Μουσική
Άστρουντ Ζιλμπέρτο: Πέθανε μια από τις πιο εμβληματικές βραζιλιάνες μουσικούς (Videos)
Η Άστρουντ Ζιλμπέρτο ηχογράφησε 16 άλμπουμ και δύο live δίσκους κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Η εκδοχή της του «Garota de Ipanema» -που αρχικά συνέθεσαν το 1962 οι Ζομπίμ και Βινίσιους τζε Μοράες– ηχογραφήθηκε στα αγγλικά από την ίδια με τον τίτλο «The Girl from Ipanema» στις 18 Μαρτίου 1963.
Το τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία, πουλήθηκαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και ενίσχυσε το προφίλ της μουσικής μπόσα νόβα διεθνώς.
Ο Πολ Ρίτσι, κιθαρίστας με έδρα τη Νέα Υόρκη που συνεργάστηκε με την Άστρουντ Ζιλμπέρτο, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της με ανάρτηση στο Facebook. «Μόλις έμαθα από τον γιο της Μαρσέλο ότι χάσαμε την Άστρουντ Ζιλμπέρτο» έγραψε. «Ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής στον κόσμο και άλλαξε πολλές ζωές με την ενέργειά της. RIP από τον “αρχηγό”, όπως με αποκαλούσε. Ευχαριστώ AG».
Με ανάρτησή της στο Instagram, η εγγονή της Ζιλμπέρτο, Σοφία, κοινοποίησε επίσης την είδηση στους ακόλουθούς της.
«Η γιαγιά μου Άστρουντ Ζιλμπέρτο έγραψε αυτό το τραγούδι για μένα, Linda Sofia. Ήθελε να με λένε Linda Sofia, είπε. Η ζωή είναι όμορφη, όπως λέει και το τραγούδι, αλλά είμαι εδώ για να σας μεταφέρω τα θλιβερά νέα ότι η γιαγιά μου έγινε αστέρι σήμερα και είναι δίπλα στον παππού μου Ζοάο Ζιλμπέρτο», έγραψε.
«Η Άστρουντ ήταν το αληθινό κορίτσι που μετέφερε τη μπόσα νόβα από την Ιπανέμα στον κόσμο», σημείωσε. «Ήταν πρωτοπόρος και η καλύτερη. Σε ηλικία 22 ετών έδωσε φωνή στην αγγλική εκδοχή του “Girl from Ipanema” και απέκτησε διεθνή φήμη».
Το κορίτσι από την Ιπανέμα ήταν από άλλη πόλη…
Η Ζιλμπέρτο, η οποία γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1940, στην πραγματικότητα δεν ήταν από την Ιπανέμα. Γεννήθηκε στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, από μητέρα από τη Βραζιλία και πατέρα μετανάστη Γερμανό καθηγητή. Ονόμασαν την κόρη τους Άστρουντ, από το όνομα θεάς από την πατρίδα του Φριτς. Ο Φριτς Βάινερτ δίδασκε γλώσσες και η Άστρουντ μεγάλωσε και μιλούσε άπταιστα ιαπωνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και αγγλικά.
«Στα μέσα της εφηβείας μου ήμουν μέλος μιας ομάδας νεαρών που ασχολούνταν με τη μουσική». Έτσι γνώρισε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο, ο οποίος επινόησε τη μπόσα νόβα. «Ήμασταν παντρεμένοι και τραγουδούσα στο σπίτι μαζί του και δίναμε μερικές συναυλίες στο κολέγιο» είχε αναφέρει σε συνέντευξή της.
Η ζωή της Άστρουντ Ζιλμπέρτο άλλαξε για πάντα τον Μάρτιο του 1963, όταν συνόδευσε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο στα A&R Studios στο Μανχάταν ενώ εκείνος ηχογράφησε το άλμπουμ Getz/Gilberto με τον διάσημο σαξοφωνίστα της τζαζ Σταν Γκετζ. Ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα από τα άλμπουμ τζαζ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έναν δίσκο που έστρεψε εκατομμύρια ανθρώπους στη τζαζ και στους ρυθμούς της Βραζιλίας.
Το Getz/Gilberto παρέμεινε στα charts των καλύτερων άλμπουμ για 96 εβδομάδες και, το 1965, κέρδισε βραβεία Grammy μεταξύ άλλων στις κατηγορίες Άλμπουμ της χρονιάς, Καλύτερο Άλμπουμ Ορχηστρικής Τζαζ.
Το «The Girl From Ipanema» κέρδισε επίσης Grammy Καλύτερης Ηχογράφησης της Χρονιάς.
Η Ζιλμπέρτο συμμετείχε σε περιοδείες του Γκετζ και αργότερα οι δρόμοι τους χώρισαν. Όπως είχε πει «δεν κοίταξε ποτέ πίσω». Η πρώτη της σόλο συναυλία με το δικό της συγκρότημα έλαβε χώρα στο Λονδίνο, το 1965, σε ένα νέο κλαμπ που ονομάζεται The Cool Elephant. Ήταν ένα μοντέρνο νυχτερινό κέντρο στο Mayfair στο οποίο σύχναζαν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο Ντάντλεϊ Μουρ, ο Πίτερ Σέλερς και η Μπριτ Έκλαντ.
Μία από τις πιο δημοφιλείς ηχογραφήσεις της καριέρας της ήταν με τον Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος είχε θαυμάσει το άλμπουμ της με τους Last. Ένας φίλος της είπε ότι ο Μάικλ εντυπωσιάστηκε με τα τραγούδια της, αλλά εκείνη την εποχή δεν ήξερε τίποτα για το πρώην μέλος των Wham! Έστειλε στον Τζορτζ Μάικλ ένα τηλεγράφημα της Western Union και εκείνος πήγε να την ακούσει να τραγουδάει στη Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη. Το 1996, επανασυνδέθηκαν όταν ο Τζορτζ Μάικλ της ζήτησε να τραγουδήσει σε ένα φιλανθρωπικό δίσκο για την έρευνα για το AIDS. Ηχογράφησαν μια υπέροχη εκδοχή του «Desafinado» στο Λονδίνο.
Διαβάστε επίσης: Συγχαρητήρια της Βιβής Μαδιά στον Ανδρέα Φούκα