Αυτοδιοίκηση
Η «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» για την εκτροπή του Αχελώου
«Όταν πριν 96 ολόκληρα χρόνια ο καθηγητής του ΕΜΠ Απόστολος Κουτσοκώστας πρότεινε την εκτροπή του Αχελώου για να ικανοποιηθούν ενεργειακές και οι παραγωγικές ανάγκες του κάμπου της Θεσσαλικής γης δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα λειτουργούσε το ως μήλο μιας υποτιθέμενης έριδας που καλλιεργούν μεθοδικά πάνω από τρείς τουλάχιστο δεκαετίες οι κυβερνήσεις.
Από τότε ακόμη και σήμερα, το έργο ταλαιπωρεί την κοινή γνώμη, αρμέγει κρατικά ταμεία, γεμίζει τα ταμεία επιτήδειων, αποτελεί διελκυστίνδα στον πολιτικαντισμό με προεκλογικά ταξίματα για εξαπάτηση των πολιτών-ψηφοφόρων χωρίς κανένα σεβασμό σε αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, χωρίς σοβαρότητα και λογική αλλά με υποκρισία τάζουν κάθε εκτροπή από την λογική.
Το φράγμα της Δ.Ε.Η. στη Μεσοχώρα σηματοδοτεί με τον εμφανέστερο τρόπο την καθοριστική παρέμβαση στην λεκάνη απορροής αφού μετατρέπει τον Αχελώο, από ποταμό σε ένα σύνολο επιμέρους τεχνητών λιμνών, ανοίγει το δρόμο στην εκτροπή του προς το Θεσσαλικό κάμπο, κρατά σε ομηρία, για πάνω από 35 χρόνια, τους κατοίκους της Μεσοχώρας, με την απειλή του κατακλυσμού. Αποτελεί άλλο ένα δείγμα της απληστίας ενός συστήματος, που μπροστά στην εμπορευματοποίηση, την επιδίωξη της κερδοσκοπίας, του ελέγχου των υδάτινων πόρων, «βιάζει», καταστρέφει τα διαμορφωμένα από χιλιετίες φυσικά οικοσυστήματα, υποβαθμίζει με ποιο προκλητικό τρόπο την ποιότητα του περιβάλλοντος και ζωή των τοπικών κοινωνιών.
Είναι φανερό πλέον ότι οι κυβερνήσεις -για πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, κυρίως- κάνουν τις πλάτες στους ΄΄καιροσκόπους επενδυτές΄΄επιμένοντας στην υλοποίηση ενός φαραωνικού έργου όταν τα δικαστήρια δικαιώνουν τους κατοίκους με 6 συνεχόμενες διαδοχικές αποφάσεις, τις οποίες οι «εκάστοτε Κυβερνώντες» γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και προσπαθούν να τις ανατρέψουν. Τις αποφάσεις των δικαστηρίων -του ΣτΕ, η κυβέρνηση τις σέβεται, μόνο όταν εξυπηρετούν την πολιτική της. Όταν δεν την εξυπηρετούν, κάνει τα αδύνατα δυνατά να τις ανατρέψει.
Η Δ.Ε.Η. ισχυρίζεται τα τελευταία χρόνια ότι έχει διαφυγόντα κέρδη της τάξης των 30 εκατομμυρίων Ευρώ κατ΄έτος από την μη λειτουργία των Υ/Η σταθμών της Μεσοχώρας και Συκιάς και καταθέτει την ΣΜΠΕ που συζητάμε σήμερα. Όμως πρόσφατα η κυβέρνηση της Ν.Δ. ,που κόπτεται για το δημόσιο συμφέρον, προχώρησε στη συνολική πώλησή της Δ.Ε.Η. (έπαψε να είναι δημόσια)με την σκανδαλώδη μεταφορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie και ετοιμάζεται να βάλει το τελευταίο καρφί στην καρδιά της ΔΕΗ και να την αποτελειώσει με την πώληση του 17%, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, στο fund CVC Capital Partners. Πούλησε δηλαδή στους ιδιώτες την παραγωγή και μεταφορά της ενέργειας, τον πόνο και ιδρώτα του Ελληνικού λαού πούλησε μαζί με το μουλάρι και τον αγωγιάτη.
Έτσι λοιπόν μετά την μεθοδευμένη διάσπαση της ΔΕΗ και την απόλυτη ιδιωτικοποίησή της είναι φανερό ότι ο φερετζές του δημοσίου συμφέροντος χάθηκε μεμιάς και αποκαλύπτεται ότι η Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες υπηρετούν τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών και ειδικότερα της ΤΕΡΝΑ , που λυμαίνεται κυριολεκτικά τον Αχελώο και που προωθεί νέα φαραωνικά έργα. Η κυβέρνηση της ΝΔ πλειοδοτεί στο υποτιθέμενο ενδιαφέρον για το μέλλον και την ευημερία της χώρας και της Μεσοχώρας. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε αδειοδότηση το ΥΗΕ της Μεσοχώρας, προανήγγειλε την κατασκευή του ΥΗΕ της Συκιάς και άφησε άθικτη τη σήραγγα της εκτροπής.
