Connect with us

Slider

Επιμένει στο αίτημα για εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης από το Αγρίνιο – Μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα του agriniotimes.gr

unnamed 59

unnamed

unnamed-1

unnamed-2

unnamed-3

unnamed-4

unnamed-5

 

unnamed-6

unnamed-7

unnamed-8

unnamed-9

unnamed-10

 

unnamed-11

unnamed-12

unnamed-13

unnamed-14

unnamed-19

unnamed-18

unnamed-17

unnamed-16

unnamed-15

unnamed-24

unnamed-23

unnamed-22

unnamed-21

unnamed-20

unnamed-29

unnamed-28

unnamed-27

unnamed-26

unnamed-25

unnamed-35

unnamed-34

unnamed-33

unnamed-32

unnamed-31

Από το Μεσολόγγι ξεκίνησε την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο του Αγρινίου. Επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, λέγοντας πως είναι μεγαλύτερο το κόστος παραμονής της κυβέρνησης. O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το κόμμα του είναι θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι η «Συμφωνία Αλήθειας» που προτείνει η ΝΔ.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγρίνιο

 

Φίλες και φίλοι,

 

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή σήμερα στο Αγρίνιο.

 

Κύριε Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, κύριε Γραμματέα Οργανωτικού, παρακαλώ την επόμενη φορά να επιλέξετε ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο για τη συγκέντρωση που θα κάνουμε.

 

Φίλες και φίλοι, η παρουσία σας σήμερα εδώ, το χαμόγελό, αλλά  και η αισιοδοξία σας στέλνει σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ελπίδας. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας: Η πολιτική αλλαγή δεν είναι μακριά. Πλησιάζει η μέρα που η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι Κυβέρνηση. Για να κάνουμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή, για να απαλλαγεί επιτέλους ο τόπος από τη χειρότερη, την πιο ανίκανη και την πιο ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα από τη  Μεταπολίτευση και μετά. Ναι, η Ελλάδα αξίζει μία καλύτερη Κυβέρνηση από αυτήν την οποία έχει σήμερα και θα την αποκτήσει πολύ σύντομα.

 

Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου με μία ιστορική αναφορά. Πριν από δύο μέρες είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε, σε μία πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής τα 42 χρόνια από την ίδρυση της παράταξής μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ταυτόχρονα, εγκαινιάσαμε και το καινούρια μας γραφεία, τα οποία όπως φαίνεται θα μας είναι πολύ γούρικα.

 

Έχει όμως μία αξία, φίλες και φίλοι, και θα σας ενθάρρυνα πραγματικά να το κάνετε, να ξαναδιαβάσετε – και να ξαναδιαβάσουμε όλοι μαζί – την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατία. Ιδρυτική Διακήρυξη την οποία έγραψε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 42 χρόνια και στην οποία  έλεγε τότε, ο ιδρυτής της παράταξης, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη, προσέξτε όχι το κόμμα, η παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το λαό και την πατρίδα με τους πολίτες της.

 

Η Νέα Δημοκρατία, αυτά τα 42 χρόνια απέδειξε ότι είναι ένα Κόμμα το οποίο έχει ρίζες. Πέρασε από δύσκολες στιγμές. Κέρδισε μεγάλες μάχες, είχε και μεγάλες νίκες, υπέστη και επώδυνες ήττες. Εσείς όμως, οι απλοί Νεοδημοκράτες κρατήσατε αυτή την παράταξη όρθια και σας είμαστε ευγνώμονες. Εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία. Και αποδείξαμε, ότι σε αντίθεση με άλλα κραταιά Κόμματα, τα οποία διαλύθηκαν, εμείς έχουμε ρίζες στην ελληνική κοινωνία και αυτές οι ρίζες απορρέουν από τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε ως παράταξη. Αξίες τις οποίες καλό είναι πάντα να υπενθυμίζουμε διότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ είναι επίκαιρες. Αξίες όπως η απέχθεια στο λαϊκισμό.

 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρώτος μιλούσε για την ανάγκη ως πολιτικός να είναι χρήσιμος, ωφέλιμος και όχι αρεστός. Και τόλμησε τότε να πάρει δύσκολες αποφάσεις που πήγαιναν κόντρα στην κοινή γνώμη και στο ρεύμα της εποχής. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε τότε στην Ε.Ο.Κ. δεν υπήρχε μία μεγάλη κοινωνική αποδοχή για αυτήν την επιλογή. Ήταν, όμως, ένας ηγέτης ο οποίος έβλεπε μπροστά και τόλμησε να πάρει αποφάσεις οι οποίες ήταν χρήσιμες για τη χώρα.

