Ειδήσεις
Αντιδρούν οι θεσσαλικοί φορείς για Αχελώο περιμένοντας τον Τσίπρα…
Καλούν τους Θεσσαλούς να αντιδράσουν ενόψει συνεδρίου και έλευσης του πρωθυπουργού
Υπερασπιζόμενοι τις «τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλία για μεγιστοποίηση κάλυψης των διατροφικών αναγκών», οι πρόεδροι 4 τοπικών φορέων επιμένουν «στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» και στην αναγκαιότητα των έργων του Αχελώου, τα οποία καταδικάζει η περιοριστική- και για τη γεωργία και για την «καθαρή» ενέργεια – αντίληψη της παρούσας κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν ουτοπική και διόλου ορθολογική.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, του ΤΕΕ Κεντ. & Δυτ. Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Καλόγηρος και της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών Γιάννης Καλλές, δηλώνουν ότι θα εντείνουν την προσπάθειά τους «ειδικά τώρα με την έλευση του πρωθυπουργού στο Συνέδριο 10-11 Οκτωβρίου στη Λάρισα» και καλούν τους Θεσσαλούς «να αποδοκιμάσουν τις πρακτικές και το Σχέδιο που προωθείται και να μην αποδεχθούν τη στασιμότητα της Γεωργίας, τη μόνιμη υποβάθμιση στο περιβάλλον της Θεσσαλίας και τον εξοβελισμό της ΥΗ ενέργειας».
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση αναφέρει: «Η παρουσίαση των προτάσεων από το επιτελείο τουΥπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα υδατικά θέματα (Ειδική Γραμματεία Υδάτων) δυστυχώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας και τις επισημάνσεις που είχαμε διατυπώσει δημόσια επί του προσχεδίου της πρώτης αναθεώρησης του εγκεκριμένου (από το 2014) ΣΔΥ. Η αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική πολιτική παρέμβαση πριν από την εκπόνηση των μελετών ομολογήθηκε με τον πιο σαφή τρόπο από τον παριστάμενο αν. υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
Στην ημερίδα επιβεβαιώθηκε η διαφορά αντιλήψεων στο «όραμα» για το παραγωγικό μοντέλο και ειδικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτή άλλωστε είναι η βασική και ουσιαστική μας διαφορά. Από τις επιλογές στον πρωτογενή τομέα καθορίζονται οι υδατικές ανάγκες και όχι από γενικότητες υπέρ/κατά Αχελώου, φαραωνικά έργα κ.λπ. Δεν αποδεχόμαστε λοιπόν τη θέση του κυβερνώντος κόμματος ότι η γεωργία θα πρέπει να καταδικαστεί στα όρια που έως σήμερα, με κόπους, θυσίες και χωρίς ανάλογη βοήθεια από την Πολιτεία, μπόρεσε να αναπτυχθεί. Κατά μείζονα λόγο, δεν συμφωνούμε σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλία για μεγιστοποίηση κάλυψης των διατροφικών αναγκών, την στήριξη της κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και την ανάπτυξη βιομηχανίας, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Επειδή πολύς λόγος έγινε από τον κ. Φάμελλο για την εξοικονόμηση νερού, θα υπενθυμίσουμε τα εξής: Ο στόχος σημαντικής μείωσης των καταναλώσεων στις αρδεύσεις, στο επίπεδο των 450 κ. μ. νερού (κατά μέσο όρο) ανά στρέμμα, τέθηκε, διαβουλεύτηκε, εγκρίθηκε και έγινε αποδεκτός από όλους τους Θεσσαλούς παράγοντες από το 2014 με την έγκριση του πρώτου ΣΔΥ. Όμως ο στόχος αυτός, αν και στο υδατικό ισοζύγιο προεξοφλήθηκε η επίτευξή του, δεν έχει γίνει πράξη και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με επιλεγμένα έργα, δράσεις, κίνητρα, αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων και φυσικά πολλή δουλειά.
ΟΥΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στην κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχονται ότι το έλλειμμα θα διατηρηθεί, δεδομένου ότι το Σχέδιό τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην «οικολογική» ζήτηση που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 300 εκατ. κ. μ. ετησίως. Αποφεύγουν όμως για ευνόητους λόγους να αναγνωρίσουν ότι η οικολογική καταστροφή και η ερημοποίηση, εάν δεν δράσουμε άμεσα, θα είναι από δω και στο εξής σταθερά η νέα πραγματικότητα στη Θεσσαλία. Και μπροστά στον κίνδυνο αυτό, τι μας προτείνουν; Κάθετη απαγόρευση περαιτέρω ενίσχυσης από τη γειτονική λεκάνη Αχελώου μέσω ταμιευτήρα Συκιάς. Αγνοούν ότι ο ταμιευτήρας Συκιάς είναι το ιδανικό έργο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της οδηγίας για εξασφάλιση υδατικού αποθέματος για περίπτωση κρίσης; Παραμερίζουν εντελώς την αδήριτη πραγματικότητα ότι πρόκειται για τον πιο οικονομικό τρόπο ενίσχυσης της λεκάνης Πηνειού, δεδομένου ότι απομένουν εργασίες περίπου 250 εκατ. ευρώ έως την ολοκλήρωση των έργων (πλην του Υ/Η σταθμού) και ταυτόχρονα τον πιο σύντομο δρόμο χρονικά (5-8 έτη). Αντ’ αυτού προτείνουν έργα ταμίευσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ μέσα στη λεκάνη Πηνειού, δηλαδή ένα σχέδιο με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα, πανάκριβο, ουτοπικό και γεμάτο αβεβαιότητες. Τελικά με ένα τέτοιο έωλο σχέδιο προσπαθούν να κλείσουν και το υδατικό ισοζύγιο, που απέχει δραματικά από την πραγματικότητα. Κατά την άποψή μας, ένα μόνο μέρος από τους οικονομικούς πόρους που υποστηρίζουν ότι θα διαθέσουν για έργα, θα ήταν αρκετό για να ολοκληρωθούν τα έργα Συκιάς – σήραγγας καθώς επίσης και οι χρήσιμοι ταμιευτήρες πέριξ του κάμπου (Πύλη, Παλαιοδερλί, Μουζάκι, Νεοχωρίτης κ.λπ.). Όλα τα άλλα για «μικρά έργα» και «πεδινούς ταμιευτήρες» είναι μάλλον ασκήσεις επί χάρτου.
Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μια άλλη σημαντική παράμετρος στο παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας είναι η παραγωγή καθαρής υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΥΗΕ). Είναι γνωστό ότι τα Υ/Η έργα λειτουργούν θετικά στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου υδροδυναμικού πλούτου της χώρας και παράλληλα, ως εγχώριος πόρος, μειώνουν ευθέως την ενεργειακή μας εξάρτηση, η οποία δυστυχώς έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν 20 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τοποθετήσεις για τη σημασία των ΑΠΕ και ειδικά της ΥΗ Ενέργειας ακούσαμε προ διμήνου και από τον κ. Φάμελλο κατά την υπογραφή της αδειοδότησης της Μεσοχώρας.
Όταν όμως μετά απ’ όλα τα παραπάνω θέτουμε καθαρά το ερώτημα γιατί δεν προχωρούν στην αδειοδότηση της Συκιάς, όπως έκανε και η ΔΕΗ με τη Μεσοχώρα βασισμένη στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ (26/2014), δεν παίρνουμε καμιά απάντηση. Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση αλλά και στο κυβερνητικό κόμμα διατηρούνται οι συγχύσεις, οι ιδεοληψίες, ακόμη και οι ακραίες τάσεις που είχανε ανοιχτά εκφραστεί για κατεδάφιση ημιτελών έργων που έχουν παραλάβει από πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ίδια μάλιστα περίοδο γινόμαστε θεατές νέων αδειών από την ΡΑΕ για έργα 400 MW με εισαγόμενο φυσικό αέριο (Βήμα, 17/9/2017), δηλαδή πολιτικές ενέργειες, που στην πράξη ακυρώνουν την κυβερνητική φιλολογία για ΑΠΕ και εξηγούν εν μέρει το πάθος κατά των ΥΗ έργων Άνω Αχελώου.
Καλούμε την κυβέρνηση, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα των ημιτελών έργων στον Άνω Αχελώο και να εκδηλώσει καθαρά τις προθέσεις της, εάν δηλαδή σκοπεύουν να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Σπίρτζη για τα έργα Συκιάς –σήραγγας ή εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη (νέα) αδειοδότησή τους, εκτός εάν τελικά σκέπτονται να παραμείνουν μετέωροι και κρυμμένοι πίσω από τις αοριστίες κατά της «εκτροπής Αχελώου».
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον θεσσαλικό λαό ότι είμαστε απέναντι σε λογικές που δεν υπακούουν σε ρεαλιστικά σενάρια απορρίπτουμε τα σχέδια διαχείρισης που εν πολλοίς είναι κατόπιν πολιτικής «παραγγελίας», αγωνιζόμαστε για το όραμά μας.
Εκτιμούμε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια που κάνουν να περάσουν την αμφιβολία και την απογοήτευση στον λαό και τους αγρότες ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλη λύση στο πρόβλημα της άρδευσης και της οικολογικής καταστροφής εκτός από «μικρά φράγματα» και «πεδινές» ταμιεύσεις. Ειδικά τώρα με την έλευση του πρωθυπουργού στο Συνέδριο 10-11 Οκτωβρίου στη Λάρισα, η προσπάθειά τους αυτή θα ενταθεί. Καλούμε όλους τους συμπολίτες να αποδοκιμάσουν τις πρακτικές και το Σχέδιο που προωθείται και να μην αποδεχθούν τη στασιμότητα της Γεωργίας, τη μόνιμη υποβάθμιση στο περιβάλλον της Θεσσαλίας και τον εξοβελισμό της ΥΗ ενέργειας».
thessaliatv.gr