Δυτική Ελλάδα
Αχαΐα: Απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας
Συνεδρίασε στις 9 Νοεμβρίου 2017 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας δίνοντας έμφαση στη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για δράσεις προστασίας από φυσικές καταστροφές.
Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2017, ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετούς και σεισμικά φαινόμενα, κατά τη χειμερινή περίοδο, ήταν τα αντικείμενα της συνεδρίασης.
«Η Φετινή χρονιά από άποψης κλιματικών συνθηκών καθώς και αριθμού συμβάντων μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια δύσκολη χρονιά. Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2017 βρήκε την Π.Ε. Αχαΐας λαβωμένη από τις φωτιές ιδιαίτερα στη Δυτική Αχαΐα. Όμως η άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η συντονισμένη δράση τους για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση κινδύνων εξ΄ αιτίας δασικών πυρκαγιών περιόρισε τις ζημιές οι οποίες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας σε συνδυασμό με θυελλώδεις άνεμους και πολύ χαμηλή υγρασία θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος και τόνισε ότι «το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων, των οποίων μοναδικό πρόσοδο διαβίωσης ήταν τα έσοδα από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά».
Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο, πρόσθεσε, παρά την έλλειψη πόρων η Π.Ε. Αχαΐας έχει προχωρήσει στον καθαρισμό υδατορέματων για να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην Αχαΐα και βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και υλικά για να περιοριστούν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Πρόσθετα ο κ. Αλεξόπουλος συγχάρηκε το προσωπικό όλων των φορέων που επανειλημμένα εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να σωθούν ανθρωπινές ζωές και περιουσίες και πρόσθεσε ότι οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εθελοντικές ομάδες που προσφέρουν αφειδώς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όποτε και όταν τους ζητηθούν.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα μέλη του WWF Hellas Τζιρίτης Ηλίας και Μίλτος Αθανασίου παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που σχεδιάζουν για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Αποφασίστηκε η Περιφέρεια να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή. Τέλος μετά τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τις έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού και σεισμών γενικώς εκτάκτων καταστάσεων κατά την χειμερινή περίοδο 2017-2018.
ypodomes.com