Connect with us

Sports

Λ. Αυγενάκης: «Νοικοκύρεμα στο αθλητικό μας τοπίο, με διαφάνεια και μετρήσιμα στοιχεία»

augenakis athlitismos

Γ. Μαυρωτάς: «Να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με όσον καταναλώνουμε», στη διημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Α. και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά και της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναστασίας Γκίκα, άνοιξαν οι εργασίες της διημερίδας «Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών προγραμμάτων και Υποδομών μετά την περίοδο της Πανδημίας», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Α. και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σκοπός της διημερίδας είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, στους κομβικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για τον αθλητισμό, στην παρουσίαση των νέων κανόνων λειτουργίας, καθώς και στη διερεύνηση νέων μεθόδων διεξαγωγής αθλητικών οργανώσεων με βάση τους κανόνες και τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, αναλύονται οι εξής θεματικές ενότητες:
* Διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αθλητισμό
* Κομβικοί άξονες εθνικής στρατηγικής αθλητισμού
* Αδειοδότηση, λειτουργία, εκσυγχρονισμός και ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών
* Οργάνωση και διοίκηση αθλητικών προγραμμάτων, Πρόγραμμα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ)
* Νέοι κανόνες λειτουργίας αθλητικών υποδομών, εγκαταστάσεων και προγραμμάτων
* Λήψη μέτρων ασφαλείας από εκπαιδευτές και συμμετέχοντες – Ελεγκτικές αρχές και έλεγχοι σε αθλητικούς χώρους
* Προκλήσεις και ευκαιρίες στον αθλητισμό στη μετά κορονωϊό εποχή
* Αθλητισμός και κοινωνία

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε:
«Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τόσο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όσο και το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναπληρωτή Καθηγητή, Παναγιώτη Αλεξόπουλο, για την ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία, η οποία ενσαρκώνεται και στη σημερινή εκδήλωση. Είναι μόνο η αρχή μιας πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας.
Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, δεν είχα ως αποκλειστικό στόχο μόνο την ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας και τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών της χώρας, όπως είθισται να συμβαίνει. Αποτελεί εξίσου υψηλή προτεραιότητα η επιμόρφωση των αθλητικών φορέων γύρω από ένα εύρος ζητημάτων του αθλητισμού.

Να δούμε τις προκλήσεις, τις νέες ευκαιρίες, τις καλές πρακτικές, καθώς και τις εμπειρίες άλλων χωρών. Η γνώση άλλωστε, αποτελεί την τροφή του αθλητικού οικοσυστήματος που το βοηθά να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ουδέποτε φανταζόμουν πως θα βρισκόμασταν στο σημείο να πραγματευόμαστε ζητήματα σχετικά με την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας και της ζωής μας ευρύτερα, εξαιτίας μιας πανδημίας!
Υπό κανονικές συνθήκες τα εθνικά πρωταθλήματα θα είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και θα προετοιμαζόμασταν εντατικά ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.
Γίνεται σε όλους αντιληπτό το μέγεθος των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώσαμε, από τη στιγμή που αυτά τα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα αναβλήθηκαν αναγκαστικά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον αθλητισμό, λοιπόν, είναι ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί όλους τους πρωταγωνιστές του αθλητικού βίου. Από τα σωματεία, τους αθλητές και τους αθλούμενους, μέχρι τους εργαζόμενους στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους αθλητικούς φορείς και τους φιλάθλους.

