Άρθρα-Απόψεις
Αντίθετοι οι «Πράσινοι» στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας, η ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με υπέρογκους εξοπλισμούς και αύξηση θητείας, υποστηρίζουν οι «Πράσινοι».
Όπως τονίζουν, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, που δρομολογεί η κυβέρνηση, είναι η πρώτη αύξηση θητείας εδώ και πολλές δεκαετίες, από τα χρόνια της χούντας και μετά. Η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση ευρωπαϊκής χώρας που αυξάνει τη στρατιωτική της θητεία, όταν σειρά άλλων χωρών την καταργούν τελείως.
Η επιλογή αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων, που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβανόταν και υποχρεωτική στράτευση όλων στην ηλικία των 18 ετών, όπως στο Ισραήλ, με κατάργηση των αναβολών για σπουδές. Περιλαμβάνονται, επίσης, σε ορίζοντα 5ετίας, 17.000 επιπλέον θέσεις για επαγγελματίες στρατιωτικούς, καθώς και μαζικές αγορές οπλικών συστημάτων ύψους 10 δις ευρώ για πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια. Ήδη, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, οι δαπάνες για εξοπλισμούς είναι 5πλάσιες από αυτές του 2020.
Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι, τόσο στην αύξηση της θητείας και την κατάργηση των αναβολών στράτευσης, όσο και στη συνολικότερη επιλογή για έμφαση στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος, έστω και με υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας. Σε αντίθεση με όλο το πολιτικό σύστημα, οι Πράσινοι επιδιώκουν έναν ουσιαστικό διάλογο για ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και της κοινωνίας σε όλες της τις διαστάσεις αλλά και για κριτική αποτίμηση του ισραηλινού μοντέλου της «χώρας-αστακού», που αρκετοί επιδιώκουν να μεταφέρουν και στην Ελλάδα.
Ειδικά για τη στρατιωτική θητεία, οι «Πράσινοι» επισημαίνουν ότι:
Η σημερινή νέα γενιά καλείται να πληρώσει, με βαρύ τίμημα από την προσωπική της ζωή και το μέλλον της, την αδιέξοδη κληρονομιά, τις εμμονές και τους μικροκομματικούς υπολογισμούς των κυβερνήσεων (της Ν.Δ. το 2004, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2010, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2017) που επέλεξαν να απορρίψουν όλες τις ευκαιρίες για έγκαιρη επίλυση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στοιχειώδης διαγενεακή δικαιοσύνη απαιτεί να αναλάβουν όλοι αυτοί δημόσια τις ευθύνες τους, όχι να στέλνουν τον λογαριασμό στη γενιά των παιδιών και των εγγονιών τους.
Η παράταση της θητείας σε 12μηνο, επηρεάζει την προσωπική και συλλογική πορεία των στρατευμένων και μετά την απόλυσή τους: οι 12 μήνες σε κλειστό περιβάλλον θεωρούνται το όριο, όπου οι θετικές ή αρνητικές εμπειρίες αποτυπώνονται μονιμότερα στην προσωπικότητα κάθε ατόμου. Στον στρατό δεν μαθαίνουμε να αγαπάμε τη χώρα μας περισσότερο από ό,τι την αγαπούσαμε ήδη: μαθαίνουμε όμως δυστυχώς την εξοικείωση με τη βία και την αυθαιρεσία, την αποθέωση του ατομισμού, της υποκρισίας και του κυνισμού, τη δυσπιστία στην κριτική σκέψη, την υποταγή στους ισχυρότερους και την περιφρόνηση για τους διαφορετικούς, τους πιο αδύναμους, αλλά και για τις γυναίκες.
Αν ισχύσει τελικά η υποχρεωτική στράτευση όλων στα 18, όπως έχει εξαγγελθεί, η μακροπρόθεσμη αυτή επιρροή στους στρατεύσιμους θα είναι ακόμη εντονότερη, καθώς θα βρίσκονται σε πολύ πιο ευάλωτη ηλικία. Στα κέντρα εξουσίας (και ιδιαίτερα στη σημερινή κυβέρνηση) υπάρχουν αρκετοί που χαιρετίζουν με ενθουσιασμό έναν τέτοιο «παιδαγωγικό ρόλο» για τον στρατό, οι υπόλοιποι όμως ξέρουμε ότι η επιρροή των αρνητικών αξιών κάνει απλά την κοινωνία μας χειρότερη.
Στη σημερινή εποχή της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας, η ασφάλεια δεν μπορεί να εκφράζεται μόνο (ούτε κυρίως) με στρατιωτικούς όρους.