Connect with us

Πολιτισμός

Το άνοιγμα από «Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε σε όλη την οικογένεια (Photos)

kentrikh

Το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο, οι συναντήσεις των μελών του ερευνητικού έργου «Το σεντούκι του παππού» για τη σχολική χρονιά 2023-24.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, η Μηχανικός Πληροφορικής, συγγραφέας και υποψήφια Διδάκτωρ Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου), ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Νομού Αιτωλοακαρνανίας, κύριος Θεόδωρος Τσιλίκας, τα μέλη της ομάδας «Το σεντούκι του παππού», αλλά και πολλοί, νέοι φίλοι γέμισαν τα παλιά θρανία το Μουσείου και πλημμύρισαν το επιβλητικό κτίριο του Αγγελοκάστρου με χαμόγελα και αγάπη για τη δημιουργική μάθηση

Η δεύτερη χρονιά για «Το σεντούκι του παππού» ξεκίνησε με ένα μεγάλο στοίχημα:τη συνδημιουργία ιστοριών και στιγμών με νόημα με τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας.Πλέον, η ομάδα εντάσσει στη συντροφιά της και τις μαμάδες, τους μπαμπάδες, τα πολύ μικρά παιδάκια, τους θείους που συνοδεύουν τα ανιψάκια τους, τους παππούδες με τα εγγόνια τους, αδέρφια, ξαδέρφια και φίλους που θέλουν να συμμετάσχουν στο άκρως δημιουργικό και καινοτόμο πρόγραμμα της Αριάδνης Δάντε.

1 9

Το κάλεσμα για την προσέλκυση νέων μελών θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, μετά τον θετικό περσινό απολογισμό από τις οικογένειες των παιδιών αποφασίστηκε το άνοιγμα και η συμμετοχή όλης της οικογένειας, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας.

Στην ομάδα «Το σεντούκι του παππού» βρίσκεται μια αγκαλιά εκπαιδευτικών, που μοιράζεται με τα μέλη της τις εμπειρίες και τις γνώσεις της. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν όσο μπορούν τα παιδιά, για να γίνουν οι καλύτεροι πολίτες της κοινωνίας μας, όμορφοι άνθρωποι με ήθος, σεβασμό κι αγάπη στον συνάνθρωπο.

Τα ενήλικα μέλη μοιράζονται με την ομάδα ότι καλύτερο μπορούν, γιατί πιστεύουν ακράδαντα πως σε αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει να κυριαρχούν μόνο οι κακές ειδήσεις και αναδεικνύουν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

7

Η ομάδα στο σεντούκι του παππού είναι φωτεινή, είναι μια μεγάλη ελπίδα, είναι η χαρά της μάθησης και της δημιουργίας και είναι ανοιχτή σε όλους.

Η αρχή των συναντήσεων ξεκίνησε με τη γνωριμία του Χάρτη Ενσυναίσθησης. Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε εξήγησε στους παρευρισκόμενους τη λειτουργία του χάρτη και προσκάλεσε έξι παιδιά να καθίσουν στις καρέκλες της δημιουργικότητας. Έπειτα, η ίδια αποτέλεσε τον «κακό» πρωταγωνιστή μιας σκηνής και έθεσε στα παιδιά τέσσερα ερωτήματα:

Τι κάνουν, τι νιώθουν, τι λένε και τι σκέφτονται όταν:
👉βλέπουν κάποιον να πετάει σκουπίδια,
👉βρίσκουν στον δρόμο ένα χτυπημένο σκυλάκι,
👉ακούνε για την καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία,
👉μαθαίνουν για τον σεισμό στο Μαρόκο,
👉τους ενοχλεί το αδερφάκι τραβώντας τα μαλλιά,
👉ο συμμαθητής τους δεν παίζει μπάλα μαζί τους στο σχολείο.

Οι έξι εθελοντές είχαν στη διάθεσή τους και τη βοήθεια της υπόλοιπης ομάδας και έδωσαν γρήγορα λύση στα προβλήματα της Αριάδνης, συμπληρώνοντας τον αντίστοιχο Χάρτη Ενσυναίσθησης και δημιουργώντας έναν σημαντικό ήρωα.

5 1 e1695318509120

Μέσα από αυτές τις βιωματικές ασκήσεις τονίστηκε στην ομάδα και η σημασία της βοήθειας, την οποία πρέπει να αναζητούμε όλοι σε ανάλογες περιπτώσεις. Όπως σημείωσε η συγγραφέας: «Το μοίρασμα του προβλήματος με τους ανθρώπους θα μας δώσει τη λύση.»

Η ομάδα των εκπαιδευτικών πλαισιώνεται από την Ελένη Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, τη Μαρία Δωνου Σώκου από το Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου, τη φιλόλογο Μαρία Κουτσογούλα, τον Γρήγορη Σαρβάνη από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατοχής και φυσικά τον Θεόδωρο Τσιλίκα. Στο πλευρό του προγράμματος βρίσκεται ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου και η Διευθύντρια του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, κυρία Αθανασία Ρακιντζή.

4 2

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία του Διδάκτορος και συγγραφέως, κυρίου Ιωάννη Νεράντζη, ο οποίος το Σάββατο βρέθηκε κοντά στην ομάδα μετά της συζύγου του, δώρισε βιβλία, αλλά και τα σπουδαία συγγραφικά του έργα στο Μουσείο και μοιράστηκε με την ομάδα πολύτιμες συμβουλές, αλλά και τις ευχές του.

Υπενθυμίζεται στους αναγνώστες πως «Το σεντούκι του παππού» είναι ένα έργο που στηρίζεται στην Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση του εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη. Η συλλογή ποιημάτων του Περικλή Καίσαρη από όλον τον κόσμο πολύ πιο πριν από την εποχή του Internet, έδωσε στην κυρία Σαμαρτζοπάνου και στον επιβλέποντα Καθηγητή των διδακτορικών της σπουδών, κ. Θαρρενό Μπράτιτση από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας την αφορμή να συνθέσουν ένα πρόγραμμα που ενώνει την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση με την Τεχνολογία, με στόχο τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου με νόημα από τα παιδιά.

3 3

Οι συναντήσεις της ομάδας «Το σεντούκι του παππού» πραγματοποιούνται ένα Σάββατο τον μήνα. Τα μέλη ασκούνται στη δημιουργική γραφή, στην εκφραστική ανάγνωση, στον ψηφιακό εγγραμματισμό, σε τεχνικές λήψεις βίντεο και δέχονται από τη συγγραφέα συμβουλές για την ορθή χρήση της τεχνολογίας.

Στο έργο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και γονείς από τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα και η ημερομηνία της συνάντησης ανακοινώνεται εγκαίρως στην κοινωνική σελίδα της συγγραφέως.

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τη συγγραφέα (ariadnidante @ gmail . com).Μέσα από τις συναντήσεις η Αριάδνη Δάντε ευελπιστεί να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες, ώστε να γίνουν ψηφιακοί δημιουργοί περιεχομένου και να αναδείξουν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Διαβάστε επίσης: Εκατοντάδες Αγρινιώτες κατέκλυσαν την Πλ. Δημοκρατίας για το «Αφιέρωμα στον Πυθαγόρα» (Photos)

Advertisement

AgrinioTimes ©2014