Υγεία
Αντιγριπικός εμβολιασμός 2022: Στα φαρμακεία 2 εκατ. εμβόλια – Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί
Πάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια κατά του ιού της γρίπης έχουν φτάσει στα φαρμακεία, καθώς ο εμβολιασμός ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου. ‘Ηδη, πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο της γρίπης, αφού τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκε πλήθος κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωαπαϊκές χώρες.
Πρόσκληση τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, απευθύνει μέσω του iatropedia.gr, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.
Την επίσημη εμβολιαστική περίοδο κατά του ιού της γρίπης “εγκαινίασε” το Υπουργείο Υγείας, με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε τη Δευτέρα (3/10) σε όλους τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στους εμβολιασμούς (φαρμακεία, Κέντρα Υγείας κ.α.).
Σ’ αυτή περιλαμβάνονται οδηγίες για τους δικαιούχους των εμβολίων, αλλά και τον τρόπο συγχορήγησης των δύο εμβολίων: της γρίπης και του κορονοϊού.
Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά, έχουν μοιραστεί στα φαρμακεία πάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια, ενώ θα διανεμηθούν άλλα τόσα τους επόμενους μήνες.
“Είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας”, τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο iatropedia.gr. “Όποιος θέλει τα εμβόλια μπορεί να τα βρει στα φαρμακεία. Έχει ξεκινήσει η εμβολιαστική περίοδος από την 1η του μήνα, ενώ συνήθως ξεκινά μετά τις 15 Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά φέτος, όμως, εμβόλια συνταγογράφησαν κάποιοι γιατροί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς υπήρξαν αυξημένα περιστατικά γρίπης το καλοκαίρι”, αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Βαλτάς.
Δικαιούχοι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι ευπαθείς ομάδες και όποιος πολίτης επιθυμεί
Η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά φέτος (εμβολιαστική περίοδο 2022-2023) περισσότερα από 4 εκατομμύρια εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, τα οποία καλύπτουν τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.
Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν στους δικαιούχους από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ η λιανική τιμή τους κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ.
Όποιος πολίτης επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί στα φαρμακεία, ακόμη κι αν δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
“Πρέπει να υπάρχει συνταγογράφηση από γιατρό, αλλά δεν απαιτείται να είναι ηλεκτρονική η συνταγή”, διευκρινίζει ο Απόστολος Βαλτάς και προσθέτει πως ακόμη κι αν πάει κάποιος χωρίς συνταγή σε ένα φαρμακείο και θέλει να κάνει το εμβόλιο, μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό.
“Είναι υποχρεωμένος να του το κάνει ο φαρμακοποιός. Δεν υπάρχει προτεραιότητα και υπάρχει απόλυτη επάρκεια εμβολίων. Τα εμβόλια είναι τόσα, που δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε κλίμα πανικού στον κόσμο. Θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όλους όσους πρέπει να εμβολιαστούν”, αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών.
Πότε πρέπει να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο
Σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, που υπογράφει ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
“Αυτός ο καιρός τώρα, δεν ευνοεί να ξεκινήσουν τα εμβόλια. Είναι ακόμη καλοκαιριάτικος. Όταν αρχίσουν τα κρύα πρέπει. Η σύσταση είναι, από τώρα και μετά να ξεκινήσει η εμβολιαστική περίοδος και οι περισσότεροι, η πλειοψηφία του κόσμου να αρχίσει τον εμβολιασμό μετά τα μέσα Οκτώβρη”, εξηγεί ο Απόστολος Βαλτάς.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή τα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου).
Ωστόσο, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Πότε θα πρέπει να χορηγηθεί σε συνδυασμό με το εμβόλιο κατά της Covid-19
Η ανοσοποίηση κατά του ιού της γρίπης, συμπίπτει με την ανοσοποίηση κατά του κορονοϊού για πολλά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (3/10), ξεκίνησαν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό με τα νέα δισθενή εμβόλια κατά των υποπαραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5).
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία– όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
“Δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει κάποιος το ένα εμβόλιο και μετά από μία εβδομάδα, ή 10 μέρες να κάνει και το άλλο, είτε της γρίπης πρώτο, είτε του κορονοϊού”, εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ και συνεχίζει:
“Και την ίδια μέρα μπορεί να το κάνει, όπως λένε οι συστάσεις, αλλά μου φαίνεται περίεργο να πας την ίδια μέρα να κάνεις δύο εμβόλια. Να πας την ίδια μέρα και στο φαρμακείο και στο εμβολιαστικό κέντρο, δηλαδή. Θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο να γίνει. Όχι ότι υπάρχει πρόβλημα, όμως, να γίνει ακόμη και την ίδια μέρα”, εξηγεί.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη Covid-19:
- Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό τεστ στην Covid-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
- Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
- Ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 και συμπτώματα, πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
«Πρέπει όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν»
Ο εμβολιασμός πέρυσι (εμβολιαστική περίοδος 2021-2022) δεν εξελίχθηκε ικανοποιητικά, καθώς είχαν παραληφθεί εκατομμύρια δόσεις και οι εμβολιασμοί δεν ξεπέρασαν τα 3.400.000. Από την άλλη, δεν υπήρξαν αυξημένα περιστατικά γρίπης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, μέτρα τα οποία ευνόησαν τελικά και τη μη μετάδοση της γρίπης.
Αντίθετα πρόπερσι (περίοδος 2021-2022) σημειώθηκε ρεκόρ εμβολιασμών με περισσότερους από 4.200.000 πολίτες να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για έξαρση του ιού της γρίπης μέσα στο καλοκαίρι, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά:
«Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος».
Αναφερόταν, επίσης, πως «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας».
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τονίζει πως φέτος με την πρώιμη εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι προβλέπεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:
“Αλλοίμονο εάν φέτος με το πρόβλημα που φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει με τη γρίπη, δεν εμβολιαστούν εκείνοι που πρέπει να εμβολιαστούν. Το μήνυμα σαν πρόεδρος του ΠΦΣ είναι ότι προτρέπουμε τους πολίτες, όπως τόσα χρόνια, έτσι και φέτος να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το μήνυμα. Αλλοίμονο εάν όλες οι ευπαθείς ομάδες δεν κάνουν εμβόλιο και ιδιαίτερα όλοι οι άνω των 60 ετών”, καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς.
Την Τετάρτη (5/10) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τα συνδικαλιστικά σωματεία των γιατρών και των φαρμακοποιών (ΠΙΣ και ΠΦΣ) θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για το σύνολο του εμβολιαστικού προγράμματος 2022-2023.
newsit.gr