Connect with us

Uncategorized

Η αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα και Ερντογάν

tsipras erdogan episkepsi

Μία εικόνα για τα απτά αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία θα δοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Άγκυρα θα αρχίσει μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ως προσπάθεια να «λιώσει ο πάγος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες μετά από μήνες έντασης περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη την διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Το περιβάλλον του κ. Τσίπρα σημείωσε πως κατά την συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφηκαν τα προβλήματα και, μολονότι δεν ήταν δυνατόν να συμφωνηθούν λύσεις, δρομολογήθηκαν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Το ελληνικό στρατόπεδο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του με το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί, αλλά και με το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν φωτογραφήθηκε συμβολικά με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψη επαναβεβαιώθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον προϊστάμενο του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ευάγγελο Καλπαδάκη με τον εκπρόσωπο – σύμβουλο του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί δίαυλος μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ.

Οι δύο ΥΕΘΑ υπηρέτησαν ως αρχηγοί των ένοπλων δυνάμεων πριν αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους και έχουν καλή διαπροσωπική σχέση.

Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν πως έχουν κοινό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος και την επανέναρξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όμως το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η θετική συμπεριφορά από την πλευρά της Άγκυρας.

Μία πρώτη σημαντική αξιολόγηση θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν το τουρκικό στράτευμα θα αρχίσει μεγάλης κλίμακας άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Η διάταξη δυνάμεων και ο όγκος τους, σε συνδυασμό με την όλη τουρκική συμπεριφορά, αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα.

Δύο μέτωπα όπου δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο ελληνοτουρκικής συνεννόησης είναι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί που έχουν λάβει άσυλο στην χώρα μας και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971.

Ο κ. Ερντογάν κατέστησε σαφές στην συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών πως θα εξετάσει το θέμα της Χάλκης μόνον εφόσον λάβει ανταλλάγματα για τους μουφτήδες στην Θράκη, ακολουθώντας την πάγια πολιτική υποβάθμισης ενός διεθνούς ζητήματος σε διμερές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε πως οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση δεν έχει η παραμικρή δυνατότητα να τις αμφισβητήσει.

skai.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014