Connect with us

Αγρίνιο

Αχελώος: «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»

Kαθόλου σαν «κεραυνός εν αιθρία» δεν έπεσε η είδηση της γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβούλιου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων «ΚΕΣΥΧΩΘΑ», ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, όπως το «βάπτισε» η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Καμία από τις δύο τελευταίες Κυβερνήσεις δεν πίστεψε κάτι διαφορετικό. Η θετική γνωμοδότηση της παραπάνω επιτροπής το μόνο που έκανε ήταν να επιβεβαιώσει για άλλη  μια φορά αυτό που και η προηγούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς και η προηγούμενη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία εκδόθηκε το 2017 με απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος υποστήριζαν.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Συνομιλώντας χθες με ανθρώπους των κινημάτων και των συλλογικοτήτων που όλα τα τελευταία χρόνια προσέφυγαν κατά των προηγούμενων αποφάσεων αυτό που προέκυψε ως ερωτηματικό είναι ένα. Αφού επί της ουσίας η επιχειρηματολογία είναι η ίδια και αφού η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής με ποιο σκεπτικό επιχειρείται ξανά μία από τα ίδια;

Και στην τελευταία προσφυγή των οικολογικών κινημάτων το κριτήριο της διαχείρισης των λεκανών των ποταμών υπήρχε. Τι είναι εκείνο που ξεπεράστηκε έτσι ώστε το ζήτημα της συνέχισης των έργων να επανέλθει.

Όπως μας είπε ο Τάσος ο Κεφαλάς, μέλος του κινήματος Μεσοχώρα S.O.S., εκείνο που μένει να κάνουμε είναι να γίνουμε ακόμα πιο τολμηροί στη διεκδίκηση της αποκατάστασης του τοπίου και την επαναφορά του στην προηγούμενη κατάσταση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η σήραγγα της εκτροπής παρά την απόφαση του ΣτΕ που επιβάλλει το κλείσιμό της, αυτή περιμένει ανοιχτή και έτοιμη να κάνει τη δουλειά της. Και όπως όλοι υποστηρίζουν εάν αυτό δεν συμβεί τότε κανένα από το σύνολο των έργων της εκτροπής δεν μπορεί να θεωρηθεί απλά και μόνο υδροηλεκτρικό, όπως θέλουν να υποστηρίζουν οι Θεσσαλοί και οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις. Αν το ζητούμενο είναι η λειτουργία του φράγματος ως υδροηλεκτρικό έργο γιατί καμία από τις δύο δεν αποφάσισε την αποκατάσταση μες το κλείσιμό της;

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τις εκτιμήσεις και το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ η διαδικασία διαβούλευσης με την Περιφέρεια και τους άλλους φορείς θα «πάει» μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε τότε να εκδοθεί η νέα Απόφαση  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων μέχρι. Έτσι η ΔΕΗ θα μπορεί από το φθινόπωρο να ξεκινήσει τις απαλλοτριώσεις και ο Δήμος Πύλης να προχωρήσει τη μετεγκατάσταση.

Θα ακολουθήσουν έργα συντήρησης του φράγματος από τη ΔΕΗ, που έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, ενώ το σύνολο των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Στόχος είναι το έργο να μπορεί να λειτουργήσει από το 2024.

Και ενώ η ΔΕΗ υποστηρίζει αυτά εμείς να θυμίσουμε ότι η κατασκευή του έργου άρχισε το 1986 και ήταν συνδεδεμένο με τα έργα εκτροπής του π. Αχελώου προς Θεσσαλία. Από τότε μέχρι σήμερα το φράγμα της Μεσοχώρας, ως έργο συνδεδεμένο εκτροπή έχει σταματήσει πολλές φορές με σωρεία αποφάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και κανείς δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι, όσο η σήραγγα εκτροπής παραμένει «ανοιχτή», η «Μεσοχώρα» είναι απλά και μόνο ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο.


«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014