Connect with us

Οικονομία

Appodixi: 130.000 «ελεγκτές» απέκτησε σε ένα μήνα η Α.Α.Δ.Ε.

Ξεπερνούν τις 43.000 οι καταγγελίες από το “σκανάρισμα” των αποδείξεων – Παράταση ζητούν οι επιχειρήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων

Περισσότεροι από 130.000 πολίτες έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι του ελέγχου της γνησιότητας των αποδείξεων, με την ΑΑΔΕ να έχει δεχθεί μέσα σε ένα μήνα από την ενεργοποίηση της εφαρμογής “Appodixi” 43.852 καταγγελίες. Από τις καταγγελίες αυτές, 24.083 είναι ανώνυμες και 19.769 επώνυμες με το μεγαλύτερο αριθμό των καταγγελιών να αφορά αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν έχουν διαβιβαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Οι πολίτες σκανάρουν αποδείξεις και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ερευνούν και αξιολογούν τις καταγγελίες τους  και ανάλογα αναλαμβάνουν δράση ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει χρηματική αμοιβή ανάλογα με την αξία της απόδειξης σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων.

Πάντως, ο χρόνος «τελειώνει» για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κόβουν αποδείξεις αλλά «ξεχνούν» να διαβιβάσουν τα στοιχεία των πωλήσεων λιανικής στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα και «λουκέτα» σε όσους δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send των στοιχείων λιανικών πωλήσεων εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων.

Εκπρόσωποι της αγοράς έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για την επιβολή των προστίμων με την ΓΣΕΒΕΕ να αναφέρει ότι δεν έχουν επιλυθεί ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν τον κίνδυνο άδικων προστίμων για τις επιχειρήσεις.

Προβλήματα

Ενδεικτικά η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη λειτουργία του e-send, όπως:

– σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.)

– δεν διαλειτουργεί πλήρως με το myDATA, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων.

– δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργία των Φ.Η.Μ.

Ο χρόνος διαβίβασης  των αποδείξεων

Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA».  Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στην ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης  οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.

Τι αλλάζει

Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις που «ξεχνούσαν» να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ δεν αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Όμως από τις 31 Οκτωβρίου 2022 (σ.σ. εάν δεν υπάρξει νέα παράταση)  το τοπίο αλλάζει και ο φοροελεγκτικό μηχανισμός θα αρχίσει να επιβάλλει κυρώσεις:

–              Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους  ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

–              Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

–              Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Λουκέτα

Αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ  πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

 

in.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014