Ευρωβουλή
Απάντηση Επιτρόπου στην Εύα Καϊλή
Θετική στην καινοτομία υπό το GDPR όμως για τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας του ΑΙ παραπέμπει στην επόμενη Επιτροπή!
Σε ερωτήσεις της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή για την τεχνητή νοημοσύνη, απάντησαν οι Επίτροποι Jurova και Vestager. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτρόπου Jurova, ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) δεν απαγορεύει τη γενική αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων με χρήση δεδομένων αλλά προϋποθέτει διασφαλίσεις ως προς την επεξεργασία και αποθήκευση τους.
Απαιτείται νομιμότητα, διαφάνεια και ορισμός σκοπού για την χρήση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται με σκοπό την προστασία των πολιτών. Όσον αφορά όμως την ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης επαφίεται στην ερχόμενη Επιτροπή να καθορίσει το περιεχόμενο της προσέγγισης της ΕΕ στις εφαρμογές της.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Επιτρόπου Vestager, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε επανειλημμένα για τον κίνδυνο υπερπροστατευτισμού στην ψηφιακή καινοτομία και την ανάγκη για αμοιβαιότητα στην αντιμετώπιση των εντός και εκτός της ΕΕ ψηφιακών επιχειρήσεων. Η αντιπρόεδρος Vestager δεν κατάφερε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αν και παραδέχτηκε τουλάχιστον την ανάγκη επανακαθορισμού της δεσπόζουσας θέσης των κυρίαρχων εταιριών στην αγορά, όχι μόνο με βάση την κερδοφορία τους σαν δείκτη, αλλά και με βάση τον όγκο των δεδομένων που κατέχουν. Με αυτόν τον τρόπο η συγκέντρωση δεδομένων μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ενδεχόμενο συμπληρωματικό εργαλείο προς μία εναρμονισμένη φορολογία στην ψηφιακή οικονομία.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002411/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα: Ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και πεδίο εφαρμογής του ΓΚΠΔ
Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων (ΓΚΠΔ) είναι μια νομοθετική πράξη καθοριστικής σημασίας η οποία καθιστά την ΕΕ οργανισμό που προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών, διασφαλίζει την ιδιωτική ζωή των πολιτών και εφαρμόζει υψηλά επίπεδα προστασίας στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, έχει δηλώσει ότι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο παρόμοιο με τον ΓΚΠΔ θα εξασφαλίσει καλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από την ανθρωπότητα. Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση σχετικά με μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική[1] νωρίτερα εφέτος, η άποψή της, καθώς και οι απόψεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για την τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά την ανθρωποκεντρική ΤΝ, αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δεδομένης της σημασίας του ΓΚΠΔ για την προστασία των δεδομένων και της ελευθερίας που απαιτείται για την καινοτομία στον τομέα της ΤΝ:
1. Με ποιον τρόπο σχεδιάζει η Επιτροπή να εφαρμόσει τις διατάξεις του ΓΚΠΔ που ενδέχεται να παρεμποδίζουν την καινοτομία στον τομέα της ΤΝ, όπως το άρθρο 22 σχετικά με την αυτοματοποιημένη ατομική λήψη αποφάσεων στην ΤΝ, δεδομένου του αυτοδίδακτου χαρακτήρα των αλγορίθμων οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των εν λόγω συστημάτων;
2. Θεωρεί η Επιτροπή ότι μια πρόταση «ΓΚΠΔ για την ΤΝ» θα καλύψει τις ειδικές ανάγκες της εν λόγω τεχνολογίας;
EL
E-002411/2019
Απάντηση της κ. Jourová
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(16.10.2019)
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να συμμορφώνονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στην ανθρωποκεντρική της προσέγγιση, η Επιτροπή επιδιώκει δύο ταυτόχρονα στόχους: την αφομοίωση και ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αποτελεσματική προστασία των πολιτών της ΕΕ. Οι στόχοι αυτοί είναι αλληλένδετοι: για την προώθηση της αφομοίωσης και της καινοτομίας, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι χρήστες – οι πολίτες, οι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες αρχές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη – έχουν εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και ότι δικαιολογημένα έχουν αυτή την εμπιστοσύνη.
Όταν οι αιτήσεις αφορούν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ισχύει ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Ο ΓΚΠΔ είναι τεχνολογικά ουδέτερος και, ως εκ τούτου, δεν αφορά ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Ωστόσο, είναι συναφές και εφαρμόζεται σε πολλές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κανόνες του ΓΚΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 22, δεν παρεμποδίζουν την καινοτομία, δεδομένου ότι δεν απαγορεύουν τη γενική αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, αλλά επιτρέπουν την επεξεργασία αυτή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διασφαλίσεις. Κάθε εφαρμογή ΤΝ που περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές προστασίας των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της νομιμότητας και της διαφάνειας της επεξεργασίας, του περιορισμού στον σκοπό και του περιορισμού της αποθήκευσης.
Εναπόκειται στην επόμενη Επιτροπή να καθορίσει το περιεχόμενο της προσέγγισης της ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).