Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

Η «αόρατη ομάδα» του Μαξίμου – Ποιοι είναι οι έμπιστοι άνθρωποι του Κ. Μητσοτάκη

megaro maximou anakyklosi 1280x720 1024x576 1

Αλλοι «μετρούν» δυο-τρεις μήνες καθηκόντων και άλλοι ανέλαβαν δράση από τον περασμένο Ιούλιο. Κάποιοι θεωρούνται περισσότερο δικτυωμένοι και ορισμένοι επηρεάζουν τον Πρωθυπουργό σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους. Ολοι τους πάντως αποτελούν προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν λείπουν από τις κλειστές συσκέψεις και ας μη βγαίνουν ποτέ σε πρώτο πλάνο, ενώ πάντα μπαίνουν στο Μαξίμου νωρίς το πρωί από… τα πλαϊνά, την πόρτα της οδού Βασιλέως Γεωργίου.

Η «αόρατη» ομάδα της Ηρώδου Αττικού παίζει σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο εδώ και δυόμισι μήνες υγειονομικής κρίσης και πλέον διαχειρίζεται τους φόβους και τις προσδοκίες της κυβέρνησης για τις κρίσιμες «εξισώσεις» της επόμενης μέρας. Και αυτό γιατί οι κινήσεις τους ξεφεύγουν συχνά από το στενό χαρτοφυλάκιό τους, αποκτώντας ευρύτερο συμβουλευτικό ρόλο προς τον Πρωθυπουργό: από τους «γρίφους» του τουρισμού, την επερχόμενη βαθιά ύφεση, τις ευρωπαϊκές και ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τη στρατηγική (επικοινωνιακή και επιχειρησιακή) σε δύσκολα κομμάτια της επανόδου στην κανονικότητα – ανάμεσά τους η «μάχη» της πλατείας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τρόπος διαχείρισης της έντασης σε πλατείες με αυξανόμενα αντιπολιτευτικά πυρά απασχόλησε εξαρχής τον «πρωινό καφέ» της πρωθυπουργικής ομάδας αλλά και σειρά, μη ανακοινώσιμων, συσκέψεων υπό τον Μητσοτάκη. Εξάλλου στη διαμόρφωση της ατζέντας και των καθημερινών κινήσεων για μικρά και μεγαλύτερα ζητήματα – διπλωματίας έως καθημερινότητας – δεν συμμετέχουν μόνο οι εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού, όπως ο γενικός γραμματέας του Γρηγόρης Δημητριάδης ή ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος.

Ούτε μόνο τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου που τελικά βγαίνουν μπροστά (Στέλιος Πέτσας, Αριστοτελία Πελώνη, Δημήτρης Τσιόδρας κ.ά.), ή ο λογογράφος του Πρωθυπουργού Γιάννης Βλαστάρης και ο υπεύθυνος ψηφιακών μέσων Ερικ Παρκς. Είναι πλέον πολύ περισσότερα τα πρόσωπα που, κατά την υγειονομική κρίση (και ενόψει της οικονομικής), στρώνουν τον δρόμο για τις οριστικές αποφάσεις χωρίς απαραίτητα να συμμετέχουν στις καθιερωμένες πρωινές συζητήσεις.

 

Οι «σύνδεσμοι» εκτός συνόρων

Ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και για τις επόμενες, από την «ανθρωπογεωγραφία» του Μαξίμου ο Πρωθυπουργός αρχίζει να ρίχνει το βάρος στους ανθρώπους που θεωρεί ως «συνδέσμους» του εκτός συνόρων. Και αυτό δεδομένων των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τον τουρισμό και την οικονομία, παράλληλα με τις κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, καταγράφοντας και δημοσκοπικά την ανασφάλεια και τις ανησυχίες των πολιτών στη μετά τον κορωνοϊό περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες τηλεδιασκέψεις των ημερών είναι παρούσα πλέον στο πρωθυπουργικό γραφείο (αλλά… εκτός οθόνης) η πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Πέρα από την εμπειρία της στις διεθνείς σχέσεις και ειδικά για τα ελληνοτουρκικά, όπως λένε οι γνωρίζοντες, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού έχει την αγωνία να κρατά διαρκώς ενεργό ένα δίκτυο απευθείας επικοινωνίας με εκπροσώπους ευρωπαίων ηγετών. Στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή είναι ένα πρότζεκτ που πρώτη η Αυστρία έθεσε στο τραπέζι και η Ελλάδα κινητοποιεί εντατικά: διμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό με χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, υπό την αγωνία προφανώς της κυβέρνησης να κρατήσει θέσεις εργασίας και τζίρους στην τουριστική αγορά.

