Την τακτική της υπεύθυνης και ψύχραιμης αντιπολίτευσης επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει ένα διπλό και επικίνδυνο μέτωπο: την τουρκική προκλητικότητα και την «εισβολή» του κορονοϊού, με όποιες συνέπειες μπορεί αυτή να προκαλέσει στην κοινωνία και την οικονομία.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει πως θα στερήσει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τη δυνατότητα να προσάψει στην αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγορία ότι δεν στηρίζει σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα -στον αντίποδα των όσων έπραττε η Ν.Δ. από την ίδια θέση- και συγχρόνως οικοδομεί ένα συναινετικό προφίλ για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που αφενός δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες και αφετέρου απαντά στις πιο ακραίες φωνές, ακόμη και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης.
Αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή της Κουμουνδούρου η απόφαση να μην περιοριστεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα σε ρόλο αμέτοχου παρατηρητή, αφήνοντας από απόσταση την κυβέρνηση να βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά, ώστε εκ του ασφαλούς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να έχει τη δυνατότητα να την επικρίνει αντιπολιτευτικά.
Παράταξη ευθύνης
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να συνεισφέρει στη διαχείριση της διπλής κρίσης ουσιαστικά, κάτι που φάνηκε άλλωστε από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα τόσο στο θέμα της εντεινόμενης τουρκικής απειλής όσο και στην κρίση που συνδέεται με τη δραματική εξάπλωση του κορωνοϊού.
Επί της ουσίας ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χτίζει τη νέα του εικόνα δείχνοντας στην κοινωνία ότι είναι μια μεγάλη παράταξη ευθύνης που δεν προτάσσει το κομματικό του συμφέρον έναντι του συμφέροντος των πολιτών και της χώρας.
Ως εκ τούτου, μολονότι το συνέδριο του σχήματος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία οδηγείται πιθανότατα σε αναβολή (στόχος ο Ιούνιος ή οι αρχές Ιουλίου), ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει αυτήν τη χρονική καθυστέρηση για να περιγράψει στους προοδευτικούς πολίτες τον τρόπο με τον οποίο μετεξελίσσεται σε μια μεγάλη παράταξη του αριστερού, δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο ίδιος προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση, προτείνοντας στην κυβέρνηση μέτρα για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης με τον κορονοϊό, ρίχνοντας το βάρος του στην κοινωνική διάσταση του θέματος, π.χ. αναστολή του κυβερνητικού σχεδιασμού για έναρξη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου, ζητώντας παράλληλα από τον κ. Μητσοτάκη να διεκδικήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων λόγω της καθίζησης που θα υποστεί η οικονομία.
Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γνωρίζουν πολύ καλά πως η ύφεση στην ανάπτυξη της χώρας καταγράφηκε ήδη από το 2019 και πολύ προτού ο κοροναϊός «χτυπήσει» την πόρτα μας, θεωρούν ωστόσο πως στην παρούσα φάση ο κόσμος προσπερνά τις κυβερνητικές αστοχίες, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην ασφάλειά του.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Πολάκης, με την ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και γιατρού, συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, και έδωσε συμβουλές για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης με τον κορονοϊό, την ώρα που και ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με τις συμβουλές του παρότρυνε την κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Αυτό από μόνο του συνιστά μια κατάσταση που ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν έναν μήνα πριν…
Ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε όχι μόνο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και με τους αρμόδιους επιστήμονες κ. Μόσιαλο και Τσιόδρα, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας, για να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την απειλή.
Συγχρόνως φρόντισε να ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για τη μέριμνά του να ενημερώσει τους πιστούς πως πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές της επιστήμης, δείχνοντας εμμέσως τη δυσφορία του για την απροθυμία της Ιεράς Συνόδου να ακολουθήσει εξαρχής τον ίδιο δρόμο.
Ψύχραιμη αντίδραση
Στο θέμα με την Τουρκία πάλι δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο το γεγονός πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επέλεξε να αντιδράσει με ψυχραιμία και χωρίς κραυγές στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, με την κατηγορία πως λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» του Ερντογάν στην Ελλάδα.
Ότι δηλαδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λειτουργεί αντεθνικά, αν όχι ως «προδότης» των εθνικών συμφερόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε μεγάλη εσωτερική συζήτηση στην Κουμουνδούρου, με στελέχη της να υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να βγει στα κάγκελα και να ζητήσει τουλάχιστον την αποπομπή Πέτσα, ωστόσο επικράτησαν οι πιο μετριοπαθείς απόψεις που επέμεναν πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να διαψεύσει με τη στάση του τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Κάπως έτσι μέσα στην εβδομάδα, και με αφορμή τον διεμβολισμό της ακταιωρού αλλά και την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικό F16, o ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχολίασε με νόημα ότι οι Ελληνες ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με γραπτή παρέμβασή του κατήγγειλε το «θράσος» του Ερντογάν και μίλησε για «πατριωτική ευθύνη», παρά τους όποιους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Η στάση «βάζω πλάτη» με υπευθυνότητα επισφραγίστηκε και από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του σχήματος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία υπενθυμίζεται με νόημα:
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκει ολόκληρο τον ελληνικό λαό ενωμένο».
ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ – ethnos.gr