Κοινωνία
Αρνητική η Κοσμητεία της ΣΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε συγχώνευση
«Επειδή έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι προωθείται στο πλαίσιο της εν λόγω συνέργειας η δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών με ευφάνταστους τίτλους, που η βιωσιμότητά τους είναι αναμφισβήτητα καταδικασμένη, είμαστε κατηγορηματικά ενάντια».
Το μήνυμα αυτό στέλνει με ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου η Κοσμητεία της ΣΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, και σημειώνει:
Α. Έχουμε την πεποίθηση, ότι με τη φημολογούμενη δημιουργία ευφάνταστων προγραμμάτων σπουδών μη μηχανικών, η «αναβάθμισή» μας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο θα είναι βέβαιη υποβάθμιση, ειδικά για τους φοιτητές μας.
Β. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητό, ότι δε μπορούμε να συναινέσουμε μία τέτοια πρόταση.
Η επιστολή:
Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας προωθείται συγχώνευση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Σας ενημερώνουμε, ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής μας, αξιολογούμε θετικά την εν λόγω συνέργεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσουμε να υλοποιούμε δια ζώσης προγράμματα σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα μηχανικών που θεραπεύουμε έως τώρα.
Επειδή έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι προωθείται στο πλαίσιο της εν λόγω συνέργειας η δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών με ευφάνταστους τίτλους, που η βιωσιμότητά τους είναι αναμφισβήτητα καταδικασμένη, είμαστε κατηγορηματικά ενάντια.
Εδώ και δεκαετίες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το λειτούργημά μας, εκπαιδεύουμε τεχνολόγους μηχανικούς, οι οποίοι χαίρουν αναγνώρισης και επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας. Έχουμε την πεποίθηση, ότι με τη φημολογούμενη δημιουργία ευφάνταστων προγραμμάτων σπουδών μη μηχανικών, η «αναβάθμισή» μας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο θα είναι βέβαιη υποβάθμιση, ειδικά για τους φοιτητές μας.
Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητό, ότι δε μπορούμε να συναινέσουμε μία τέτοια πρόταση. Με εκτίμηση,
Παπαλού Αγγελική, Κοσμήτορας ΣΤΕ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Βγενοπούλου Ειρήνη, Πρόεδρος Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ
Δροσόπουλος Αναστάστιος, Πρόεδρος Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Τσινόπουλος
Στέφανος, Πρόεδρος Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ
Στο μεταξύ, ανοικτό άφησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη νομοθέτηση απορρόφησης των Σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το ΕΑΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη δίωρη συνάντηση με τους Κοσμήτορες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Α.Λιοναράκη, Α.Μιχιώτη και Ι.Καλαβρουζιώτη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ηλία Γεωργαντά.
Ο υπουργός στην εισαγωγή του διευκρίνισε προς τους Κοσμήτορες ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, ούτε έχει λάβει καμία τελική απόφαση επί του θέματος.
Καθ’ όλη τη συζήτηση ο Κ. Γαβρόγλου υποστήριξε, και αυτό αποτέλεσε τη βασική του θέση, ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική το μοντέλο του μέλλοντος είναι υβριδικό, ήτοι συμβατικό και εξ’ αποστάσεως από κοινού στην ίδια στέγη.
Ειδικότερα , σύμφωνα με πληροφορίες του esos:
Ο υπουργός, και ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας, πρόβαλε ως ‘ευκαιρία’ ένα ενδεχόμενο διπλής υπόστασης του ΕΑΠ στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση που μπορεί να αποτρέψει την άναρχη χρήση αυτής από τα άλλα ιδρύματα, επιχείρημα που και οι τρεις Κοσμήτορες υποστήριξαν ότι είναι εντελώς αβάσιμο καθώς είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός έθεσε το ερώτημα αν οι Κοσμήτορες θα ήταν δεκτικοί σε δική τους πρόταση για το προφίλ μίας Σχολής, όχι κατ΄ ανάγκη του ΤΕΙ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει δίπλα στο ΕΑΠ με συμβατικό τρόπο.
Οι Κοσμήτορες απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στη λογική τους , καθώς το ΕΑΠ έχει συγκεκριμένο στόχο και αποστολή.
Οι Κοσμήτορες επέμεναν στον Κ. Γαβρόγλου να μην συμπεριληφθεί το ΕΑΠ στην τρέχουσα διαδικασία συγχωνεύσεων και σε δύο μήνες να υπάρξει νέα συνάντηση με συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη του ΕΑΠ.
Ο υπουργός Παιδείας αντιπρότεινε η συνάντηση αυτή να γίνει σε μία εβδομάδα, γεγονός που οι Κοσμήτορες απέρριψαν ως μη ρεαλιστικό σενάριο.
Με δεδομένο ότι όπως ανέφερε ο υπουργός ο προδιαγεγραμμένος πολιτικός χρόνος για το εγχείρημα των συγχωνεύσεων είναι μέχρι τέλος Μαρτίου, δεν δεσμεύτηκε για μη λήψη απόφασης επί του θέματος μέχρι τότε (τέλος Μαρτίου).
Ο Κ. Γαβρογλου δεσμεύτηκε να υπάρξει άμεση νέα συνάντηση με τους Κοσμήτορες αφού πρώτα του στείλουν συγκεκριμένη πρόταση για το μέλλον του ΕΑΠ .
Η εκτίμηση των Κοσμητόρων , μετά τη συνάντηση με τον υπουργό είναι ότι “αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο η δρομολόγηση ενός μικτού συστήματος με θύμα, λόγω συγκυριών, το ΕΑΠ, πλην όμως αυτό δεν είναι ακόμα αποφασισμένο και οριστικοποιημένο”.
Από την πλευρά των Κοσμητόρων , μεταξύ άλλων, τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:
- Η ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας του ΕΑΠ ως βασικό άξονα της ανοικτής και ΕξΑΕ.
- Η μη ύπαρξη με βάση τα όσα είναι γνωστά παρόμοιου εγχειρήματος διεθνώς και σε κάθε περίπτωση η ακατανόητη σπουδή για ένα τέτοιο εγχείρημα
- Ο σημαντικός κίνδυνος για την ίδια την πανελλαδική υπόσταση του ιδρύματος από οιαδήποτε βεβιασμένη απόφαση συγχώνευσης αυτού με συμβατικό φορέα εκπαίδευσης
- Οι άμεσες παρενέργειες στον μεγάλο αριθμό φοιτητών, διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ από ένα τέτοιο εγχείρημα.
- Οι συνέπειες του μη αυτοδιοίκητου του ΕΑΠ επί τόσα χρόνια και οι ευθύνες των διορισμένων διοικήσεων αυτού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτρέψει τη διαμόρφωση και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για το ίδρυμα
- Το γεγονός ότι η συγχώνευση του ΕΑΠ με μέρος ή το σύνολο ενός άλλου ιδρύματος, δεν τιμάει ούτε την ιστορία του ΕΑΠ ούτε την ακαδημαϊκή κοινότητα, που επί 20 χρόνια παλεύει κόντρα σε κάθε αντιξοότητα για την παροχή ακαδημαϊκού έργου υψηλής ποιότητας στην εξΑΕ, γεγονός που εγείρει εκτός των άλλων και μείζον ηθικό θέμα.
esos.gr