Γιατί άφησε άθικτη της σήραγγα προσαγωγής ; Η απάντηση στην επαπειλούμενη εκτροπή είναι ότι η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας στοχεύει να αναπληρώσει τις απώλειες των (3 δις m3) του κάμπου της που έχει δημιουργήσει η ίδια με την επιλογή υπεράντλησης, δείχνοντας τον Αχελώο ως την μοναδική λύση λόγω των υδροβόρων καλλιεργειών των περασμένων δεκαετιών.
Έχει καταναλώσει και τις υπολειπόμενες ποσότητες (γεωτρήσεις στα 300μ βάθους αξίας 2,2 εκ. Ευρώ, για 2,5 εκατομμύρια στρέμματα που καλλιεργούνται. Η Θεσσαλία προσβλέπει στην οδηγία 60/2000 στην υποχρέωση να αποκατασταθεί το ελλειμματικό ισοζύγιο σε υδάτινο δυναμικό της γειτνιάζουσας Π.Ε. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί βιασμό της φύσης του ποταμού και την μετατροπή του σε ένα σύνολο τεχνητών λιμνών, όταν ήδη με τα υπάρχοντα Υ/Η φράγματα έχει μεταβληθεί η φυσιογνωμία του με σοβαρές επιπτώσεις στην λεκάνη απορροής και το εκβολικό του δέλτα.
Η άποψή μας για την ΣΜΠΕ είναι ότι στηρίζεται σε μοντέλα και στοιχεία, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση στο πεδίο, ελλιπή, αντιγράφει παλιότερες ΜΠΕ, υποβαθμίζει τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αντιπαρέρχεται τα δασικά οικοσυστήματα, τους οικισμούς της Μεσοχώρας και γειτονικούς, μνημεία της φύσης, χλωρίδα, πανίδα, ορνιθοπανίδα, ιχθυοπανίδα, οικοτόπους, περιοχές NATURA, σημαντικές περιοχές για τα πουλιά (ΣΠΠ) (περιγράφετε σελίδα 500).
Απαξιώνει τις επιπτώσεις στα εκβολικά συστήματα του ποταμού, δεν υπολογίζει την ταχύτητα ροής στη λεκάνη απορροής των εκβολών του ποταμού καθώς συμπαρασύρει ποσότητες των φερτών υλικών που επανατοποθετεί το θαλάσσιο μέτωπο με αποτέλεσμα την διάσπαση οικοτόπων και των λουρονησίδων που διαχωρίζουν την λιμνοθάλασσα από το πέλαγος του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού.
Απαξιώνει ότι με την εκτροπή μιας ακόμη μεγάλης ποσότητας υδάτων θα αντιστρέψει το φαινόμενο της ισορροπίας γλυκών- αλμυρών νερών δημιουργώντας φαινόμενα υφαλμυροποίησης με αποτέλεσμα την ερημοποίηση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η εκτροπή θα σημάνει μείωση των υπόγειων εισροών της λίμνης Αμβρακίας που τροφοδοτείτε από τον Αχελώο. Θα σημάνει επίσης μείωση του επιπέδου του υδροφόρου ορίζοντα που τροφοδοτεί τα αρδευτικά κανάλια, θα θέσει εκτός λειτουργίας αρκετά από αυτά με αποτέλεσμα ο αγροτική παραγωγή να δεχθεί ισχυρό πλήγμα κ.ά.
Εν κατακλείδι η επιλογή της εκτροπής του ποταμού στο φράγμα της Μεσοχώρας θα δημιουργήσει σοβαρές Περιβαλλοντικές ανεπίστρεπτες επιπτώσεις αφού θα μεταβάλλει το οικολογικό αποτύπωμα στη λεκάνη απορροής όταν για να γεμίσει το φράγμα της Μεσοχώρας για να λειτουργήσει ως ΥΗΕ θα χρειαστούν 34-36 ολόκληροι μήνες μερικής εκτροπής των πηγών του ποταμού κι αυτά με στοιχεία της ΔΕΗ .
Συναδέλδισσες/φοι Περιφερειακοί σύμβουλοι
Πρέπει να μπει τέλος στην αδιάκοπη λεηλασία της φύσης και να προστατευθεί σαν «κόρη οφθαλμού» το τελευταίο ανέγγιχτο κομμάτι του Αχελώου.
Η Αντίσταση Πολιτών Δ .Ελλάδας καταψηφίζει την ΣΜΠΕ γιατί θεωρεί ότι με τη διατήρηση των φραγμάτων σε Μεσοχώρα και Συκιά που αποτελούν έργα κεφαλής, με οποιαδήποτε πολιτική μπορεί να μεταβληθεί προς την κατεύθυνση εκτροπής του Αχελώου. Ως πρώτο βήμα η άμεση κατεδάφιση της σήραγγας προσαγωγής αποτελεί την μόνη ασφαλή λύση για να μην υλοποίηση των σχεδίων εκτροπής».