Connect with us

Slider

Αυτά είναι τα έργα που θα γίνουν στην Αιτωλοακαρνανία το επόμενο διάστημα

katsifaras1

Η γενιά νέων έργων, όπως οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις και οι βιώσιμες αστικές αναπτύξεις, η συμμαχία για την επιχειρηματικότητα, με στόχο τη  στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και η δημιουργία πάρκου Πολιτισμού γύρω από το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας, αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με όσα λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Απ. Κατσιφάρας, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει με γνώμονα τον πολίτη, την ποιότητα της ζωής του, την ενίσχυση των υποδομών, και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, με στόχο την οικονομική ανάταση, τόσο της ευρύτερης περιοχής μας, όσο και εθνικά».

«Σηκώνουμε, ως Περιφέρεια», προσθέτει «το κύριο βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά παρά την κρίση και την έλλειψη πόρων, έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό και οραματικό σχέδιο, και σήμερα βρισκόμαστε στην κρίσιμη φάση της υλοποίησής του». Ταυτόχρονα, τονίζει, ότι «δεν σταματάμε να διεκδικούμε ακόμη περισσότερους πόρους».

Όσον αφορά στην πρώτη προτεραιότητα, δηλαδή τη νέα γενιά έργων, ο περιφερειάρχης αναφέρει:  «Από το ολοκληρωμένο έργο αναβάθμισης του λιμένα Κατακόλου, περνάμε στην κατασκευή της μικρής περιμετρικής στην Πάτρα, που αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και καταλήγουμε στην ανάπλαση και αναβάθμιση της Τουρλίδας στην Αιτωλοακαρνανία, που θα υλοποιηθεί, μέσω των στρατηγικών ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης».

Επίσης, όπως προσθέτει, «σε προτεραιότητα είναι οι στρατηγικές ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων  «Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας» και «Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», δύο περιοχές μείζονος σημασίας, με παγκόσμια πολιτιστική ταυτότητα και αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον η πρώτη και με πλούσιο υδάτινο δυναμικό και με ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, η δεύτερη».

Παράλληλα, σημειώνει, ότι «είναι σε εξέλιξη είναι και οι δύο στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Πάτρας και Αγρινίου, σε δύο πόλεις με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, με ιδιαίτερα οξυμένο κοινωνικό πρόβλημα (ανεργία – φτώχεια), αλλά και ευκαιρίες, ενώ στο σχεδιασμό μας βρίσκονται και αστικές αναπλάσεις σε μικρότερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας».

Δεύτερη προτεραιότητα, σύμφωνα με όσα λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας, «είναι το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας, της παραγωγής υλικών, του πολιτισμού, του τουρισμού και της ενέργειας, που αξιοποιούν την έρευνα, η οποία παράγεται στα ερευνητικά κέντρα και στα πανεπιστήμια της  Δυτικής Ελλάδας».

Ακόμη αναφέρει, ότι «ο ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι κομβικός στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας» και όπως εξηγεί, «παραμένει ο πλέον αρμόδιος φορέας για τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα διαχειρίζεται σημαντικούς πόρους, που συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην ενίσχυση του επιχειρείν».

Μάλιστα, όπως τονίζει σε αυτό το σημείο , «η περιφερειακή στρατηγική για την ανάπτυξη αναβαθμίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο σχεδιασμού, με τη χρήση εργαλείων, όπως η στρατηγική έρευνας και τεχνολογίας για την έξυπνη εξειδίκευση   και της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Μείζονος σημασίας, προσθέτει, «είναι και η βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,   ως μιας εκ των  τριών ευρωπαϊκών επιχειρηματικών περιφερειών για το έτος 2017, με σκοπό την ανάδειξη και επιβράβευση των περιφερειών της Ε. Ε. που εφαρμόζουν εξαιρετικές πολιτικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως του μεγέθους, της οικονομικής τους επιφάνειας και των λοιπών δυνατοτήτων τους».

«Τρίτη προτεραιότητά μας»,  λέει ο Απόστολος Κατσιφάρας «είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων κομβικών σημείων» και εξηγεί:

«Όραμά μας αποτελεί η δημιουργία περιαστικού πάρκου Πολιτισμού που θα ενώνει το αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο. Οι χώροι που θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν, όταν υλοποιηθεί το σχέδιο, όπως αναφέρει η μελέτη ιδεών για την ανάδειξη της βόρειας εισόδου της πόλης των Πατρών, είναι η ρωμαϊκή γέφυρα, το αρχαιολογικό μουσείο, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πάτρας».

«Ένα ακόμη σημαντικό όραμά μας», λέει ο περιφερειάρχης «είναι η πλήρης τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, στην Αχαΐα, που ουσιαστικά δημιουργεί την τεχνητή λίμνη Αστερίου, με στόχο την δημιουργία ενός αναπτυξιακού πόλου, που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία».

Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτει ότι «δεν σταματάμε να διεκδικούμε σταθερά και χωρίς καμία έκπτωση την έλευση του φυσικού αερίου, την κατασκευή του οδικού τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, την ολοκλήρωση της Αμβρακίας και την δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, καθώς και την λειτουργία της γραμμής Κρυονέρι – Μεσολόγγι – Αγρίνιο, ως προαστιακού σιδηροδρόμου».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014