Άρθρα-Απόψεις
Αριστερή Παρέμβαση: Άμεση προστασία από τις φυσικές καταστροφές και το ψύχος για όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας
Στο 1ο Περιφερειακό Συμβούλιο της χρονιάς, μετά από τις μεγάλες καταστροφές και δυσκολίες που προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο αλλά και την ύπαιθρο της Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκαν τα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Πέρα όμως από μια πρόχειρη διοικητική ενσωμάτωση των οδηγιών του σχεδίου πολιτικής προστασίας “Ξενοκράτης” καμία ουσιαστική αποτίμηση δεν έγινε για το πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα από την έντονη χιονόπτωση και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν ακόμα και κατολισθήσεις, ούτε ένας εξειδικευμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κινδύνων στην Περιφέρεια. Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν από το λίγο προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών που δούλεψε σκληρά, πολλές φορές χωρίς όρους ασφαλείας, ενώ δεν έλειψε και ένα εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια αποχιονισμού. Η ουσία είναι ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους όλου του κρατικού μηχανισμού έγιναν για μια ακόμα φορά εμφανείς. Η λογική του «μικρότερου κράτους» που επιβάλουν τα μνημόνια, η ΕΕ και η κυβέρνηση αφήνουν ανυπεράσπιστο το λαό μπροστά σε οποιαδήποτε καταστροφή. Από την άλλη πλευρά φάνηκαν τα “οφέλη” από την απόδοση των δημόσιων υποδομών σε ιδιώτες με το κλείσιμο της Ολυμπίας Οδού από Ακράτα έως Αίγιο, όταν έκλεισαν από χιόνι οι δύο μόλις λωρίδες κυκλοφορίας του δρόμου εργοταξίου, στις 7-8 Ιανουαρίου και την πολύωρη ταλαιπωρία και κίνδυνο των εγκλωβισμένων οδηγών, αλλά και το κλείσιμο της πανάκριβης γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στις 7 Ιανουαρίου.
Στην ίδια συνεδρίαση, η απόφαση για χαρακτηρισμό του δήμου Καλαβρύτων ως ορεινού για να μπορεί να λαμβάνουν οι κάτοικοι το επίδομα θέρμανσης αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος με το πανάκριβο από τη φορολόγηση πετρέλαιο θέρμανσης και το πανάκριβο ρεύμα. Δικαίως οι δημότες του δήμου Καλαβρύτων διαμαρτύρονται για το πανάκριβο πετρέλαιο, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας που μένουν με ελάχιστη ή καθόλου θέρμανση και στην απόγνωσή τους καίνε ό,τι βρουν, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα που κάθε χρονιά το ύψος τους αλλάζει ανάλογα με τον δημοσιονομικό «κόφτη», αλλά με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και δωρεάν παροχή πετρελαίου, ρεύματος και νερού σε όσους το έχουν ανάγκη.
Η αντιμετώπιση του ψύχους και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μπορεί να γίνει παρά μόνο με ενίσχυση των κρατικών δομών, σε ρήξη με τους μνημονιακούς νόμους και τις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ο εκφραστής, ή καλύτερος «διαχειριστής» των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής αλλά το βήμα διεκδίκησης και αγώνα όλων των κατοίκων για μια καλύτερη ζωή.
Η Αριστερή Παρέμβαση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ενίσχυση των δημόσιων δομών, για την πρόσληψη και εκπαίδευση μόνιμου προσωπικού, την συντήρηση υποδομών, την ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού που δουλεύει σε αυτές τις δομές. Ενάντια στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό των φτωχών, των ηλικιωμένων, των κατοίκων των απομονωμένων περιοχών, των ρομά, των μεταναστών και προσφύγων που μένουν εκτεθειμένοι σε κάθε φυσική καταστροφή. Ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και παραχωρησιούχων, την κυβέρνηση και κάθε τοπικό εκφραστή αυτής της πολιτικής.