Το σημαντικό όμως είναι ότι σταθήκαμε όρθιοι και ενωμένοι απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό, πειθαρχήσαμε στις συμβουλές των ειδικών και σήμερα είμαστε ασφαλείς, υγιείς και έτοιμοι να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα, ξεπερνώντας τις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας.
Σήμερα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω ότι η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα μας πραγματοποιείται σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών και σύμφωνα με τον αρχικό μας σχεδιασμό.
Προφανώς μεσολάβησαν πολλά βήματα μέχρι να μπορούμε να είμαστε σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας σήμερα. Αρχικά, δρώντας αποφασιστικά και ταχύτατα, προλάβαμε έγκαιρα να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία καθόρισαν την ομαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα.
Προτεραιότητα ήταν η λήψη μιας σειράς μέτρων κατά την περίοδο της καραντίνας. Εν συνεχεία λάβαμε άμεσα υγειονομικά μέτρα για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας:
Συστήσαμε Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού, η οποία εκπόνησε δυναμικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα ανά άθλημα για την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλητισμού σταδιακά και με προσεκτικά βήματα, καθώς και αναλυτικό υλικό, όπως:
* Υγειονομικό Δεκάλογο,
* τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα,
* Πρωτόκολλα Απολύμανσης,
* λίστες των αθλητών και των συνοδών τους,
* Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης, καθώς και απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και θερμόμετρα).

Στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Α. προστέθηκε ενότητα σχετικά με ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, με τίτλο “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & COVID-19”.
Την ίδια στιγμή, λάβαμε άμεσα μέριμνα και για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων. Η απώλεια εσόδων από την ακύρωση των αθλητικών διοργανώσεων και την αθλητική δραστηριότητα των παιδιών ήταν ανυπολόγιστη, ειδικά για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την οικονομική ζημία που έχει υποστεί η αθλητική οικογένεια και από την πρώτη στιγμή δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την αθλητική δραστηριότητα προς όφελος της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό μεριμνήσαμε ώστε για πρώτη φορά, όλη η αθλητική οικογένεια να μπει κάτω από την ομπρέλα προστασίας, αφού εντάχθηκε στα οικονομικά μέτρα στήριξης που έλαβε η πολιτεία.

Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, υλοποιούμε πρόγραμμα με τον Ο.Α.Ε.Δ., με το οποίο ενισχύεται άμεσα το προσωπικό των εγκαταστάσεών μας με 249 άτομα που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των εκτάκτων αναγκών και επιπλέον, άλλοι 350 γυμναστές διατίθενται σε 147 Δήμους της χώρας.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προχωρούν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις, για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων και δεκάδων χιλιάδων αθλητών.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσαμε οικονομική ενίσχυση ύψους 12.000.000 ευρώ προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Την δε επιχορήγηση θα λάβουν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που έχουν ανταποκριθεί ως τώρα στην πρώτη φάση της προεγγραφής στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων».

Και σε αυτό το σημείο δράττομαι της ευκαιρίας να σας εξηγήσω πώς η κρίση του κορωνοϊού, γέννησε ευκαιρίες για μια συντονισμένη και οργανωμένη επιχείρηση νοικοκυρέματος του αθλητικού τοπίου.

Διότι μέσα από την πανδημία κατέστη αναγκαίο να αντιμετωπιστούν δραστικά και άμεσα οι παθογένειες που ταλάνιζαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να επικρατήσουν συνθήκες νοικοκυρέματος και διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα.

Να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία ώστε το Υφυπουργείο Αθλητισμού να μπορεί να σχεδιάσει και να ασκήσει πραγματική πολιτική για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Από τα μέσα Μαΐου, λοιπόν, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα προεγγραφής των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων όλης της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, για τη δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων».

Είναι συνεχείς οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες για το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου στην Ελλάδα, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και αταλάντευτη η στόχευση του Υφυπουργείου Αθλητισμού για να μπει επιτέλους τάξη και να αποτυπωθεί, με όρους διαφάνειας και ισότητας, επίσημα, όλη η αθλητική δομή της χώρας.

Μ’ αυτή τη φιλοσοφία άλλωστε, της διαφάνειας, δημιουργήθηκε και υλοποιείται το σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», για τις ετήσιες επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών.

Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε και στον τομέα των υποδομών. Με την ΚΕΔΕ παρουσιάσαμε στις 18 Ιουνίου την πλατφόρμα «Πέλοπας», όπου καταγράφεται κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση ή ανήκουν σε ιδιώτες ή αλλού. Μέσω του «Πέλοπα» θα γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι, τι αθλήματα εξυπηρετούνται, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά τα επόμενα έργα και να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Κεντρική μας φιλοσοφία είναι ότι ο αθλητισμός, ανεξαρτήτως συνθηκών, πρέπει να παράγει, να προωθεί και να υπηρετεί συνεχώς τις αξίες του. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και το πρόγραμμα «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ»

Είναι ένα πρωτοποριακό τριετές πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, με αποστολή την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής.

Συμμετέχουν Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και δημοφιλείς αθλητές και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων και ιδίως, των νεότερων γενεών στις αξίες του αθλητισμού. Το καινοτόμο αυτό εγχείρημα αγκαλιάστηκε γρήγορα και από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας.

Η πανδημία ναι μεν εμπόδισε το αρχικό πλάνο δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος, ωστόσο ο σχεδιασμός μετεξελίχθηκε με διαδικτυακές καμπάνιες μέσω αλλεπάλληλων βιντεομηνυμάτων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube) για:

* «Μένουμε Σπίτι», περνώντας το μήνυμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του περιορισμού της διάδοσης του ιού,
* «Γυμναζόμαστε στο Σπίτι», με σειρά από βίντεο με ιδέες και ασκήσεις άθλησης στο σπίτι,
* «Ισορροπημένη Διατροφή», με προτάσεις υγιεινής διατροφής,
* «Δίνουμε Αίμα – Δίνουμε ζωή», με δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, όπου δημοφιλείς αθλητές έδωσαν αίμα και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν.
* «Δημοπρασίες» αθλητικών ενθυμίων για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπου Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και διάσημοι αθλητές προσέφεραν προσωπικά αθλητικά αντικείμενα, με τα έσοδα να ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.
* Τηλεπισκέψεις σε δημοτικά σχολεία, στις οποίες οι μαθητές συζήτησαν με τους Ολυμπιονίκες και τους Πρωταθλητές για τα σωματικά και πνευματικά οφέλη της άθλησης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλη την αθλητική οικογένεια για την ανταπόκρισή της σε αυτό το νέο εγχείρημα. Οι Ολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, αυτοί οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του αθλητισμού έσπευσαν να προσφέρουν σε ιδέες και εμπειρίες και να μεταδώσουν τις γνώσεις, τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας και τις αξίες του ολυμπισμού στη νέα γενιά.

Όπως προανέφερα, για το Υφυπουργείο Αθλητισμού, προτεραιότητα είναι κάθε ενέργεια που συνεισφέρει στην ανταλλαγή ιδεών και ορθών πρακτικών.

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε πρώτο πλάνο την εξωστρέφεια της χώρας και στον τομέα του αθλητισμού. Ήταν αναγκαίο να φέρουμε ξανά τον ελληνικό αθλητισμό στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού χάρτη και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς φορείς.

Κατατέθηκε στο πρόγραμμα Erasmus+ για πρώτη φορά με επικεφαλής τη χώρα μας πρόταση για την «Εφαρμογή κανόνων χρηστής διακυβέρνησης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», αποτέλεσμα μιας πολύ παραγωγικής συνεργασίας μάλιστα με το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και επιπλέον συμπράττοντες φορείς της Κύπρου και της Ρουμανίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία εφαρμογής καλών πρακτικών στο πεδίο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Επιπλέον, υποβάλαμε την πρόταση «OLYMPIA» με θέμα τον αθλητισμό ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, μέσα από τη διοργάνωση αγώνων και συμπληρωματικών αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ενταχθήκαμε ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καινοτομία στον Αθλητισμό (EPSI). Σε συνεργασία με την EPSI συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με θέμα τις ανταλλαγές και την κινητικότητα του προσωπικού στον αθλητισμό, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Και μόλις προχθές, η χώρα μας τέθηκε επικεφαλής σε μια νέα πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «TRIC – US», η οποία αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τη διοργάνωση και ανάπτυξη εκδηλώσεων αστικών και υδάτινων σπορ στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή της EPSI και τριών ακόμα ευρωπαϊκών πόλεων (Φρανκφούρτη, Μάλαγα, Αϊντχόφεν) και να αυξήσει το επίπεδο συμμετοχής των νέων στα αστικά σπορ (παρκουρ, σκεϊτμπορντ), τα οποία μάλιστα αναμένεται να ενταχθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κυρίες και κύριοι, η ανάδειξη και η ανανέωση του αθλητικού οικοδομήματος, είναι υποχρέωσή μας. Η κοινωνία έχει δικαίως απαιτήσεις από εμάς.

