Connect with us

Slider

Αναζήτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων που θανάτωσαν τα Όρνια της Κλεισούρας

unnamed 31

Έρευνες αναζήτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων

σχετικά με τα νεκρά Όρνια στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Στις 22 Απριλίου, υπό το κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και μετά από την ανεύρεση δύο νεκρών Όρνιων (Gyps fulvus) στην περιοχή του χωριού Χρυσοβέργι, επιστρατεύθηκε  η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο (αποτελούμενη από τον κ. Δ. Βαβύλη και τον Κούκι), για την αναζήτηση πιθανών δηλητηριασμένων δολωμάτων, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές περαιτέρω δηλητηριάσεις.

unnamed 30

 

Η περιοχή έρευνας εστιάστηκε κυρίως στα σημεία όπου βρέθηκαν τα δύο νεκρά Όρνια.  Μετά από αρκετές ώρες αναζήτησης δεν βρέθηκε κάποιο δηλητηριασμένο ζώο ή δόλωμα. Το μόνο που βρέθηκε ήταν ένας χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων πριν την περιοχή του Χρυσοβεργίου αλλά και εντός του Φαραγγιού της Κλεισούρας, όπου οι γύπες αναπαράγονται και αναζητούν τροφή γύρω από αυτόν. Εντός των ημερών σχεδιάζεται να αποσταλεί επιστολή στις αρμόδιες Αρχές προς αποκατάσταση αυτών των χώρων.

Το δεύτερο σημείο που ερευνήθηκε ήταν το φαράγγι του Παλαιορόλακκα – Κρεμαστής όπου τα Όρνια συνήθως πηγαινοέρχονται μεταξύ αυτού και του φαραγγιού της Κλεισούρας, ώστε να φέρουν τροφή για τα νεαρά τους αλλά και για να κουρνιάσουν. Πληροφορίες των κατοίκων της γύρω περιοχής αναφέρονταν σε νεκρά ζώα (πρόβατα) εντός του φαραγγιού και βασιζόμενες σε αυτές, όλη η ομάδα έρευνας ενέτεινε τις προσπάθειες αναζήτησης, χωρίς όμως να αποβούν καρποφόρες.

Τα νεκρά Όρνια βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθήνας και αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. ώστε να προσδιοριστεί το είδος του δηλητηρίου και πιθανότητα ο τρόπος χρήσης του. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην έρευνα πεδίου: το Δασαρχείο Μεσολογγίου, τον Κυνηγητικό Σύλλογο Μεσολογγίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ιδιαίτερα τον εθελοντή της κ. Νίκο Νούλα και την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Η συνεργασία όλων υπήρξε άψογη προς τον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την προστασία των σημαντικών βιοτόπων του Εθνικού Πάρκου και της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί. Ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου σχεδιάζει, σε συνεργασία με τους παραπάνω, να προβεί σε σχετική ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των κατοίκων της περιοχής του Χρυσοβεργίου, στελέχη του Φορέα επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Χρυσοβεργίου, όπου ενημέρωσαν τους μαθητές για τα αρπακτικά πουλιά του Εθνικού Πάρκου και ιδιαίτερα τους γύπες της Ελλάδας και την σημασία αυτών για το οικοσύστημα της περιοχής τους.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου: Γιάννης Κασβίκης, τηλ. 26320 55094, g.kasvikis@fdlmes.gr

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Ρούλα Τρίγκου, τηλ: 210 8228704 εσωτ. 118, Κιν. 6977 528200, rtrigou@ornithologiki.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014