 

Ταυτόχρονα, η παράταξή μας υπηρέτησε πάνω από όλα την αξία ότι πάνω από το Κόμμα είναι το ίδιο το εθνικό συμφέρον.Και πάνω από όλα βάζουμε τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ατομικής δημιουργίας, την πίστη στη δυνατότητα του κάθε πολίτη να έχει τη δυνατότητα με σκληρή δουλειά να διακριθεί στην ζωή του και να προχωρήσει. Αυτό πρεσβεύει, φίλες και φίλοι η Νέα Δημοκρατία. Όχι τον εξισωτισμό προς τα κάτω, όχι τη λογική ότι είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά τη λογική ότι ο καθένας θα προχωρήσει ανάλογα με τις δυνάμεις του, την πίστη του και τη σκληρή του δουλειά.

 

Αυτές οι αξίες είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρες. Γιατί, δυστυχώς, σήμερα μας κυβερνά μία Κυβέρνηση που συνιστά ένα ιστορικό ατύχημα για τη χώρα: Είναι η πιο ιδεοληπτική, η πιο ανίκανη και η πιο αναποτελεσματική Κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά. Μια Κυβέρνηση η οποία κέρδισε εκλογές στηριγμένη στο ψέμα και τώρα καλείται να διαχειριστεί τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία η ίδια δημιούργησε.

 

Οι πολίτες όμως έχουν καταλάβει τον κ. Τσίπρα και έχουν καταλάβει καλά την Κυβέρνηση και της έχουν γυρίσει την πλάτη. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει συντελεστεί μία πρωτοφανής πολιτική αλλαγή. Μία πολιτική ανατροπή η οποία φέρνει τη Νέα Δημοκρατία πάλι όχι μόνο σε πλεονεκτική θέση, αλλά της δίνει τη δυνατότητα να πετύχει στις επόμενες εκλογές μία μεγάλη, μία σημαντική πολιτική νίκη. Και αυτό καταφέραμε ως παράταξη να το πετύχουμε πολύ γρήγορα.  Αλλά, φίλες και φίλοι, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να χαίρεται όσο ισχυρή παραταξιακή συνείδηση και αν έχει από το γεγονός ότι σήμερα 9 στους 10 πολίτες αισθάνονται ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος  κατεύθυνση. Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει η ίδια η δημοσκόπηση της «Αυγής». Η ίδια η «Αυγή» αναγνωρίζει σήμερα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

 

Κανείς δεν μπορεί να χαίρεται από το γεγονός ότι η οικονομία μας έχει βαλτώσει, από το γεγονός ότι δεν γίνονται επενδύσεις, από το γεγονός ότι τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Μία συλλογική αίσθηση κατάθλιψης έχει επικαθίσει πάνω στην ελληνική κοινωνία.

 

Φίλες και φίλοι, θέλω να γυρίσω το ρολόι του χρόνου μαζί σας δύο χρόνια πίσω, διότι τον Οκτώβριο του 2014 τα πράγματα στη χώρα ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα. Και αυτό πρέπει να το υπενθυμίζουμε συνέχεια στους πολίτες. Η χώρα έφτασε κοντά στο να βγει από το Μημόνιο, αντ’ αυτού όμως μας προέκυψε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Καμμένος, οι απίθανες διαπραγματευτικές πρακτικές που μας φόρτωσαν στην πλάτη ένα αχρείαστο Μνημόνιο ύψους 86 δις ευρώ. Σήμερα όλοι μας, όλοι σας, συνταξιούχοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνετε και πληρώνουμε το λογαριασμό αυτής της καταστροφικής περιόδου. Ο λογαριασμός Τσίπρα – Βαρουφάκη τώρα έρχεται στους πολίτες.

 

Και βέβαια το αποτέλεσμα αυτή της διαπραγμάτευσης ήταν να μας προκύψουν και δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που ουδέποτε διανοήθηκαν οι δανειστές να ζητήσουν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο «κόφτης», ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, το υπερταμείο, στο οποίο έχουμε εκχωρήσει σχεδόν το σύνολο της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια, διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι διαρκεί το Μνημόνιο.

