Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Απ. Κατσιφάρας: «Η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης της Τριχωνίδας, μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση»

anaplasi limnis trixonidas katsifaras

Στην αξιοποίηση της λίμνης Τριχωνίδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης. Ήδη προκηρύχθηκε η μελέτη της ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, χαρακτήρισε το έργο «ως μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, που μπορεί να αυξήσει την τοπική οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας», προσθέτοντας ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα αθλήματα μέσα στο νερό και την αστική ανάπλαση που έχουμε κατευθύνει με πόρους και έργα».

Όμως, όπως σημείωσε, «πρόκειται ουσιαστικά μια νέα αντίληψη που είναι μέσα στο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στοιχεία επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, τονίζει ότι «η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κατά την οποία η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοζήλευτα οικοσυστήματα της Ευρώπης».

Παράλληλα, η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «το μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας αλλά και όλης της Αιτωλοακαρνανίας».

Όπως εξηγεί, «μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και φιλικά προς το περιβάλλον έργα, ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να συνδέσουμε το μεγάλο αυτό οικοσύστημα με τις τοπικές κοινωνίες, με σεβασμό στην αειφορία».

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε, όπως λέει η Χριστίνα Σταρακά, «με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το 2016, μέσω του οποίου καθορίζεται η όχθη και η παρόχθια ζώνη και πλέον γνωρίζουμε τα όρια εντός των οποίων θα μπορούν να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα έργα, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».

«Έτσι λοιπόν», συνεχίζει, «μπορέσαμε να δημοπρατήσουμε τη μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης, ενώ είναι ζήτημα χρόνου να αναδειχθεί ο ανάδοχος».

Αντικείμενο αυτής της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και αναπλάσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της λίμνης Τριχωνίδας, σε συνολικό μήκος όχθης 24 χιλιομέτρων.

Ειδικότερα, προβλέπονται δύο είδη παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της λίμνης.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, τύπου πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου. Ο νέος αυτός δρόμος θα περιλαμβάνει τμήματα βελτίωσης του υφιστάμενου παραλίμνιου αγροτικού δρόμου, σε μήκος περίπου 18 χιλιομέτρων, ενώ θα προβλέπεται και η χάραξη ενός νέου δρόμου μέσα στην παραλίμνια ζώνη, μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων. Επίσης, προβλέπεται η σύνδεση της παραλίμνιας διαδρομής με το σημερινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε συνολικό μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.

Η δεύτερη παρέμβαση είναι ο σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης, αλλά και αναψυχής, σε 12 επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μελέτη δύο τύπων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.

Ο πρώτος τύπος αφορά τη μελέτη για την κατασκευή παρατηρητηρίου θέασης, πάνω από τη λίμνη, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα για απρόσκοπτη θέαση του οικοσυστήματος.

Ο δεύτερος τύπος αφορά τη μελέτη για κατασκευή χώρου ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Σταρακά, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αλλάξει προς το καλύτερο το παραλίμνιο μέτωπο». Στο πλαίσιο αυτό έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού μελετών, με σκοπό τη στρατηγική χωροταξική ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία η κ. Σταρακά χαρακτηρίζει «τράπεζα ιδεών», όπου θα συγκεντρωθούν «όλες οι εκείνες οι προτάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις και έργα με αναπτυξιακή προοπτική».

Πάντως, όπως αναφέρει, «ήδη ιδιώτες έχουν κάνει επενδύσεις μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ ετοιμάζονται και νέες».

Στην προσπάθεια για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Ιονίας Οδού, αφού πλέον η πρόσβαση είναι γρηγορότερη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης σχετικά με την Ιόνια Οδό, «από τα στοιχεία που έχουμε, καταγράφεται ήδη αύξηση της επισκεψιμότητας στην Αιτωλοακαρνανία», και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα «δυνατά χαρτιά» της περιοχής, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Ιόνια Οδός διασχίζει όλη την Αιτωλοακαρνανία και ήδη μία από τις περιοχές που έχουν επωφεληθεί είναι τα δυτικά παράλια, στο Ιόνιο πέλαγος».

in.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014