Connect with us

Κοινωνία

Άρειος Πάγος: Είναι βιασμός η αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη

stealthing

Το ερώτημα στον Άρειο Πάγο έθεσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Το ερώτημα εάν η – σκόπιμη- αφαίρεση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης μπορεί να θεωρηθεί βιασμός έχει αρχίσει να τίθεται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες. Μέχρι στιγμής η Αυστραλία και η Πολιτεία της Καλιφόρνιας έχουν εισάγει νόμο βάσει του οποίου η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη. Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για το εάν το “stealthing” ή ”stealth-breeding”, ήτοι η μη συναινετική αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξεως μονομερώς, από τον έναν συμμετέχοντα, ενώ έχει δοθεί συναίνεση αποκλειστικά για συνεύρεση με προφυλακτικό, συνιστά βιασμό, εμπίπτοντα στη διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ν. ΠΚ».

Η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου

Εκδόθηκε έτσι η σχετική γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Προβατάρη, ο οποίος παραπέμπει στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα, όπως αναφέρει το dikastiko.gr. Όπως αναφέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «η τέλεση γενετήσιας πράξεως χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, αποτελεί μορφή του εγκλήματος του βιασμού, άνευ όμως της χρήσεως εξαναγκαστικών μέσων, ελλειπούσης πάντως της συναινέσεως του θύματος».

Ωστόσο, προστίθεται πως «όταν η σύμφωνη βούληση του παθόντος, αποκλείει την στοιχειοθέτηση της υποστάσεως του εγκλήματος, όπως συμβαίνει και στο βιασμό, δεν υπάρχει ούτε κατ’ αρχήν άδικη πράξη, τα δε ελαττώματα της βουλήσεως (π.χ. πλάνη, απάτη), είναι νομικώς αδιάφορα».

Θέσπιση από τον νομοθέτη

Ειδικότερα, στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι «η παραπλάνηση – εξαπάτηση του ενός ερωτικού εταίρου από τον άλλον, σχετικά με την έκλειψη προφυλαγμένης συνουσίας, στη διάρκεια αυτής, συνιστά περίπτωση που ανατρέχει στο είδος και στην ένταση της ερωτικής πράξεως και η ποινική τιμώρησή της εναπόκειται στην αυτοτελή, ειδική και συγκεκριμένη θέσπιση – λειτουργία του ποινικού νομοθέτη».

Και για το λόγο αυτό καταλήγει: «Κατόπιν τούτων στο ερώτημά σας, παρέχω την απάντηση ότι το φαινόμενο που περιγράφεται στην αίτησή σας (“stealthing” ή “stealth-breeding”), δεν εμπίπτει στην διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ ως αντικ. δι’ άρθ. 71 Ν. 4855/2021 και η κατάταξή του στον κατάλογο των ποινικώς κολαζομένων πράξεων, προϋποθέτει νομοθετική παρέμβαση».

in.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014