 

Και όλα αυτά ξέρετε γιατί έγιναν φίλες και φίλοι; Διότι δυστυχώς η χώρα έχει απωλέσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Και πώς να μην το έχει απωλέσει όταν σήμερα είμαστε σχεδόν στα μέσα Οκτωβρίου και η πρώτη αξιολόγηση ακόμα δεν έχει κλείσει. Προσέξτε, έχουν περάσει 14 από τους 36 μήνες ζωής του τρίτου προγράμματος και η αξιολόγηση ακόμα δεν έχει κλείσει. Και όσο αργεί η αξιολόγηση τόσο στερούμε από την ελληνική κοινωνία τη δυνατότητα να πάρει χρήματα τα οποία θα επιστραφούν πρωτίστως στις επιχειρήσεις και σε αυτούς που χρωστάει το Κράτος. Αντ’ αυτού τι κάνει η Κυβέρνηση; Έρχεται και συνεχίζει την εξοντωτική και εξοργιστική υπερφορολόγηση.

 

Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει 2,5 δις πρόσθετους φόρους, ψηφισμένα μέτρα. Αυτά έρχονται, πέρα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις με τις οποίες ήδη όλοι έχουμε επιβαρυνθεί. Και ταυτόχρονα, βέβαια, μία Κυβέρνηση η οποία προσποιείται ότι μεταρρυθμίζει την οικονομία. Προσποιείται ότι δρομολογεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσποιείται ότι ιδιωτικοποιεί. Όλα και όλα είναι ένα μεγάλο show για να διαχειριστεί τις εσωτερικές της  συνιστώσες. Ο κ. Σπίρτζης, το καλύτερο παράδειγμα του Υπουργού ο οποίος «κλαίει» υπογράφοντας ταυτόχρονα αυτά τα οποία δεν θέλει να κάνει και με το άλλο χέρι υπονομεύει αυτά τα οποία υπογράφει με το δεξί του χέρι. Αυτές δεν είναι εικόνες μίας σοβαρής χώρας και μίας σοβαρής Κυβέρνησης. Το λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα: Με το ΣΥΡΙΖΑ οικονομική προκοπή δεν πρόκειται να δούμε, ποτέ.

 

Αλλά θέλω σήμερα, φίλες και φίλοι, να σας μιλήσω όχι μόνο για την κατάσταση της οικονομίας, την οποία όλοι σας τη γνωρίζετε, είστε ενεργοί πολίτες και καταλαβαίνετε πολύ καλά στο δικό σας πορτοφόλι, στο δικό σας οικογενειακό προϋπολογισμό τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Θέλω να σας μιλήσω για κάτι το οποίο με προβληματίζει ακόμα περισσότερο από την κατάσταση της οικονομίας. Και αυτή, δυστυχώς, είναι η ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία επικαλούμενος τη βούλησή του να συγκρουστεί με τη διαπλοκή. Και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα και υπήρχαν ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία θα έπρεπε να ρυθμιστούν. Εμείς, δεν είχαμε αντίρρηση εμείς σε καμία τέτοια πρωτοβουλία.

 

Αντ’ αυτού ο κ.  Τσίπρας τι έκανε; Δρομολόγησε και δρομολογεί με συστηματικά βήματα τη δική του διαπλοκή. Ένα νέο τρίγωνο εξάρτησης μεταξύ υποψήφιων καναλαρχών, εργολαβών, τραπεζών μη συστημικών  που δίνουν δάνεια σε καναλάρχες για να διεκδικήσουν άδειες και όταν τους πιάνουμε με τη «γίδα στην πλάτη», τότε απομακρύνονται και ξεχνάνε ότι τους γνωρίζουνε. Αυτή είναι  η νέα διαπλοκή την οποία θέλει να στήσει ο κ. Τσίπρας και κανείς πραγματικά δεν πιστεύει ότι από αυτήν την Κυβέρνηση υπάρχει οποιαδήποτε βούληση να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

 

Το λέω λοιπόν και εδώ από το Αγρίνιο ξεκάθαρα: Ο απαράδεκτος νόμος Παππά θα καταργηθεί αμέσως από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έχει ήδη απαξιωθεί στη δική σας συνείδηση. Θα καταργηθεί και τυπικά και θα επιτρέψουμε την πολυφωνία, ώστε να έχουμε πολλά κανάλια τα οποία να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να μη χάνονται θέσεις απασχόλησης και να μπορεί και το Κράτος με αυτόν τον τρόπο να εισπράττει περισσότερα και όχι λιγότερα έσοδα. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας.