Να μπορούμε να εμπιστευθούμε τα παιδιά μας σε σοβαρά, οργανωμένα, νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε παράγοντες, διοικήσεις, Ομοσπονδίες που πραγματικά θα ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των αθλημάτων τους, για την ανάπτυξή τους και όχι για παραγοντισμούς και την ενίσχυση τυχόν προσωπικών φιλοδοξιών.

Είμαστε εδώ να ενισχύσουμε το νοικοκύρεμα άρα και αυτούς που δουλεύουν με την ψυχή τους και κυρίως με εντιμότητα και διαφάνεια».

Ο Γ.Γ.Α., Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε για τη «Σύγχρονη στρατηγική για τον Ελληνικό Αθλητισμό»:

«Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός έχουν μεν δυσδιάκριτα όρια αλλά είναι συγκοινωνούντα δοχεία και απαιτείται να δοθεί έμφαση και στα δύο με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού οικοδομήματος, με πλατιά βάση (αθλητισμός) και ψηλή κορυφή (πρωταθλητισμός).

Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να δώσεις πόρους πρέπει τουλάχιστον να δίνεις πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης εστιάζοντας παράλληλα σε συνέργειες για την αξιοποίηση των υποδομών, αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και την αναζήτηση εσόδων».

Ο Γ.Γ.Α. έκανε ακόμα ειδικά αναφορά:
* Στο πρόγραμμα πολυκριτηριακής αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», για την αθλητικές ομοσπονδίες, που εφαρμόστηκε πιλοτικά για το 2020, αναλύοντας τις παραμέτρους του και τη σύνδεση με τη χρηματοδότηση.
* Στο μητρώο για την ενίσχυση των αθλητικών σωματείων σημειώνοντας ότι: «Μετά την υποβολή των στοιχείων θα γίνει η αξιολόγηση με οικονομικά και αγωνιστικά κριτήρια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα νοικοκυρέματος ενός άναρχου τοπίου».
* Στην πολιτική αντιντόπινγκ τονίζοντας: «Είναι πολιτική βούληση να αποκατασταθεί το κύρος του ελληνικού αντιντόπινγκ, μετά την κίτρινη κάρτα που δέχθηκε το ΕΣΚΑΝ από την WADA για θέματα που εκκρεμούσαν σχεδόν δέκα χρόνια. Όσα δεν έγιναν σε αυτό το διάστημα πρέπει να γίνουν σε δέκα μήνες. Ο μετασχηματισμός σε ΕΟΚΑΝ είναι σημαντικός για την σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος και την αξιοπιστία μας στο αθλητικό γίγνεσθαι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
* Στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) που θα ενώσει την Γ.Γ.Α., την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την ΕΛΑΣ, τον Αθλητικό Εισαγγελέα και την ΕΕΕΠ σε μια κοινή οργανωμένη προσπάθεια, αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων.
* Στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19 στον ελληνικό αθλητισμό, με τη σύσταση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α, την εκπόνηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, την συνεργασία με Ε.Ο.Δ.Υ., Υπουργείο Υγείας, Ομοσπονδίες, Λίγκες και Δήμους για την εφαρμογή τους προκειμένου να υπάρξει πειθαρχημένη μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα στον αθλητισμό.
* Στο μεγάλο στοίχημα για την Γ.Γ.Α. που είναι «ως κοινωνία να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που καταναλώνουμε»

Advertisement

AgrinioTimes ©2014