Connect with us

Πολιτική

Tι απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα περί υπουργοποίησής του

venizelos 0 1 768x522 1

Tον τίτλο «ανεκδοτολογική αντίληψη της πολιτικής», έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα σενάρια που τον θέλουν να υπουργοποιείται, τονίζοντας ότι «δεν έχω καμία σχέση με ό,τι λέγεται για κυβέρνηση και υπουργικά αξιώματα. Είμαι πολύ μακριά, πολύ αλλού.
 
«Έχω διατελέσει και Υπουργός Αμύνης, αλλά κυρίως Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως κυβερνητικός εταίρος, ως αρχηγός κόμματος που συγκυβερνούσαμε με τον κ. Σαμαρά, άρα ήμουν Υπουργός Εξωτερικών για να εφαρμόσω με πολύ μεγάλη άνεση και μεγάλο εύρος ευχέρειας την εθνική στρατηγική, όπως την αντιλαμβανόμουν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό αλλά ως συγκυβερνήτης, ως εταίρος» συμπληρώνοντας, ότι «δεν είμαι για να είμαι Υπουργός μίας κυβέρνησης όπου ο Πρωθυπουργός, μάλιστα είναι και συγκεντρωτικός και δικαιούται να είναι, και ρυθμίζει τα πάντα επί των λεπτομερειών, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου» επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Action24).

Καμία επαφή με τη Φώφη Γεννήματα

 
Ερωτηθείς για το αν έχει επαφές και συζητά με τη Φώφη Γεννηματά τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Όχι, βέβαια, δεν έχω καμία επαφή. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι στον ορίζοντά μου ή στα αντικείμενά μου».
 
Ερωτηθείς για το αν έχει επαφές με την κυβέρνηση για τα θέματα αυτά, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Στην αρχή μου είχε ζητηθεί η γνώμη μου, αλλά με έναν πολύ απλό και καθαρό τρόπο έχω αφήσει γραπτές οδηγίες, τις  οποίες νομίζω είναι χρήσιμο να τις διαβάζει ο εκάστοτε Υπουργός και Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης μου είπε ότι τις διαβάζει και ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με αυτά τα οποία έχει βρει στο φάκελο».
 
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της Novartis τόνισε ότι «είναι δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου ή κάθε οιονεί κατηγορουμένου στη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης, κάθε υπόπτου, όπως είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, να υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ό,τι θέλει». Πρόσθεσε όμως ότι «όλοι έχουν καταλάβει ότι έγινε μία απόπειρα αλλοίωσης του πολιτεύματος, θεμελιωδών θεσμών, οργανωμένη, όχι βεβαίως μόνον από τον κ. Παπαγγελόπουλο, δεν συνέλαβε τη σκευωρία Novartis ο κ. Παπαγγελόπουλος» αλλά «Ο κ. Τσίπρας και όλο το πολιτικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»
 
 Το μέτωπο των εθνικών θεμάτων
 
 Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, επεσήμανε ότι ως υπουργός Εξωτερικών «έχω αφήσει πολυσέλιδες γραπτές οδηγίες για τη διαπραγμάτευση όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ και μπορώ να σας πω πολύ συνοπτικά ότι με την Τουρκία έχουμε υποχρέωση, κατά το Διεθνές Δίκαιο, να κάνουμε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ή να πάμε στο Δικαστήριο με συνυποσχετικό για την οριοθέτηση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις λεγόμενες μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις, δεν συζητούμε και δεν διαπραγματευόμαστε θέματα κυριαρχίας, θέματα γκρίζων ζωνών ή θέματα αποστρατικοποίησης, αλλά για την οριοθέτηση το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει υποχρεωτικά διαπραγμάτευση για συμφωνία ή διαπραγμάτευση για συνυποσχετικό για παραπομπή  στο Διεθνές Δικαστήριο».
 
Για τη συμφωνία με Ιταλία, σημείωσε ότι «εμείς μπορούμε και τώρα με μία μονομερή δήλωσή μας, όχι κοινή δήλωση με την Ιταλία, στη φάση της κύρωσης από την Ελληνική Βουλή ή της επικύρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ανταλλαγή των εγγράφων, να πούμε το αυτονόητο, ότι για εμάς ισχύει ο κανόνας ίση απόσταση, μέση γραμμή, πλήρης επήρεια των νησιών, για να το έχουμε κατοχυρωμένο νομικά, διπλωματικά».

Δύσκολη η διαπραγμάτευση με Αίγυπτο 

 Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση «δεν είναι εύκολη». Με την Αίγυπτο δεν είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, «γιατί η Αίγυπτος έχει αξιώσεις και γιατί η Αίγυπτος δεν θέλει να έρθει αυτή ως διαιτητής να λύσει τη διαφορά για την οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας». Η μερική οριοθέτηση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος,  έχει το θετικό ότι διασταυρώνεται με τη λωρίδα που παρανόμως οριοθετήθηκε με το τουρκολυβικό μνημόνιο. Ενδέχεται όμως να συνεπάγεται υποχώρηση σε έννοιες πολύ κρίσιμες για τη δύσκολη οριοθέτηση με την Τουρκία κυρίως ως προς το νησιωτικό συγκρότημα Καστελλόριζου.

Οι ρητορείες δεν είναι πατριωτισμός
 
«Ό,τι κάνουμε πρέπει να εντάσσεται σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική με προοπτική, δεν μπορούμε να κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις έτσι βιαστικά, όχι να αργούμε, διότι ο χρόνος δεν τρέχει υπέρ μας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «εμείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε στη ρητορεία, εμείς πρέπει να έχουμε γραμμή». Ενώ για το θέμα των θερμών επεισοδίων, τόνισε ότι «θερμό επεισόδιο σημαίνει ότι πας σε μία διαπραγμάτευση». «Τα θερμά επεισόδια δεν μας βοήθησαν τα τελευταία 46 χρόνια, αλλά βεβαίως εάν δεχθούμε επιθετική ενέργεια, εάν αμφισβητηθεί η ακεραιότητά μας, εάν υπάρξει ζήτημα απειλής βεβαίως και θα υπερασπιστούμε το πάτριο έδαφος. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ξέρουμε πώς τελειώνουν τα θερμά επεισόδια. Τα θερμά επεισόδια τελειώνουν με διαπραγμάτευση και θα πρέπει να πας στη διαπραγμάτευση με μία συνεκτική, ολοκληρωμένη αντίληψη για το πώς οριοθετείς τις θαλάσσιες ζώνες». «Οι γενικολογίες και οι ρητορείες δεν είναι πατριωτισμός», σημείωσε.

https://www.tovima.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014