 

Ακόμα περισσότερο, όμως, με προβληματίζουν οι συστηματικές και πια απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το  1929, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δημιούργησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ίδιος ζήτησε από τους δικαστές του 1ου Δικαστηρίου, Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, να είναι  αυστηροί μαζί του και να είναι  αυτοί οι οποίοι θα ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης.       Γιατί το έκανε αυτό; Διότι θεωρούσε – και σωστά – ότι είναι  απαραίτητο να εμπεδωθεί επιτέλους στη χώρα ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο Κράτος Δικαίου.

 

Δυστυχώς, από αυτές τις εποχές κάνουμε συστηματικά βήματα πίσω. Εκφράζω και πάλι δημόσια – το έκανα και προχθές – τον προβληματισμό μου για την ματαίωση της διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα έκρινε τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά και επαναλαμβάνω την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, ότι η συνταγματικότητα του νόμου θα έπρεπε να είχε κριθεί νωρίτερα, έτσι ώστε να λυθεί, επιτέλους, αυτό το μείζον ζήτημα το οποίο επικρέμεται ως απειλή πάνω σε αυτή τη διαδικασία.

 

Σήμερα όμως, φίλες και φίλοι, είμαι διπλά προβληματισμένος διότι σήμερα το πρωί ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε προσωπικά με τους επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων για να συζητήσει τι; Προσέξτε.  Μισθολογικά ζητήματα. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν συναντήθηκε με τις Ενώσεις των δικαστών, τα συνδικαλιστικά όργανα τα οποία είναι  κατ’ εξοχήν αρμόδια να συζητούν με την πολιτική ηγεσία αυτά τα ζητήματα.     Οι πολίτες έχουν την εντύπωση από τέτοιες κινήσεις, μιας συναλλαγής, η οποία δυστυχώς τραυματίζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και υπονομεύει τους θεσμικούς αρμούς πάνω στους οποίους χτίζεται το Κράτος Δικαίου.

 

Και θέλω επίσης, να εκφράσω δημόσια τον προβληματισμό μου για μία δήλωση την οποία άκουσα, ότι οι δικαστές πρέπει  να αφουγκράζονται το σφυγμό της κοινωνίας όταν παίρνουν αποφάσεις. Οι δικαστές, φίλες και φίλοι, πρέπει  να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν είναι  εκφραστές της πλειοψηφίας. Δεν ερμηνεύουν την κοινή γνώμη κατά το δοκούν. Ο δικαστής είναι  ο μόνος αυθεντικός ερμηνευτής του νόμου και για αυτό πρέπει  να απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας.

 

Δυστυχώς η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης – που είναι  ο βασικός πυλώνας στη διάκριση των εξουσιών- πάνω στην οποία στηρίζεται οποιοδήποτε Κράτος Δικαίου, υπονομεύεται συστηματικά από μία Κυβέρνηση η οποία αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη ως προέκταση της δικιάς της εξουσίας. Για αυτό και δεν θα κουραστώ να το λέω: Η Νέα Δημοκρατία είναι  ένα θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο τον οποίον οδηγείται η χώρα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε εκτροπή από τις επιταγές του Συντάγματος. Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται το Κράτος Δικαίου σε αυτήν τη χώρα, όπως οικοδομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι  υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η οποία σήμερα μετ’ επιτάσεως διεκδικεί τη διεξαγωγή εκλογών για να μπορέσουμε επιτέλους να ξαναβάλουμε τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση. Μου λένε πολλοί: «Μα καλά, δεν έχουν κόστος οι εκλογές; Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια»; Απαντώ ευθέως: Κάθε εκλογή έχει κόστος, αλλά το κόστος παραμονής αυτής της ανίκανης και ιδεοληπτικής Κυβέρνησης, είναι  πολύ μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

 

