«Έρχονται μαύρες ημέρες για την εκπαίδευση», είπε ο Νίκος Φίλης ανακοινώνοντας την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του είχε αναφέρει ότι η εκπαίδευση «απειλείται από τον δογματισμό του κ. Αντώνιου», εφορμώμενος από πρόσφατη δήλωση του κ. Αντώνιου ότι «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων θα γυρίσει στο 2014» και ότι «θα γκρεμίσουμε όσα έχτισε το 2015-19 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, στην οποία ασκείται κριτική στον κ. Αντωνίου.
«Είναι ανεπιθύμητος από την εκπαιδευτική κοινότητα και ακατάλληλος να ηγηθεί του ΙΕΠ», τόνισε ο κ. Φίλης.
«Λυπηρή» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας τη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «Είναι λυπηρή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πραγματικά λυπηρό και ελπίζω να αναθεωρήσει», σχολίασε.
Ως προς τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, θετική γνώμη δια των εκπροσώπων τους εξέφρασαν η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση και αρνητική γνώμη ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το Κ.Κ.Ε.
Από τη μεριά του, ο κ. Αντωνίου τάχθηκε υπέρ των ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση.
Στις προτεραιότητες της προεδρίας του έθεσε την εκπόνηση νέων προγραμμάτων σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την έκδοση νέων βιβλίων, την επέκταση της εφαρμογής νέων, δημιουργικών μεθόδων διδασκαλίας καθώς και την εκπόνηση προγραμμάτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού «ενσωματωμένου με οργανωμένο τρόπο στο σχολείο». Επίσης, έθεσε ως βασικό στόχο την ανασυγκρότηση των προτύπων και πειραματικών σχολείων, ώστε να επεκταθούν σε όλη τη χώρα καθώς επίσης και την ίδρυση προτύπων ΕΠΑ.Λ. Τάχθηκε υπέρ της επαναθέσπισης της τράπεζας θεμάτων («ανοίγει τον δρόμο για ένα πιστοποιημένο εθνικό απολυτήριο») και σημείωσε ότι θα εισηγηθεί ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών Εκπαίδευσης, με τη θέσπιση εκ νέου των Σχολικών Συμβούλων.