Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Ανυπότακτο Αγρίνιο: Με ενάμιση “ΚΛΕΙΣΤΟ” για 100.000 δημότες

kleisto dimotes anupotakto agrinio

Τυχερός, σκέφτηκαν οι συνυποψήφιοι με το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, όταν λόγω ειδικότητας και επαγγέλματος, ανέλαβα να γράψω δυο λόγια για τις «Αθλητικές Υποδομές» του Δήμου Αγρινίου. Ως επαγγελματίας του Αθλητισμού όμως -αλλά κυρίως ως γονέας τριών παιδιών- δε νιώθω καθόλου τυχερός σχετικά με τους χώρους άθλησης στην πόλη μας. Ο βασιλιάς είναι τόσο γυμνός, που εύκολα θα τον έλεγες και ξεβράκωτο.

Σχεδόν πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που έγινε το Στάδιο στο Αγρίνιο. Από τότε κανένα «ολόκληρο» γήπεδο δεν ξανάγινε.
– Το Κλειστό στην Αερογέφυρα;
Ολόκληρο είπαμε. Το Κλειστό στην αερογέφυρα είναι Μισό. Τόσο Μισό, που χαρακτηρίζει όλους αυτούς που έπαιρναν και παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν όλους τους κατοίκους του Αγρινίου. Τόσο Μισό, που δεν χωράει ούτε αυτούς που -είτε θεσμικά είτε στο παρασκήνιο- επέβαλλαν αυτή τη λειψή κατασκευή ούτε τις ομάδες καλαθοσφαίρισης που δεν το θέλουν για αγώνες και προπονήσεις.

Ολόκληρος ο Δήμος λοιπόν, σχεδόν 100.000 κάτοικοι, με ένα Κλειστό Γυμναστήριο και Μισό, χωρίς απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με αποσπασματικές παρεμβάσεις αμέσως μετά από μεγάλες και πολυδάπανες ανακαινίσεις από την κεντρική διοίκηση. Χρήματα στο κενό! Τραγική ειρωνεία: πέρυσι ο Δήμος διοργάνωσε το 45ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Παίδων. Την ίδια στιγμή οι παίδες αθλητές της πόλης μας απαγορευόταν να κάνουν προπονήσεις στο Κλειστό. Δεν έφταναν οι ώρες. Αυτό είναι το όραμα που είχαν και έχουν για την πόλη μας. Μικρή – Ελεγχόμενη – Χωρίς Υποδομές και Αναπτυξιακές Προοπτικές.

Το Κολυμβητήριό μας ανακαινισμένο και αυτό. Εκεί κολυμπώ και εγώ. Συνεχίζουμε οι δημότες, το 2019, να πληρώνουμε για να αθλούμαστε σε πισίνα με χλώριο. Και ας υπάρχουν άλλες, σαφώς καλύτερες για την ανθρώπινη υγεία μέθοδοι καθαρισμού του νερού. Πιστή η Δημοτική μας Αρχή στο χλώριο.

Τα υπόλοιπα γήπεδα, κυρίως ποδοσφαίρου, στο σύνολο της περιφέρειας του Δήμου μας στέκουν χωρίς την απαραίτητη υποδομή λειτουργικά και καθαρά αποδυτήρια, χώρους εξυπηρέτησης και υγιεινής θεατών, μικρό έστω ιατρείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, προσωπικό και συντήρηση του αγωνιστικού και των υπολοίπων χώρων.

Τα γήπεδα της γειτονιάς, αυτά που θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά της πόλης μας και να συγκεντρώνουν τα παιδιά και τη νεολαία μας, να βοηθούν στην ποιοτική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου, είναι τόσο λίγα, όχι για όλα τα αθλήματα και τόσο παλιά που καθίστανται δυσλειτουργικά. Όμοια με τα γήπεδα στα προαύλια των σχολείων. Χωρίς μαλακούς τάπητες, επαρκή φωτισμό και φύλαξη.

Φυσικά ούτε λόγος για σηματοδοτημένες διαδρομές και μονοπάτια τρεξίματος – περπατήματος ή ποδηλάτου, θεματικών πάρκων αθλητικού περιεχομένου κ.λπ..
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η διαχείριση αυτών έστω των Αθλητικών Υποδομών. Ο κανονισμός λειτουργίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς διαβούλευση αλλά και πέρα από κάθε λογική ισότητας των δύο φύλων και των διαφορετικών αθλημάτων. Πριμοδοτεί συγκεκριμένα αθλήματα, υποβαθμίζει τον γυναικείο αθλητισμό και τα υπόλοιπα αθλήματα, προάγει τη γραφειοκρατία. Πουθενά πρόβλεψη για Κ.Φ.Α. στους αθλητικούς χώρους προς βοήθεια των δημοτών. Παραχωρεί σε μεγάλο βαθμό τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες ομάδες και αθλήματα και αυτό αποτυπώνεται και στις υποψηφιότητες για τις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Έτσι ακόμα και αυτές οι λίγες αθλητικές υποδομές δεν είναι δικές μας, δεν είναι όλων των Αγρινιωτών, αλλά όσων έχουν προνομιακή πρόσβαση.

– Και τώρα τι μπορούμε να αλλάξουμε;
Ό,τι έγινε, έγινε. Δεν είναι όμως έτσι. Δεν πρέπει καθόλου να είναι έτσι, γιατί αυτό θα συνεχίσει να γίνεται σε κάθε έργο, σε κάθε σχεδιαζόμενη υποδομή• στο Πάρκο, όπου δεν προβλέπονταν καθόλου αθλητικοί χώροι, στα σχολεία που σχεδιάζονται χωρίς αθλητικές υποδομές, στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Κάποιοι έχουν την ευθύνη για το ότι στο Αγρίνιο δεν υπάρχουν σήμερα προπονητήρια για τα παιδιά μας. Μας λείπει αφάνταστα ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο προδιαγραφών, που θα προσθέσει υπεραξία στην πόλη και θα επιτρέψει την ανάληψη μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και άλλων εκδηλώσεων, που θα βοηθήσουν την εξωστρέφειά της.

Θα συνεχιστεί αυτό αν δεν απαιτήσουμε και με την ψήφο μας αλλαγή αυτής της κατάστασης και της πρακτικής.

Καταγραφή όχι μόνο της υπάρχουσας κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και των αναγκών όλων των δημοτών και όλων των αθλητικών σωματείων της πόλης.
Σχεδιασμός παρεμβάσεων, συντήρησης – συμπλήρωσης – βελτίωσης και νέες εγκαταστάσεις, που θα λαμβάνει υπόψη του και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης.
Κεντρική διαχείριση των εγκαταστάσεων προς όφελος όλων των δημοτών, με πλήρη διαφάνεια.
Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτονομία των εγκαταστάσεων, που όχι μόνο θα μειώσει το κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους, αλλά θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και τον τόπο που ζούμε

 

Ζαραβίνας Μιχάλης | Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Προπονητής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014