Υγεία
Απόγευμα: Κοιμηθείτε λίγο, κερδίστε πολλά
Ισχυρή μνήμη και μειωμένο κίνδυνο άνοιας θα κερδίσετε, αν κοιμηθείτε έστω και λίγο το απόγευμα, σύμφωνα με νέα ερευνητική μελέτη.
Το να κοιμάστε έστω και λίγο το απόγευμα συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως επισημαίνει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό General Psychiatry, καθώς συνδέεται με βελτιωμένη νοητική εγρήγορση. Σχετίζεται επίσης με καλύτερη επίγνωση της τοποθεσίας, λεκτική ευχέρεια αλλά και λειτουργική μνήμη.
Κοιμηθείτε και μειώστε τον κίνδυνο της άνοιας
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα μοτίβα ύπνου τους αλλάζουν με τον απογευματινό ύπνο να γίνεται ολοένα και πιο συχνός.
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν είχε καταλήξει μέχρι σήμερα αναφορικά με την επίδραση του απογευματινού ύπνου στην μείωση του κινδύνου της γνωστικής εξασθένισης και της άνοιας σε ηλικιωμένους.
Οι απογευματινοί ύπνοι ορίστηκαν, στα πλαίσια της μελέτης, ως περίοδοι τουλάχιστον πέντε συνεχόμενων λεπτών ύπνου, αλλά όχι περισσότερο από 2 ώρες, και λήφθηκαν μετά το μεσημεριανό γεύμα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας και οι απαντήσεις τους κυμαίνονταν από μία φορά την εβδομάδα έως και κάθε ημέρα.
Τα screening tests για την άνοια περιελάμβαναν τριάντα διαφορετικά στοιχεία για την μέτρηση της γνωστικής ικανότητας και της υψηλής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των οπτικο-χωρικών δεξιοτήτων, της λειτουργικής μνήμης, της συγκέντρωσης, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, της επίγνωσης της τοποθεσίας και της λεκτικής ευχέρειας.
Οι βαθμολογίες γνωστικής απόδοσης MMSE ήταν σημαντικά υψηλότερες μεταξύ των ανθρώπων που κοιμούνται έστω και για λίγο το απόγευμα, συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν ενώ υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην επίγνωση της τοποθεσίας, τη λεκτική ευχέρεια και τη μνήμη.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η παρούσα έρευνα πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να αποδειχθεί η αιτιότητα των ευρημάτων, ωστόσο υπάρχει μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές και περιλαμβάνει την φλεγμονή.
Μία βασική θεωρία των ερευνητών είναι ότι η φλεγμονή αποτελεί τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στον μεσημεριανό ύπνο και στις αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Ο ύπνος από την άλλη ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση του σώματος και θεωρείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια εξελισσόμενη απόκριση στη φλεγμονή. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής κοιμούνται επίσης συχνότερα, καταλήγουν οι ερευνητές.
vita.gr