Δυτική Ελλάδα
Απ. Κατσιφάρας: Να αμβλύνουμε το χάσμα ανάμεσα σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις και στους πολίτες
«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ένα κορυφαίο θέμα. Μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία που πρέπει να συμμετέχουμε όλοι σε αυτή τη διευρυμένη διαβούλευση. Πρέπει η κοινωνία μας να έχει ρόλο και λόγο σε αυτή, το ζητάμε και το θέλουμε ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μιλώντας στην ημερίδα ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που διοργανώθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Επιτροπή Διαλόγου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας θα πρέπει να αμβλύνουμε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και σε αυτούς που αφορούν οι αποφάσεις, τους πολίτες:
«Η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να μετατραπεί σε εθνική ευκαιρία για την χώρα μας. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλο χάσμα, έχει χαθεί το τεκμήριο της εμπιστοσύνης στους πολίτες και αυτό πρέπει να ανακτηθεί».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε πως «θα πρέπει η κοινωνία να λάβει μέρος σε αυτή τη δημοκρατική διαβούλευση, καθώς είναι μείζονος σημασίας και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη της χώρας» και κατέληξε: «Από την κοινωνία αντλούμε γνώση και έχουμε υποχρέωση να την ακούσουμε».
«Να περάσουμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση»
Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην περιφερειακή ανάπτυξη, μιλώντας για τα εργαλεία που δεν έχουν παραχωρηθεί μέχρι τώρα στις Περιφέρειες, δημιουργώντας προσχώματα στη λειτουργία της.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις κανονιστικές πράξεις, για τις οποίες ανέφερε πως βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο μεταξύ αποκεντρωμένης διοίκησης και υπουργείων, καθώς και για τους ελάχιστους πόρους, όπως και για τους επενδυτικούς ΚΑΠ, οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο, όμως έχουν έξι χρόνια να δοθούν.
«Οραματιζόμαστε μια αυτοδιοίκηση που θα έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει. Να περάσουμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει το μεγάλο βήμα και να λυθούν σημαντικά ζητήματα, όπως η αποκεντρωμένη διοίκηση, η οικονομική αυτοτέλεια, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.
Κλείνοντας, επεσήμανε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καταθέσει τόσο μεμονωμένα τις προτάσεις της για την Συνταγματική Αναθεώρηση, όσο και μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Τα θέματα που τέθηκαν
Στη διάρκεια της ημερίδας, συζητήθηκαν τα θέματα της θεσμικής ανασυγκρότησης του Κράτους και η νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, η ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών, οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και ατομικών ελευθεριών, οι συλλογικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, τα κοινά, ο δημόσιος χώρος και ο πολιτισμός.
Μιλώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση Μιχάλης Σπουρδαλάκης, σημείωσε πως «αυτός ο οργανωμένος διάλογος αποτελεί μια καινοτομία. Έχει μεγάλο νόημα αυτή η συζήτηση που γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες με όλους τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών» συμπληρώνοντας πως «οι κοινωνίες παράγουν γνώση και καλούνται οι νομοθέτες να ανταποκριθούν σε αυτή».
Ποιοι συμμετείχαν
Συμμετείχαν στην ημερίδα οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Γ. Φαλτσέτος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων.
Στην ημερίδα είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, Πανεπιστημίου, ΤΕΙ και ΕΑΠ, Επιμελητηρίων, ΤΕΕ, ΟΕΒΕΣΝΑ, Ενώσεων Δικαστών, Δικηγορικών Συλλόγων, Εργατικών Κέντρων, ΑΔΕΔΥ, Μητροπόλεων, Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων, κομμάτων, του ΔΟΜ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΠΟΜΑμεΑ, Συλλόγων κ.α.