Connect with us

Ειδήσεις

Απόστολος Κοιμήσης: «Τεράστια τα οφέλη από το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα» (Ηχητικό)

koimisis prosopon erga tsompos

Για τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία της Αμφιλοχίας, από την κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου αντλησιοταμευτικού έργου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αλευράδα, μίλησε στην εκπομπή του Σωκράτη Τσόμπου «Προσώπων… Έργα» του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιμήση, κατά το κατασκευαστικό στάδιο του έργου που θα διαρκέσει πέντε χρόνια, θα απασχοληθούν πάνω από χίλια άτομα από την περιοχή, ενώ κατά τη λειτουργία του το έργο θα απασχολεί ογδόντα μόνιμους υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα θα προκύψουν έσοδα προς τον Δήμο Αμφιλοχίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που προβλέπεται από την σύμβαση.

 

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

 

Όπως εξήγησε ο κ. Κοιμήσης:

Η αντλησιοταμίευση είναι η μόνη διεθνώς διαδεδομένη μέθοδος μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1890.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον και εγκαθίσταται εύκολα σε περιοχές όπου η γεωμορφολογία και η διαθεσιμότητα του νερού το επιτρέπει.

Τα συστήματα αντλησοταμίευσης προσομοιάζουν σε μια μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αποθήκευση της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας του νερού μέσω της άντλησής του από ταμιευτήρες χαμηλής στάθμης σε ταμιευτήρες υψηλότερης στάθμης. Αποτελούν την πιο ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, αφού λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων. Οι ταμιευτήρες που χρησιμοποιούνται είναι μικρότεροι σε μέγεθος από τους συμβατικούς και με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται τουλάχιστον ένας υφιστάμενος ταμιευτήρας. Η μονάδα αντλησοταμίευσης μπορεί να εκκινήσει σε λίγα μόλις λεπτά, παρέχοντας έτσι άμεσο ενεργειακό ανεφοδιασμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αντλησοταμιευτήρων έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει και λειτουργεί δυο τέτοιες εγκαταστάσεις.

 

Το έργο στην Αμφιλοχία

Η συγκεκριμένη επένδυση αξιοποιεί, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, στο έπακρο υπάρχουσες υποδομές και συστήματα παραγωγής ενέργειας.

Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή δυο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων, του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας.

Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ.

Το σύστημα θα αποταμιεύει το πλεόνασμα ενέργειας τις ώρες της μειωμένης ζήτησης, με άντληση νερού από τον κάτω προς τους άνω ταμιευτήρες (η υψομετρική διαφορά στην περίπτωση του Πύργου είναι 285 μέτρα, ενώ στην περίπτωση του Αγ. Γεωργίου είναι 238 μέτρα) και με παραγωγή, στις ώρες αιχμής της ζήτησης, με πτώση νερού από τους άνω στον κάτω ταμιευτήρα, μέσω των υδροστροβίλων.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014