Φίλες και φίλοι, όσο η Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος και όλο το κυβερνητικό σχήμα απαξιώνεται στα μάτια των πολιτών, τόσο τα βλέμματα των πολιτών στρέφονται στη Νέα Δημοκρατία και η εντυπωσιακή σας παρουσία σήμερα εδώ αυτό ακριβώς σηματοδοτεί. Οι πολίτες περιμένουν από τη Νέα Δημοκρατία μία απλή κουβέντα. Να απαντήσουμε σε ένα ουσιαστικό ερώτημα. Υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί σήμερα η Κυβέρνηση; Η απάντηση είναι  ναι. Υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι  ο δικός μας δρόμος, είναι  η Συμφωνία Αλήθειας την οποία προτείνουμε στους πολίτες. Μία συμφωνία που μέρα με τη μέρα τυγχάνει μεγαλύτερης αναγνώρισης και αποδοχής.

 

Είχα την ευκαιρία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμά μας για την οικονομία και το πώς αντιλαμβανόμαστε μία διαφορετική οικονομική πολιτική από αυτήν που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Με τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο απέδειξα ότι υπάρχει άλλος δρόμος οικονομικής πολιτικής. Ποιος είναι  αυτός φίλες και φίλοι; Μία άλλη δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται στην απλή παραδοχή, λιγότερες κρατικές δαπάνες, λιγότεροι φόροι. Δεν γίνεται να συνεχίζεται άλλο αυτή η εξοντωτική, η εξοργιστική φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων.

 

Όπου και αν πάω, έχω την ευκαιρία να συνομιλώ με παραγωγικούς φορείς. Το έκανα και σήμερα σε μία πολύ ουσιαστική πιστεύω συζήτηση στο Επιμελητήριο. Άκουσα τους ανθρώπους του μόχθου, τους ανθρώπους της παραγωγής. Όλοι λένε το ίδιο πράγμα. Με αυτή τη φορολόγηση κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα. Για αυτό και εμείς δεσμευτήκαμε ξεκάθαρα σε μία σειρά από περικοπές φορολογικών συντελεστών, τις οποίες έχουμε κοστολογήσει και για τις οποίες μπορούμε να δεσμευτούμε ότι αμέσως όταν γίνουμε Κυβέρνηση μπορούμε να τις υλοποιήσουμε.

 

Προσέξτε, είναι  περικοπές κοστολογημένες. Είναι  περικοπές που στη διετία δεν ξεπερνούνε τα 2 δις ευρώ. Αναφέρομαι σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών από τη ανάληψη της διακυβέρνησης, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον επόμενο. Μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια ώστε να ξανακατέβει στον κατώτατο συντελεστή, κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα έναν αγροτικό Νομό. Κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί που δεν απέφερε απολύτως τίποτα και χτύπησε έναν κλάδο της αγροτικής παραγωγής του πρωτογενούς τομέα που είναι ιδιαίτερα δυναμικός και προσελκύει επενδύσεις.

 

Εμείς τι είπαμε λοιπόν;  Μέτρα ύψους 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ κοστολογημένα και εξισορροπημένα με αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Αυτό μας κάνει υπεύθυνους. Κάντε μία αντιδιαστολή μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων που κάνουμε εμείς και των 12 δις ευρώ του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του κ. Τσίπρα το 2014, το οποίο από παροχές 12 δις,  έγιναν τελικά φόροι και μέτρα ύψους 9 δις ευρώ.

 

Εμείς φίλες και φίλοι θα δεσμευτούμε – και δεν θα κουραστώ να το λέω – για αυτά τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε. Από εμάς ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις δεν πρόκειται να ακούσετε. Και δεν πρόκειται να ακούσετε, διότι έχει ταλαιπωρηθεί αυτή η κοινωνία, αυτοί οι πολίτες από ανεύθυνους δημαγωγούς που υφάρπαξαν τη ψήφο των πολιτών, στηριγμένοι πάνω σε ένα μεγάλο ψέμα και τραυματίστηκε όλη η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος από αυτές τις συμπεριφορές. Εμείς η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της ευθύνης και της αλήθειας, δεσμευόμαστε να μην επαναλάβουμε το ίδιο σφάλμα και δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο σφάλμα.

