Ευρωβουλή
Απάντηση Ντράγκι στην Εύα Καϊλή για LIBRA – Facebook
Αλλαγή στάσης της ΕKT σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα με αφορμή ερώτηση της Εύας Καϊλή για το LIBRA, διαπιστώνεται στην απάντηση του Μάριο Ντράγκι. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής είναι η πρωτοπόρος της καινοτομίας για την τεχνολογία Blockchain και τα οφέλη που αυτή κομίζει στον τομέα της διαφάνειας, της μείωσης των κρυφών χρεώσεων, του χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού και της βιώσιμής και διαφανούς χρηματοδοτικής πολιτικής.
Στην επίκαιρη Ερώτηση της η Εύα Καϊλή ρώτησε τον Ντράγκι αν θα μετακινηθεί από την αμυντική στάση σε σχέση με τα Κρυπτονομίσματα, αν θα προσαρμοστεί στις ανάγκες για νέες λύσεις ρευστότητας στο πλαίσιο των τεχνολογικών αλλαγών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και αν θα διερευνήσει το ενδεχόμενο παθητικού εισοδήματος των πολιτών μέσω της αποζημίωσης τους για τα ψηφιακά δεδομένα που παράγουν.
Ο Ντράγκι στην απάντησή του, πρώτη φορά αναγνωρίζει την αξία νομισμάτων που δεν δημιουργήθηκαν, ούτε ελέγχονται από Κεντρική Τράπεζα στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Κάνει ένα διαχωρισμό ανάμεσα στα νομίσματα τύπου bitcoin και σε «σταθερά νομίσματα» (stable coins) των οποίων η τιμή καθορίζεται από τα αποθεματικά του LIBRA σε ισχυρά νομίσματα και ομόλογα. Αν και αναφέρει ότι δεν έχουν «τεσταριστεί» ακόμα τα νέα νομίσματα και τα ρίσκα είναι μεγάλα, αναγνωρίζει για πρώτη φορά την ιδιότητά τους ως «μέσα πληρωμής» ανοίγοντας χώρο και για άλλες ρυθμιστικές μεταβολές στις σχετικές Οδηγίες της Ένωσης.
Σημαντική είναι επίσης η απάντηση που δίνει ο Ντράγκι στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή σε σχέση με τη δημιουργία ενός κρυπτο-Ευρώ. Για πρώτη φορά ο Κεντρικός Τραπεζίτης ανακοινώνει ότι το ενδεχόμενο είναι πιθανό στο βαθμό που εκτιμηθεί ότι είναι χρήσιμο με όρους κόστους οφέλους.
Με αφορμή την απάντηση Ντράγκι η Εύα Καϊλή δήλωσε: «Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και της πολιτικής χρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη, με στόχο τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση, την οικονομική ένταξη και την ανάπτυξη, δείχνει να παίρνει το δρόμο της. Το επόμενο βήμα είναι να μεταφέρουμε όλη αυτή που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη τώρα και στην Ελλάδα. Να χτίσουμε ένα ισχυρό ρυθμιστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που θα αυξήσει τη ρευστότητα στην οικονομία μας, της χρηματοδότηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και τελικά το εισόδημα των πολιτών μας μακριά από τις πρακτικές κεντρικού ελέγχου των τραπεζών».