Στο ίδιο μοτίβο, ο διπλωμάτης Γρηγόρης Δελαβέκουρας θεωρείται από την πρωθυπουργική ομάδα ότι έχει απήχηση στους δικούς του διαύλους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τη θητεία του, μεταξύ άλλων, στη Γερμανία (στο Γενικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ).

 

Οι «μεταφορείς» των μηνυμάτων

Επί ποδός, με διαρκώς ανοιχτό το «στοίχημα» των επιτυχημένων κινήσεων – που βέβαια συνολικά για την κυβέρνηση μένει να κριθεί εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο από τις προθέσεις -, βρίσκονται επίσης ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας και ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου Αργύρης Παπαστάθης ως οι «μεταφορείς» των κυβερνητικών μηνυμάτων στο εσωτερικό της χώρας και στην καρδιά της Ευρώπης. Ο πρώτος ανέλαβε μόλις τον περασμένο Μάρτιο  καθήκοντα στο Μαξίμου, αλλά με βασική έδρα τις Βρυξέλλες, ωστόσο πρόκειται για έναν από τους παλιότερους συνεργάτες του Μητσοτάκη κυρίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες του Μπακόλα και του Παπαστάθη (διαχειρίζεται τους ξένους ανταποκριτές) εστιάζουν σε στρατηγική έντασης της θετικής δημοσιότητας της Ελλάδας. Δεν ήταν τυχαία, κατά τους γνωρίζοντες, η επιλογή του Πρωθυπουργού να μιλήσει για πρώτη φορά για άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου μέσα από το αμερικανικό δίκτυο CNN. Επιδιώχθηκε ουσιαστικά μια «γέφυρα» στην κυβερνητική προσπάθεια να αλλάξει το ενδιαφέρον των ξένων Μέσων από τη διαχείριση της πανδημίας και να στραφεί στην ετοιμότητα για την επόμενη μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα «κλείδωσαν» ως ρόδινα για την κυβέρνηση. Αντιθέτως, δεν περνά απαρατήρητος ο κίνδυνος της ξαφνικής «μεγέθυνσης του προβλήματος στο παραμικρό στραβοπάτημα» από εδώ και πέρα, όπως σχολιάζουν πηγές με γνώση των ανησυχιών στα ενδότερα του Μαξίμου.

Προς το παρόν, πάντως, δίνεται αγώνας να παραμείνουν οι αναφορές στην Ελλάδα από Μέσα με επιρροή («New York Times», Bloomberg κ.λπ.), ενώ κατά πληροφορίες βρίσκονται στο «περίμενε» για έγκριση 50 αιτήματα – από Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ – για συνεντεύξεις και άρθρα για το brand «Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να «κεφαλαιοποιηθεί» το θετικό κλίμα, το πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένει ενεργοποίηση της ομάδας repositioning Greece, της οποίας επικεφαλής είναι ο Στηβ Βρανάκης, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.

 

Στην οικονομία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μπροστά στην ύφεση, και ενώ περιμένει να ενταθούν τα αιτήματα ενίσχυσης των πολιτών, επενδύει μεταξύ άλλων σε κοινοτική χρηματοδότηση για τη διάσωση θέσεων εργασίας (μέσα από το αποκαλούμενο πρόγραμμα SURE) και στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αμφότερα ωστόσο παραμένουν… καθ’ οδόν, μόνο σε επίπεδο διαβουλεύσεων, χωρίς ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα και δίχως τελικές – τολμηρές όπως ζητεί ο Μητσοτάκης _ αποφάσεις.

Θεωρείται δεδομένη η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για την ανεργία και για συνακόλουθες κοινωνικές «εκρήξεις», εξ ου και αναζητείται κάθε εργαλείο για την στήριξη της απασχόλησης. Στις συγκεκριμένες παρασκηνιακές συζητήσεις, ένα από τα κομβικά πρόσωπα του Μαξίμου, «καθοριστικό για τον Πρωθυπουργό», όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, είναι ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξης Πατέλης, λειτουργώντας ως σύμβουλος για όλα τα θέματα οικονομικής πολιτικής και ως συνδετικός κρίκος με την επενδυτική κοινότητα διεθνώς.

https://www.in.gr/

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014