 

Υπάρχει δρόμος να βγούμε από την κρίση. Υπάρχει δρόμος να προσελκύσουμε επενδύσεις. Να αξιοποιήσουμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου. Πάρτε παράδειγμα το δικό σας το Νομό. Δρομολογούνται – έστω και μεγάλη καθυστέρηση –  σημαντικά έργα υποδομής, όπως η Ιωνία Οδός, που θα αλλάξουν την όψη της Αιτωλοακαρνανίας και την όψη της Δυτικής Ελλάδας. Θέλω να υπενθυμίσω όμως, ότι τα έργα αυτά είναι  έργα τα οποία σχεδίασε και υλοποίησε η Νέα Δημοκρατία. Πρώτη Νέα Δημοκρατία επί πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ήταν αυτή που δρομολόγησε τις 5 συμβάσεις παραχώρησης. Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που το 2013 κατάφερε και απέμπλεξε τα έργα αυτά από έναν τεράστιο γραφειοκρατικό και χρηματοδοτικό κυκεώνα, για να ξαναπάρουν μπροστά. Και το 2015,  μετά φυσικά από επώδυνες καθυστερήσεις που στοίχησαν στον Έλληνα φορολογούμενο πρόσθετους φόρους για να ξαναπάρουν μπροστά τα έργα, επιτέλους τα έργα αυτά βαίνουν προς την ολοκλήρωση τους. Και πράγματι θα αλλάξει όψη η Δυτική Ελλάδα όταν ολοκληρωθούν τα έργα αυτά αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζονται παράπλευρες συνδέσεις στην Ιωνία Οδό. Χρειάζεται το Αγρίνιο να έχει μια απευθείας σύνδεση με την Ιωνία Οδό, είναι απολύτως αυτονόητο αυτό. Χρειάζεται να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας προς τη Βόνιτσα και το Άκτιο, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί και πλήρως τουριστικά αυτή η πανέμορφή πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Και βέβαια, η ίδια η Αιτωλοακαρνανία, έχει όλες τις δυνατότητες να αξιοποιήσει τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον πλούτο της γης της, τη μοναδική ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων και φυσικά το ανεκμετάλλευτο τουριστικό δυναμικό. Μπορεί η Αιτωλοακαρνανία να γίνει ο επόμενος μεγάλος τουριστικός προορισμός της χώρας όταν ολοκληρωθούν και όλες οι σχετικές υποδομές. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται επενδύσεις και για να έρθουν οι επενδύσεις, χρειάζεται μια σοβαρή, υπεύθυνη και συγκροτημένη Κυβέρνηση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Χρειάζεται χαμηλότερη φορολόγηση, λιγότερη γραφειοκρατία, ξεκαθάρισμα στις χρήσεις γης ώστε να ξέρει ο καθένας τι φτιάχνει, πού το φτιάχνει, πώς το φτιάχνει και για να μην είμαστε σε μια συνολική αναρχία. Και βέβαια προστασία, δεν θα κουραστώ να το λέω, του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος που τόσο απλόχερα σας χάρισε ο Θεός και που αποτελεί και αυτό με τον τρόπο του ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Εμείς φίλες και φίλοι έχουμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε άμεσα ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα του Κράτους, στην ίδια την κρατική μηχανή, στη Δικαιοσύνη, στη Παιδεία, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους ένα Κράτος το οποίο θα λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Μια Δικαιοσύνη η οποία δεν θα καθυστερεί στην απόδοση της ίδιας της Δικαιοσύνης όπως είναι επιφορτισμένη. Και μια Παιδεία, και θα επιμένω σ’ αυτό, καλή δημόσια Παιδεία με καλά σχολεία, καλά Τεχνολογικά Ιδρύματα, καλά Πανεπιστήμια, που θα παράγουν νέους ανθρώπους με δεξιότητες, χρήσιμους για την κοινωνία. Και μια δημόσια παιδεία η οποία θα δίνει ευκαιρίες πρωτίστως στα λιγότερο προνομιούχα παιδιά. Διότι ξέρετε, όταν ισοπεδώνεται η δημόσια Παιδεία, τα παιδιά των πλουσίων πάντα μπορούν να βρουν καταφύγιο σε ένα ιδιωτικό σχολείο, αλλά τα παιδιά των φτωχών ή της μεσαίας τάξης δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

 

Θέλω, φίλες και φίλοι και εδώ στο Αγρίνιο να έχουμε ένα πρότυπο πειραματικό σχολείο. Θέλω να έχουμε ένα τέτοιο πρότυπο πειραματικό σχολείο στο οποίο τα παιδιά θα μπαίνουνε με εξετάσεις, το τονίζω αυτό, ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα άριστα παιδιά  τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό σχολείο ή να έχουν πρόσβαση σε φροντιστήρια, να έχουν πρόσβαση σε μια ποιοτική δημόσια Παιδεία.

