυθεί η λαϊκή συμμετοχή, να ανοίξει η Αυτοδιοίκηση σε δυνάμεις που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένες ή στο περιθώριο. Στόχος της ήταν να διαμορφώσει μια πολύ πιο δημοκρατική και συμμετοχική Αυτοδιοίκηση, ικανή να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά.
Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναφέρει το προηγούμενο προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης και μαζί με αυτό όλες τις παθογένειες που το συνόδευαν: τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια, την αποθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά.