Άλλες Ειδήσεις
Γυαλιά επιτρέπουν στους κωφούς να διαβάζουν συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο (Video)
Είναι σαν να παρακολουθεί κάποιος μια τηλεοπτική εκπομπή με υπότιτλους, αλλά στην πραγματική ζωή.
Μια νέα εφεύρεση φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με προβλήματα ακοής επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με το EuroNews, η εταιρεία XRAI Glass έχει αναπτύξει γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπουν σε άτομα με προβλήματα ακοής να διαβάζουν σε πραγματικό χρόνο συνομιλίες στα γυαλιά τους σαν υπότιτλους.
Η ιδέα ήρθε στον Dan Scarfe τον Ιανουάριο, ενώ περνούσε χρόνο με τον 97χρονο παππού του. Ο παππούς του δεν συμμετείχε στη συζήτηση της υπόλοιπης οικογένειας επειδή δεν μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες τους.
«Είναι πολύ δύσκολο όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι γύρω του και προσπαθεί να παρακολουθήσει τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται», δήλωσε ο Scarfe στο Euronews. «Έφτασε στο σημείο να κάθεται κυριολεκτικά σιωπηλός. Και σκέφτηκα, λοιπόν, “περίμενε ένα λεπτό, βλέπει τηλεόραση όλη την ώρα με υπότιτλους. Γιατί δεν μπορούμε να υποτιτλίσουμε τον κόσμο;»».
These augmented reality glasses help deaf people see live captions of people’s speech
By @paul_mealy#techforgood #innovation #technology #AR #VR #augmentedreality@TechAmazing @sebbourguignon @Nicochan33 @KirkDBorne @mvollmer1 @pierrecappelli pic.twitter.com/B74kejGIug
— Pascal Bornet (@pascal_bornet) March 22, 2022
Τώρα, μόλις επτά μήνες αργότερα, η νέα του εταιρεία XRAI Glass δοκιμάζει ήδη τα γυαλιά με υποτίτλους σε 100 άτομα πριν κυκλοφορήσουν στο κοινό.
Για να κάνουν τα γυαλιά πραγματικότητα, ο Scarfe και η ομάδα του χρησιμοποίησαν λογισμικό βασισμένο στην υπηρεσία μεταγραφής Alexa της Amazon και το συνδύασαν με γυαλιά που παρήχθησαν από τον κατασκευαστή επαυξημένης πραγματικότητας Nreal. Το αποτέλεσμα είναι άνετα γυαλιά που φαίνονται εντελώς καθημερινά, ενώ επιτρέπουν στον χρήστη να διαβάζει σε κείμενο τα λόγια του συνομιλητή του.
Ο Josh Feldman, ο οποίος γεννήθηκε με βαθιά απώλεια ακοής, λέει ότι τα γυαλιά είναι «εξαιρετικά. Ο αντίκτυπος του να μη βασίζομαι στο να κοιτάω τα χείλη κάποιου και να μπορώ να του μιλάω είναι σαφώς κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μου».
Η Hannah Brady, 60 ετών, η οποία έχει απώλεια ακοής 60% και στα δύο αυτιά, συμφωνεί.
«Θεέ μου, αυτό δουλεύει με ακρίβεια», είπε σύμφωνα με την Daily Mail. «Το υπέροχο είναι ότι δεν με εμποδίζει πουθενά, ούτε στο κείμενο που προσπαθώ να δω».
Τα γυαλιά έχουν επίσης την υποστήριξη του Royal National Institute for Deaf People (RNID). «Αυτό είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα της θετικής διαφοράς που μπορεί να κάνει η καινοτόμος τεχνολογία για τους ανθρώπους που είναι κωφοί ή έχουν απώλεια ακοής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του RNID, Mark Atkinson. «Το XRAI glass είναι διαισθητικό και απλό στη χρήση και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με απώλεια ακοής δεν θα αισθάνονται αποκλεισμένα σε κοινωνικά περιβάλλοντα».
Το λογισμικό συνδέεται με υπάρχουσες φορητές συσκευές hands-free, όπως το HoloLens της Microsoft, και παρέχει υπότιτλους για συνομιλίες.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πότε αυτή η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.
Τα καλά νέα για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τα γυαλιά XRAI είναι ότι, αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές στο εγγύς μέλλον.
«Θα ξεκινήσουμε με έναν μικρό αριθμό για να τα δοκιμάσουμε, να πάρουμε τα αντίστοιχα σχόλια, να καταλάβουμε τι αρέσει στους ανθρώπους, τι δεν τους αρέσει και να καινοτομήσουμε γρήγορα πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Scarfe στο EuroNews.
«Και στη συνέχεια ελπίζουμε ότι αν οι άνεμοι είναι μαζί μας, τότε θα φτάσουμε στη γενική διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.
*Με στοιχεία από upworthy.com
in.gr