Connect with us

Ειδήσεις

Αυτό είναι όλο το σχέδιο για το φυσικό αέριο σε Αγρίνιο, Πάτρα, Πύργο – 9.000 συνδέσεις έως το 2029

fusiko aerio agrinio purgos patra

Αρχή με 4000 συνδέσεις το 2023

Η πορεία υλοποίησης του σχεδίου της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, χθες στην Πάτρα. Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί φορείς από τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

«Η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα είναι ένα εγχείρημα στρατηγικού χαρακτήρα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μας σχεδιασμού. Το έργο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και οφείλει να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ», τόνισε ο Υπουργός.

Το σχέδιο της ΔΕΔΑ για τη Δυτική Ελλάδα αφορά στην ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις: Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, με συνολικό προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ποσόν 18,5 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα ωρίμανσης του έργου παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ. «Παραδώσαμε ήδη στην περιφέρεια την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους – οφέλους και ακολουθεί η εκπόνηση της τεχνικής μελέτης των δικτύων στις τρεις πόλεις, καθώς και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συνέχεια, θα γίνει η προετοιμασία και υποβολή του φακέλου για το ΕΣΠΑ ώστε να ολοκληρωθεί η οριστική ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Ο προγραμματισμός αυτός, θα οδηγήσει στην προκήρυξη του έργου εντός του 2019. Στόχος μας είναι οι πρώτοι καταναλωτές στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο εντός του 2020», σημείωσε η κα Μωσσέ. Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου της ΔΕΔΑ για τη Δυτική Ελλάδα, επισήμανε ότι:

  • Μέχρι το 2023 προβλέπεται η κατασκευή 208km δικτύου φυσικού αερίου εντός του αστικού ιστού των τριών πόλεων, καθώς και 4.000 συνδέσεις.
  • Σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2029, προβλέπεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις. Οι περισσότερες συνδέσεις θα είναι οικιακές.
  • Σε ό,τι αφορά το τιμολόγιο διανομής της Δυτικής Ελλάδας, θα διαμορφωθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα). Σημειώνεται ότι το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιο της ΔΕΔΑ είναι το φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ επιδοτούνται τα τέλη σύνδεσης μέχρι την οικοδομική γραμμή.

Όπως εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, η τροφοδότηση των τριών πόλεων θα γίνεται από χερσαίες δεξαμενές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς από τη μονάδα τροφοδοσίας (truck loading) στη θέση Αγία Τριάδα, απέναντι από τη Ρεβυθούσα, η οποία με βάση τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της από τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των θέσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε περιοχές περιμετρικά των πόλεων, τόνισε ότι η οριστικοποίησή τους θα γίνει με βάση την απαρέγκλιτη τήρηση των ισχυόντων κανονισμών και προδιαγραφών και, ως εκ τούτου, θα είναι απόλυτα ασφαλής.

«Το 2019 είναι η χρονιά επέλασης κατασκευών για τη ΔΕΔΑ σε όλη την επικράτεια. Είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στο να έχουμε ταχύτητα και αποτέλεσμα», υπογράμμισε η κα Μωσσέ κλείνοντας την ομιλία της, προσθέτοντας ότι για τον καλύτερο συντονισμό του έργου και τη βέλτιστη εφαρμογή του με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, η ΔΕΔΑ, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ενισχύσει την ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

PatrasTimes.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014