Connect with us

Αγρίνιο

H απάντηση των φοιτητών του τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ. Αγρινίου στην «Καθημερινή»

dppnt foitites 752x400 1

Προς: κ. Παπαχελά Αλέξη Δ/ντή Εφημερίδας ‘Καθημερινή’

Κοινοποίηση:

κ.κ. Βουλευτές Ν. Αιτωλοακαρνανίας

κ. Υπουργό Παιδείας

κ. Υφυπουργό Παιδείας Μ.Μ.Ε.

Αγρίνιο, 16/06/2020 ΘΕΜΑ:

«Επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νεών Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) με έδρα το Αγρίνιο

Αγαπητέ κύριε Παπαχελά,

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε πως η εφημερίδα σας αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο με το πανεπιστημιακό μας τμήμα το οποίο αποτελεί το μοναδικό τμήμα ΑΕΙ που καταργήθηκε στη χωρά χωρίς καμία αιτιολόγηση και αιφνιδίως λίγο πριν τις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Γι’ αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα ώστε να λάβετε σφαιρική γνώση του θέματος τόσο εσείς όσο και οι αναγνώστες σας.

Το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.), ιδρύθηκε το 2004 έχοντας ως στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της. Είχε δύο κατευθύνσεις, της Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και της Πολιτισμικής Πληροφορικής/Τεχνολογίας και αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

Στην 15χρονη λειτουργία του, το τμήμα αναπτύχθηκε σε όλα τα επίπεδα, έχοντας 17 μέλη ΔΕΠ, σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και σύγχρονο πρόγραμμα Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης με τίτλο «Δικτυακές Πόλεις και Αναπαραστάσεις». Αξίζει να αναφερθεί ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την αναβάθμιση του κτηρίου και για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του μέσω ΕΣΠΑ.

Επιστέγασμα των προσπαθειών για την ανάπτυξη του τμήματος υπήρξε και η πρόσφατη άριστη πιστοποίηση του ΔΠΠΝΤ από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Αρ.Πρωτ.:8335/21-01-2019) με ισχύ έως το 2023.

Και ενώ το τμήμα είχε αξιολογηθεί τον Ιανουάριο του 2019 από την ΑΔΙΠ, τον Απρίλιο του ίδιου έτους ψηφίστηκε με τον νόμο Γαβρόγλου η κατάργηση του και η μετατροπή του σε Ιστορικό-Αρχαιολογικό μην λαμβάνοντας καμία μέριμνα για τους φοιτητές και τους αποφοίτους του. Ενώ, με τον ίδιο νόμο, ιδρύθηκε τμήμα με παρεμφερές αντικείμενο στον Βόλο! Μια κατάργηση που έγινε χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση, γεγονός που επιτρέπει στον καθένα να σκεφτεί ότι τα πραγματικά αίτια ήταν μόνο η εξυπηρέτηση μικροκομματικών, πολιτικών, τοπικών ή και ατομικών συμφερόντων.Πρόκειται για τη μοναδική κατάργηση τμήματος ΑΕΙ στην Ελλάδα γεγονός που γεννά ερωτηματικά που, μάλιστα, αυξάνονται αν αναλογιστεί κανείς πως καταργήθηκε έτοιμο τμήμα για να δημιουργηθεί ουσιαστικά το ίδιο από το μηδέν σε άλλη πόλη

1155 οικογένειες από όλη την Ελλάδα! Τόσες είναι οι οικογένειες των φοιτητών που επέλεξαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο τμήμα ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο στην 15χρονη λειτουργία του. Πάνω από 500 απόφοιτοι και περισσότεροι από 600 ενεργοί φοιτητές από όλη την χώρα.

Όταν διαπράχθηκε το «έγκλημα» της κατάργησης του ΔΠΠΝΤ με τον νόμο Γαβρόγλου (που τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει) από την πρώτη στιγμή υπήρξαν έντονες και μαζικές αντιδράσεις που σταδιακά κορυφώθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιστολή των μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος, την έκδοση δελτίου τύπου για την άμεση επανίδρυσή του, τα έγγραφα των φορέων, τη συλλογή πάνω από 1400 διαδικτυακών υπογραφών, την αποστολή αναλυτικής επιστολής προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το ψήφισμα των μελών ΔΕΠ του τμήματος και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, με μοναδικό θέμα τα πανεπιστημιακά τμήματα, ανέφερε σε δημόσια δήλωση της πως «δεν είμαστε αντίθετοι με την επανίδρυση εάν το αποφασίσετε και το επιθυμείτε». Λίγο αργότερα τον Ιανουάριο του 2020 σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τον κ.Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αγρινίου κ.Παπαναστασίου αλλά και δημάρχους από όλη την Δυτική Ελλάδα για μια ακόμα φορά δεσμεύτηκε ότι θα στείλει τον φάκελο της επανίδρυσης του τμήματος ΔΠΠΝΤ στην ΕΘΑAΕ. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η κ.Πρύτανης παραμένει εκτεθειμένη απέναντι στους φορείς, στους φοιτητές, στους απόφοιτους, στην ακαδημαϊκή και τοπική κοινότητα καθώς δεν έκανε πράξη αυτό που υποσχέθηκε. Την ίδια ώρα όμως παρατηρούμε έναν πόλεμο και μάλιστα από δημοσιογράφους μιας από τις πιο έγκυρες εφημερίδες της Χώρας όπως είναι η Καθημερινή.

Το πρώτο δημοσίευμα τον Δεκέμβριο του 2019 από τον κ.Λακασά εκθέτει το πολιτικό πρόβλημα καθώς το τμήμα μας άλλαξε τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πράγμα για το οποίο δεν ευθύνονται ούτε οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του τμήματος. Το δεύτερο όμως δημοσίευμα του κ.Μανδραβέλη αναφέρεται στον οδηγό Σπουδών του τμήματος με άκρως ειρωνικό τρόπο και ειδικά προς την ακαδημαϊκή κοινότητα γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Θέλουμε στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, όμως, χρειάζονται ειδικοί για την αξιοποίηση του. Το τμήμα παρείχε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και αποφοίτους ικανούς στη διαχείριση και προβολή του πολιτισμικού μας αποθέματος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Άμεση επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ), του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Αγρίνιο και ένταξη του στα φετινά μηχανογραφικά.

Επισυνάπτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα-στοιχεία που τεκμηριώνουν όλα όσα αναφέρονται παραπάνω. Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση και για ακόμα αναλυτικότερη παρουσίαση του θέματος.

Με εκτίμηση,

Οι μεταπτυχιακοί και οι προπτυχιακοί φοιτητές, του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.),του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Αγρίνιο.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014