Connect with us

Υγεία

BioNTech: Με την 3η δόση του εμβολίου προστασία 100% έπειτα από 9-12 μήνες

biotech.

Για  χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της με την Pfizer, σε διάστημα 9 έως 12 μηνών μετά τη β’ δόση προκειμένου να υπάρχει προστασία 100% απ’ τον κορωνοϊό, μίλησε σήμερα ο επικεφαλής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας εμφανίστηκε  πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική παραλλαγή, ενώ προέβλεψε πως η Ευρώπη θα πετύχει τη συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ο διακεκριμένος επιστήμονας εξήγησε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές, ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης.

Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β’, η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.

Όσον αφορά στην ινδική παραλλαγή του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, ο κ. Σαχίν είπε: «Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί».

Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», συνέχισε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε.

«Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό.

Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, δήλωσε ο κ. Σαχίν.

Έτοιμο ίσως και εντός του 2021 το χάπι της Pfizer

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο CNBC επιβεβαίωσε τις αναφορές σε βρετανικά δημοσιεύματα που αφορούν το χάπι κατά του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς για τις κλινικές δομικές στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο, είπε ότι το χάπι αυτό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους και ότι η αντιική θεραπεία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

efsyn.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014