Uncategorized
Στη Bουλή το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη – Τι προβλέπει
Για «μία σημαντική θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε στο πεδίο της φαρμακευτικής προσέγγισης της κάνναβης στη χώρα μας» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προχωρούν σε ρυθμίσεις που δημιουργούν πλαίσιο για νόμιμα σκευάσματα αυτού του τύπου και δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης τέτοιων σκευασμάτων.
Όπως υπογραμμίστηκε, η θετική γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου, αποτέλεσε τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Το συμπέρασμα της επιτροπής ήταν πως «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα», ανέφερε, όμως, ότι «το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών».
Ο κ. Ξανθός είπε ότι το νομοσχέδιο έχει έρθει στη Βουλή και έκανε λόγο για ένα πάγιο αίτημα ασθενών διαφόρων φορέων που ήθελαν να πάψει να υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας ή παρατυπίας σε αυτού του είδους τα σκευάσματα. Μίλησε, ακόμη, για ισχυρές μελέτες και ενδείξεις που τεκμηριώνουν τις θετικές επιδράσεις της κάνναβης και μέσω αυτού του νομοθετήματος δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα σκευάσματα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Επίσης, τόνισε ότι η διάθεσή τους θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, μέσω των φαρμακείων, με συνταγή γιατρού στη αρχή και στη συνέχεια θα γίνει ένταξή τους και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παράλληλα, επισήμανε ότι το υπουργείο μελετά και τη δημιουργία μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών στάθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι κλιματικές συνθήκες καθώς και η υψηλής έντασης ηλιοφάνεια θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης. Υπογράμμισε ότι η επιχείρηση που θα κάνει χρήση τού νόμου θα μπορεί να εισάγει σπόρο, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από άλλα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες μόνο για την κάλυψη της εγκεκριμένης καλλιεργούμενης έκτασης.
Οι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, η έκταση των οποίων θα είναι τουλάχιστον τέσσερα στρέμματα και μέσα σε αυτή θα περιλαμβάνεται ο χώρος μεταποίησης, καθώς και όποιοι υποστηρικτικοί χώροι χρειάζονται. Ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, είναι για να μη δημιουργείται η ανάγκη μετακίνησης του προϊόντος από το χωράφι στον χώρο μεταποίησης.
Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι αυτή η έκταση θα πρέπει να είναι περιφραγμένη, με σαφή οριοθέτηση, η τήρηση των όρων θα γίνεται με τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές κάθε χρόνο, ενώ θα προβλέπεται και ο τακτικός επανέλεγχος των δικαιολογητικών και σε περίπτωση παραβάσεων θα αφαιρείται η ειδική άδεια. Οι προδιαγραφές για τη φύλαξη, την αποθήκευση και τη μεταποίηση θα ρυθμιστούν με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, υπάρχει, ήδη, μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική κάνναβη. «Από τα business plan προβλέπουμε 1., δισ. ευρώ σε επενδύσεις» σημείωσε, παρατηρώντας ότι «ανοίγει η αγορά στην Ευρώπη».
Για μία ρύθμιση που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, γι’ αυτό το νομοσχέδιο χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, καθώς «καμία άλλη κυβέρνηση δεν το προχώρησε». Τόνισε ότι μέσω των επενδύσεων που θα γίνουν στον συγκεκριμένο τομέα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα καταπολεμήσουν την ανεργία. Ο ίδιος έκανε λόγο, επίσης, για συναντήσεις με επενδυτές από χώρες όπως η Γερμανία και ο Καναδάς, με το business plan της καναδικής εταιρείας να κάνει λόγο για 2.000 θέσεις εργασίας και τελικό ποσό επένδυσης ύψους 750 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις που θα υπαχθούν στο νομοσχέδιων των στρατηγικών επενδύσεων.
Ανδρ. Ξανθός για Novartis: «Υπάρχει πραγματικό σκάνδαλο»
«Υπάρχει πραγματικό σκάνδαλο» σχολιάσει ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται για την τιμολόγηση των φαρμάκων της εταιρείας Novartis. Υπογράμμισε ότι η Βουλή θα αποφασίσει ποια θα είναι η συνέχεια και η κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Όπως επισήμανε ο κ. Ξανθός, αυτή η υπόθεση είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και άρχισε να διερευνάται με πρωτοβουλία της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «είχαμε μία εταιρεία με προφανώς επιθετική πρακτική που παρέβαινε τους καλώς εννοούμενους κανόνες του ανταγωνισμού». «Αυτό το σκάνδαλο φαίνεται ότι είχε «ουρές» στην Ελλάδα. Οι αμερικανικές Αρχές, λοιπόν, συνέδραμαν στη διαδικασία διερεύνησής του, αλλά το σημαντικό ήταν ότι υπήρξαν τα πολιτικά αντανακλαστικά στην Ελλάδα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν άρχισε να υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και των ενδεχομένων εμπλοκών παραγόντων και στελεχών, άλλων κρατικών λειτουργών, δημοσίων προσώπων κ.λπ. στη χώρα μας» πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «πάρτυ στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου τα προηγούμενα 15-20 χρόνια» και σημείωσε ότι υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση, για πρώτη φορά, να υπάρξει μία εξυγιαντική παρέμβαση στον χώρο της υγείας».
«Κατά την άποψή μου, όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο υπάρχουν αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες» τόνισε και συμπλήρωσε πως «το ζητούμενο της συγκυρίας είναι να προχωρήσει η διερεύνηση με έναν τρόπο ώστε πραγματικά να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν, και να δοθεί ένα μήνυμα ότι κλείνουμε με ένα θεσμικό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος».
newsit.gr