Οικονομία
Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται μέσα στις επόμενες ημέρες
Το δρόμο για την Βουλή παίρνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες ως στόχο έχουν να δώσουν ανάσα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις που σύντομα θα πάρουν τον δρόμο προς την Βουλή εκτιμάται ότι θα δώσουν σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Η μία εξ αυτών αφορά την πληρωμή σε δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός της περιόδους του κορονοιού, ενώ παράλληλα θα έρθει και η μείωση της προκαταβολής φόρου.
Εξόφληση σε πολλές δόσεις
Με βάση τις παραπάνω διατάξεις οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τα χρέη που γεννήθηκαν με την επέλαση του κορονοϊού τα οποία έχουν ήδη γίνει βουνό ενώ το κούρεμα της προκαταβολής φόρου που σχεδιάζεται αποτελεί τη μοναδική μείωση φόρου που θα ενεργοποιήσει για φέτος η κυβέρνηση.
Αντίθετα οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις όπως η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, δεν πρόκειται να λάβουν σάρκα και οστά μέσα στον χρόνο και πλέον οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μερικούς μήνες ακόμη.
Πιο συγκεκριμένα, εντός των ημερών «κλειδώνει» το σχέδιο της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα προβλέπει ακόμα και το μηδενισμό της για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη νέα έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη του κορωνοϊού που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι το φθινόπωρο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι προχωρήσει το επόμενο διάστημα στις εξής παρεμβάσεις:
Κούρεμα προκαταβολής φόρου
Η μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που πληρώνουν φέτος τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνει ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων που θα δείχνουν το μέγεθος της προβλεπόμενης ζημίας το 2020. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν φέτος ζημιές λόγω της πανδημίας. Επί της ουσίας θα δίνονται από φέτος στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ζημιές οι επιστροφές φόρου που θα δικαιούνταν το 2021, εάν κατέβαλαν κανονικά στο 100% τις προκαταβολές φόρου φέτος.
Το κούρεμα ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες γράφουν ζημιές λόγω κορωνοϊού. Κριτήριο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου αποτελούν τα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020.
Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιουλίου είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνει και δεύτερη εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων ώστε η διαφορά φόρου που θα προκύψει από την ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, είτε να συμψηφιστεί με τις τελευταίες δόσεις πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος, είτε να επιστραφεί στον δικαιούχο.
Τέλος επιτηδεύματος
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019. Η απαλλαγή αφορά περίπου 300.000 αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία από το 2019 και μετά οι αγρότες θα έπρεπε να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος αλλά ειδικά για φέτος θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.
Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις. Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής τους δήλωσης σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι. Ήδη έχουν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις και σχεδόν 1 στους 3 πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις θα εξοφλήσουν και οι επιχειρήσεις το φόρο εισοδήματος. Μάλιστα οι επιχειρήσεις που έγραψαν κέρδη το 2019 θα έχουν φορολογικό όφελος λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 24%.
Έκπτωση φόρου 2%
Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%. Όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ το φόρο που προέκυψε από την εκκαθάριση η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει την έκπτωση και θα συμψηφίσει το ποσό με τον ΕΝΦΙΑ ή με άλλη φορολογική οφειλή.
Σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξοφλήσουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
Έκτακτη ρύθμιση
Η νέα έκτακτη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει τις πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση θα νομοθετηθεί τώρα αλλά θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021 με τις δόσεις να απλώνονται μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίες ο οποίος έχει για παράδειγμα αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και το Δεκέμβριο του 2021 πληρώνοντας 250 ευρώ το μήνα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο της ρύθμισης των 24 δόσεων θα κινείται στην περιοχή του 2,5%.
Θανάσης Παπαδής – newsit.gr