Connect with us

Slider

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης του Δ.Αγρινίου

 

146819c6-7ca1-466f-954d-04f97d028d92

 

Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 ο Δήμος Αγρινίου προετοιμάζει  στρατηγική ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης.

Βιώσιμη στρατηγική για αστική ανάπτυξη παύει πλέον να θεωρείται ένα Μεμονωμένο έργο υποδομής μια πλατεία ένας δρόμος ακόμη και αν αυτό πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

 

Τα  έργα του αστικού  περιβάλλοντος πρέπει να εντάσσονται σε ένα δομημένο εννοιολογικό δίκτυο που υπό προϋποθέσεις να δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για έναρξη ή και ενδυνάμωση επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας.

Έτσι  λοιπόν tα μέτρα φυσικής ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που προωθούν:

  • Την εκπαίδευση
  • Την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την τοπική οικονομική  

 ανάπτυξη

  • Την κοινωνική ένταξη
  • Την προστασία του περιβάλλοντος

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για ΒΑΑ  είναι πλέον είναι η ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών με εμπλεκόμενους τους:

 

  • Πολίτες
  • Τοπικούς φορείς και τους
  • Κυβερνητικούς φορείς

 

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Αγρινίου με όραμα:

 

ΑΓΡΙΝΙΟ

ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

 

εργάζεται ώστε να συσπειρώσει τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

Ειδικότερα, για το μεγάλο αστικό κέντρο του Δήμου, την πόλη του Αγρινίου, το παραπάνω όραμα αναδεικνύει το Αγρίνιο ως:

  • «Πράσινη» πόλη
  •  «Βιώσιμη» πόλη
  •  «Έξυπνη» πόλη

Για αυτό  λοιπόν το Πρόγραμμα Βιώσιμης  αστικής  Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου εστιάζει σε δύο Γενικούς Στόχους:

  1. Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή
  2. Βιώσιμη αστική ανάπτυξη και εξοπλισμός της πόλης

 

Η υλοποίηση του πρώτου στόχου  της Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης– Κοινωνική ς Συνοχής

μπορεί να γίνει με

  • τη Χρηματοδότηση πράξεων που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία ,την τοπική οικονομική ανάπτυξη
  • Την  Ανάπτυξη δομών – υπηρεσιών – δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
  • Την  Ανάπτυξη ειδικών δράσεων για άστεγους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Την ολοκλήρωση υποδομών και βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών πρόνοιας (βρεφικών και παιδικών δομών, δομών και υποδομών για ΑμεΑ, για άτομα τρίτης ηλικίας)
  • Την Εφαρμογή ειδικού προγράμματος κοινωνικής ένταξης  ΡΟΜΑ.

Για την υλοποίηση του δεύτερου  στόχου  της Βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και εξοπλισμού της πόλης προτείνονται οι παρακάτω  δράσεις :

 

Α. Δημιουργία «πράσινου» δακτυλίου περιμετρικά  της πόλης.

Β. Αστική ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση κεντρικής  περιοχής της πόλης

 

Ο «πράσινος δακτύλιος» θα περικλείει το μεγαλύτερο μέρος  του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της πόλης και θα λειτουργεί ως ενιαία ενότητα με το αστικό και περιαστικό πράσινο, αλλά και με τα ρέματα που «εισέρχονται» στον πολεοδομικό ιστό.

 

Ο δακτύλιος αυτός θα ενώνει τους πνεύμονες πρασίνου που υπάρχουν σήμερα στην πόλη , Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, Δασύλλιο Αγίου Χριστόφορου, περιοχές ανοικτών ρεμάτων  κοινόχρηστοι χώροι σχεδίου πόλης στους οποίους προτείνονται έργα ανάπλασης.

Η ανάπλασης του Πάρκου αποτελεί βασική προτεραιότητα και θα γίνει με  ήπιες και αναγκαίες επεμβάσεις μέσω  αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του χώρου και  εξυγίανσης του φυτικού κεφαλαίου.

Το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου μπορεί να αποτελέσει οργανωμένο χώρο αναψυχής με  τη δημιουργία Δικτύου  μονοπατιών, Θέσεων θέασης , Παιδικής χαράς  κ.λ.π.  και  με Απαραίτητη  την συμπλήρωση των έργων πυροπροστασίας του.

Στα  βορειοανατολικά ο πράσινος δακτύλιος   συναντά τους  ανοικτούς κλάδους του ρέματος  Λυκοραχιτής . Μέσω της διαδρομής  των κλάδων αυτών επιδιώκεται η δημιουργία πράσινων διαδρόμων που θα συνδέουν τους κεντρικούς υπαίθριους χώρους της πόλης με το δάσος του Αγίου Χριστοφόρου.

Στον κλάδο του Λυκοραχίτης Ι στην Περιοχή  του Αγίου Θωμά  η  ανάπλασης θα περιλαμβάνει έργα  διευθέτησης της κοίτης,  και διαμόρφωσης της παρόχθιας ζώνης  με τη δημιουργία Διάδρομων περιπάτου  ,χώρων αναψυχής  ανάδειξη  του πέτρινου γεφυριού ,δεντροφυτέψεις, τοποθέτηση φωτισμού και αστικού εξοπλισμού και  συλλογή λυμάτων που καταλήγουν σήμερα στο ρέμα .

Ανάλογες  επεμβάσεις  προτείνονται  και για τον  2ος Κλάδος του Λυκοραχίτης  στην Περιοχή  του

νέου κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ.

Στην Περιοχής  των Εργατικών Κατοικιών Εργάνης και στο ίχνος του ρέματος του  Αγίου Κων/νου

προτείνεται η διαμόρφωση των  κοινόχρηστων χώρων του σχεδίου πόλης  με  τη δημιουργία  χώρων πρασίνου , τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού  φωτισμού  και συντήρηση  των υφιστάμενων Αθλοπαιδιών.

