Connect with us

Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό

Λιγότερες από 15 ημέρες έχουν απομείνει για την έναρξη της διαδικασίας για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» στις 31 Μαρτίου αναμένεται να σταλεί η έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προσέλθουν στον διάλογο.

Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είχε επαναπροσδιοριστεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά λόγω της πανδημίας η διαδικασία είχε «παγώσει». Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί το δεύτερο 15vθήμερο του Ιουλίου τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θεωρείται «καυτή πατάτα».

Ο συμβιβασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το υπουργείο καλείται να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Ωστόσο το αυξημένο μισθολογικό κόστος θα ήταν βαρίδι για τις επιχειρήσεις. 

Από τη μία πλευρά ο νέος υπουργός θα κληθεί να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν πολλοί από αυτούς να ζήσουν με 534 ευρώ ένα χρόνο αλλά και με την αβεβαιότητα εάν τελικά θα συνεχίσουν να εργάζονται. Από την άλλη πλευρά οι εξουθενωμένες επιχειρήσεις σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν μια αύξηση του μισθολογικού κόστους τη δεδομένη χρονική περίοδο. Το αυξημένο μισθολογικό κόστος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς εργασίας. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει ακόμη και σε καλές οικονομικές περιόδους πόσο μάλλον όταν οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να βγουν από το τούνελ της αβεβαιότητας και της ύφεσης. Βέβαια η χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί εάν υπήρχε μια μόνιμη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που θα μπορούσε να αντισταθμίσει την αύξηση.

Λόγω της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου ,το εργοδοτικό ασφαλιστικό κόστος έχει μειωθεί  περίπου κατά 8% σε απόλυτο μέγεθος. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, θα πρέπει να επαναληφθεί και το 2022  καθώς  δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο καθώς. Μία περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εννοείται πως θα έδινε μεγαλύτερη ανάσα στις επιχειρήσεις. Στις προθέσεις της κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να διατηρήσει το μειωμένο ασφαλιστικό κόστος και το 2022.

Η δημοσιονομική ευελιξία που αποφασίστηκε στο Eurogroup της Δευτέρας καθιστά λίγο πιο εύκολο το έργο του οικονομικού επιτελείου, τουλάχιστον για τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών συντελεστών. 

Στο Eurogroup της Δευτέρας εκφράστηκε ξεκάθαρα από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η πρόθεση για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022. Ετσι η δημοσιονομική ευελιξία θα μπορούσε να κάνει ευκολότερο το έργο του οικονομικού επιτελείου για διατήρηση τουλάχιστον των μειωμένων ασφαλιστικών συντελεστών. Πάντως το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση του  για την Ελλάδα συστήνει πως η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή.

Το χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «γενναία» αύξηση  της τάξεως του 11% και έτσι ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Έκτοτε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας  είχε μεταθέσει την συζήτηση με το νέο χρονοδιάγραμμα να έχει ως εξής:

Η αποστολή της πρόσκλησης για τη διαβούλευση θα γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 30 Απριλίου. 

Η διαβίβαση του υπομνήματος και τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα γίνει έως τις 15 Μαΐου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα θα ολοκληρωθεί και η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να συνταχθεί το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.

Έναν μήνα αργότερα, στις 30 Ιουνίου, θα έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Πορίσματος και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο 15νθημερο του Ιουλίου. 

moneyreview.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014