Connect with us

Slider

Αγρότες από 41 νομούς της χώρας αποφάσισαν τις αγωνιστικές δράσεις για το επόμενο διάστημα

unnamed 10 9

unnamed-11

unnamed-10

Με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κινήματος από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας, η πανελλαδική σύσκεψη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, την οποία οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Αγγέλου, μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που «έφυγε» πριν λίγο καιρό, πήραν μέρος εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και 100 και πλέον Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και δεκάδων Επιτροπών Μπλόκων και Επιτροπών Αγώνα από 41 νομούς της Ελλάδας. Η πρωτοφανής μαζικότητα της σύσκεψης, ο πλατύς, ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε σ’ αυτή και οι ομόφωνες αποφάσεις που πάρθηκαν για αγωνιστικές δράσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην προοπτική κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού της πάλης, καταδεικνύουν τις αυξανόμενες αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν μέσα στον αγροτικό κόσμο.

Την  εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και ακολούθησαν παρεμβάσεις άλλων στελεχών του αγροτικού κινήματος από όλη τη χώρα.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΟΓΕ η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υπογραμμίζοντας τη ανάγκη η γυναίκα αγρότισσα να συμμετέχει πιο μαζικά και δυναμικά στους αγώνες και τονίζοντας τη μεγάλη σημασία ενίσχυσης της συμμαχίας του γυναικείου κινήματος με το εργατικό και το αγροτικό, καθώς και με το κίνημα της νεολαίας. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η σύσκεψη αποφάσισε:

1. Να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Η πείρα δείχνει ότι χωρίς Αγροτικούς Συλλόγους ο αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί και να στηριχθεί, να έχει αποτέλεσμα και προοπτική. Η συγκρότηση πολλών νέων Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και Ομοσπονδιών που επιτεύχθηκε στο διάστημα μετά τη μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση του περασμένου Φλεβάρη, αποτελεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση, αλλά μένουν πολλά και σημαντικά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων της κινητοποίησης του περασμένου χειμώνα και να συμπληρωθεί με νέα αιτήματα, τα οποία αφορούν σε νέα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους αγρότες από την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ.

Νέα αιτήματα όπως: Ο καθορισμός ακατάσχετου ποσού στην τράπεζα για τους αγρότες στο ύψος των 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην μπει πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, να μην ισχύσει η περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60% στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κ.ά.

3. Να ξεκινήσουν άμεσα πολύμορφες, κατά τόπους, αγωνιστικές δράσεις καθώς και αγωνιστικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, με το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων που θα συμπληρώνεται με τα τοπικά.

Οι δράσεις αυτές θα περιλαμβάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στις εφορίες, στις τράπεζες, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, στη ΔΕΗ κ.α. για να εκφραστεί η αγωνιστική αντίθεση της αγροτιάς στην πολιτική της φοροεπιδρομής, της ασφαλιστικής ληστείας, των κατασχέσεων για αγροτικά χρέη, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, των «ανοιχτών τιμών» στην αγορά των αγροτικών προϊόντων που επιβάλλει η «ελεύθερη» αγορά, της κυβερνητικής άρνησης να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες από την κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφοι, της ανυπαρξίας έργων υποδομής για αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, των απανωτών χαρατσιών που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής και αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα κλπ. Θα περιλαμβάνουν, επίσης, αγωνιστικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, με το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων.

4. Να συμμετάσχει ενεργά το αγροτικό κίνημα στις εργατικές και άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, όπως στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που προγραμματίζεται για τις 24 Νοέμβρη, στις άλλες κινητοποιήσεις για τον επικείμενο προϋπολογισμό κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την ουσιαστική προστασία από την ανεργία και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και στις άλλες κινητοποιήσεις για τον επικείμενο προϋπολογισμό κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Αυτό το διαπίστωσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και στη διάρκεια των μπλόκων του περασμένου Φλεβάρη κι ιδιαίτερα στο μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

5. Στα μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα κάνει τον απολογισμό της μέχρι τότε αγωνιστικής δράσης και θα πάρει αποφάσεις και μέτρα για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων, καθορίζοντας συγκεκριμένο αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε, για μια ακόμα φορά, ότι αντίπαλος είναι οι εμποροβιομήχανοι που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για κερδοφορία, αγοράζουν όσο μπορούν φθηνότερα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές, οι τράπεζες που ρουφούν το αίμα της εργαζόμενης αγροτιάς, η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διαχωρίζεται σαφώς από τη «γραμμή» στήριξης της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, καθώς και της εξυπηρέτησης τωρινών και επόμενων κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, την οποία υπηρετούν κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που εμφανίζονται ξανά τώρα με στόχο να ξεστρατίσουν τον αγώνα από την πορεία του.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014