Δημιουργία χώρων πρασίνου προτείνονται  και για τους κοινόχρηστους  χώρους  στο ίχνος του ρέματος  Ρεμπελιά στην οδό Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Πολύ σημαντικό είναι  να διατηρηθεί η ανάμνηση του ρέματος στον ιστό της πόλης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση πρασίνου. Οι φυτεύσεις αυτές στο ίχνος των ρεμάτων θα δημιουργήσουν πράσινες διαδρομές στην πόλη και  θα προσδώσουν μια συνέχεια στη σχέση φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Στην νότια  περιοχή του  πράσινου δακτυλίου ,στο μέτωπο  της Εθνικής οδού , χαρακτηρισμένη  από το Γενικό πολεοδομικό  ως επιχειρησιακό κέντρο – ειδικό πολεοδομικό κέντρο  η οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη προτείνονται   οι παρακάτω αισθητικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις:

  • Ολοκλήρωση της Ανάπλαση της περιοχής Αη Βασιλιώτικα με τη δημιουργία  πλατειών πεζοδρομίων, αθλοπαιδιών, παιδικών χαρών.
  • Λειτουργική αναβάθμιση εισόδων της πόλης με την δημιουργία  δύο κόμβων  τον πρώτο στη συμβολή των οδων  Χαρ. Τρικούπη &  Μάνου Κατράκη  και τον δεύτερο στην ΕΟ στη θέση του σταδίου.
  • Ανάπλαση της περιοχής όπισθεν των εγκαταστάσεων του υπεραστικού ΚΤΕΛ  με απόδοση στην κυκλοφορία αδιαμόρφωτων ή αδοιάνοικτων οδών και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων.

Τα έργα αυτά  θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα της  εν λόγω περιοχής  και  θα εξασφαλίσουν την  ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών

 

Για την Αστική ανάπλαση και περιβαλλοντική  αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της  πόλης δημιουργείται ένας  «Εσωτερικός» δακτύλιος.

 

Κύρια επέμβαση στον εσωτερικό  αυτό δακτύλιο θα είναι μια σειρά νέων  πεζοδρομήσεων  των οδών πέριξ της κεντρικής πλατείας και της Πλατεία 28ης Οκτωβρίου  καθώς και των οδών Παπαστράτου (έως την οδό Δημοτσελίου)  , Αντωνοπούλου, Αναστασίου Παπαστράτου   Παπαθανάση , Γεράκη. Επιπλέον προβλέπεται η ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων  Ο.Τ. 63-64 (Έναντι της Δημοτικής Αγοράς)  και του Ο.Τ. 65 . στο οποίο βρίσκεται το αρχοντικό Σωχωρίτη.

Η ανάπλαση μπορεί να γίνει με Ανακατασκευή πεζοδρόμων αντικαθιστώντας την υπάρχουσα επίστρωση τους με σκληρά υλικά ,αντικατάσταση των Δικτύων  υποδομών , Φυτεύσεις , τοποθέτηση  Αστικού  Εξοπλισμού.

Ειδικά στο ΟΤ 65 θα ήταν δυνατή η δημιουργία ενός μικρού αστικού πάρκου με την Ενοποίηση  των ακαλύπτων χώρων  στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου. Οι επεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με τους Υφιστάμενους πεζόδρομους και τις πλατείες που υπάρχουν σήμερα στο κέντρο  θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο το οποίο θα βοηθήσει την κυκλοφοριακή αποσυμφόρησή του και θα τονώσει την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Στην εν λόγω περιοχή προβλέπεται ακόμη  η αξιοποίηση και ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων .Ενδεικτικά αναφέρουμε το κτιρίων  των πρώην Καπναποθηκών Παπαστράτου το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει  όλες  τις δομές πολιτισμού του Δήμου , το Δημαρχείο, το  κτίριο  Δημιουργικής απασχόλησης παιδιού  Φαντασία  στην οδό Μπότσαρη.

 

Τέλος στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης δηλαδή εντός του πράσινου δακτυλίου σχεδιάζονται δράσεις που θα αφορούν

  • τα Απορρίμματα ( Υπογειοποίηση κάδων, ανανέωση εξοπλισμού ),  
  • την Ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού  (με την Καταγραφή του και Σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης)
  • την Στάθμευση  (με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, και την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ελεγχόμενης στάθμευσης)
  • τη Βελτίωση των υποδομών
  • τις Ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες ( με Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους και δημοτικά Κτίρια , Αξιοποίηση και αναβάθμιση των συστημάτων γεωπληροφορικής)  
  • την Ενίσχυση  των αστικών συγκοινωνιών (με τη δρομολόγηση μικρών  ηλεκτροκίνητων λεωφορείων που θα κινούνται εντός του πράσινου δακτυλίου ).

 

Όλες οι παρεμβάσεις  θα είναι ήπιες,  με χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον  δημιουργώντας χώρους  που εύκολα  θα μπορούν  να συντηρηθούν και με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων (βελτίωση μικροκλίματος, μείωση επιπέδων θορύβου , ρύπανσης ατμοσφαιρικού αέρα),  την εξοικονόμηση ενέργειας και την Ενίσχυση  της τοπικής οικονομίας.

 

Για την υλοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης κύρια πηγή χρηματοδότησης θα είναι το ΠΕΠ  Δυτικής Ελλάδας αλλά θα αξιοποιηθούν και  πόροι  των  Τομεακών  Προγραμμάτων ,  άλλων  Ευρωπαϊκών  Προγραμμάτων της Περιόδου 2014- 2020  και του  Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014