 

Θέλω Πανεπιστήμια τα οποία να είναι απελευθερωμένα από το βραχνά του Κράτους και από ένα Υπουργείο Παιδείας που τα ελέγχει ασφυκτικά. Θέλω Τεχνολογικά Ιδρύματα – και ξέρω πολύ καλά την υπόθεση του Τ.Ε.Ι. στο Μεσολόγγι – τα οποία να είναι γειωμένα στις τοπικές κοινωνίες και να παράγουν πτυχιούχους με δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες την επόμενη μέρα για την ανάπτυξη έτσι όπως τη φανταζόμαστε. Και όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προ ημερησίας συζήτηση που έγινε στη Βουλή, για την Παιδεία, διαπίστωσαν ότι στην ουσία συγκρούονται δύο κόσμοι. Ένας κόσμος που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία, είναι ο κόσμος που κοιτάει στο μέλλον, που καταλαβαίνει ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και ότι και εμείς έχουμε μια υποχρέωση να προσαρμοστούμε σε αυτήν την πραγματικότητα αλλιώς θα μείνουμε πίσω. Ο άλλος κόσμος που πρεσβεύει ο κ. Τσίπρας, είναι ο κόσμος που κοιτάει στο παρελθόν. Που κοιτάει, να αναπαράγει τις χειρότερες παθογένειες ενός συστήματος, το οποίο δυστυχώς χρεοκόπησε και συμπαρέσυρε μαζί του ολόκληρη τη χώρα.

 

Εμείς λοιπόν κοιτάμε στο μέλλον. Ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να φέρουμε το μέλλον στο παρόν. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα να ελπίζει και να χαμογελά και πάλι . Να μπορεί να πατά καλά στα πόδια του και να αισθάνεται υπερήφανος για τη χώρα του.

 

Φίλες και φίλοι, θέλω φεύγοντας από εδώ να θυμηθείτε τρία πράγματα, τα οποία θέλω και με τον τρόπο σας να μεταφέρετε στις γειτονιές, στα καφενεία, στους πολίτες με τους οποίους συνομιλείτε. Το πρώτο που θέλω να θυμάστε πάντα είναι αυτό που σας είπα και πριν: Εμείς θα σας πούμε την αλήθεια, αξίζετε την αλήθεια, διότι έχει τραυματιστεί η χώρα από τη μάστιγα του λαϊκισμού και από ψεύτικες υποσχέσεις που δυστυχώς έχουν υπονομεύσει συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το πρώτο το οποίο θέλω να θυμάστε. Και από εμάς θα ακούτε την αλήθεια και την αξίζετε την αλήθεια . Η αλήθεια, είναι η αλήθεια της ευθύνης και η ευθύνη είναι η ευθύνη της αλήθειας. Και η αλήθεια από μόνη της είναι ένα όραμα, είναι μια προοπτική για τη χώρα. Η συλλογική αυτογνωσία. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να προοδεύσουμε. Αυτό από μόνο του θα είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία.

 

Το δεύτερο που θέλω να συγκρατήσετε φεύγοντας από εδώ, είναι ότι εμείς είμαστε εδώ για τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα Κόμμα – ελίτ. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα Κόμμα με ρίζες, με πλατιά λαϊκή αποδοχή. Ένα Κόμμα που εκφράζει τον εργάτη, τον αγρότη, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, το δημόσιο υπάλληλο, τον ιδιωτικό υπάλληλο, το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Και επίσης θέλω σε αυτήν την προσπάθεια για να εκφράσουμε τα συμφέροντα των πολλών όλοι θα πρέπει να βάλουνε πλάτη για να μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

 

Είχα την ευκαιρία και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να μιλήσω και για τις ευθύνες της επιχειρηματικής τάξης και ειδικά της μεγάλης επιχειρηματικής τάξης. Πολλές φορές και οι Έλληνες επιχειρηματίες μπολιάστηκαν από το μικρόβιο του κρατισμού και νοιάστηκαν πιο πολύ για το δικό τους προσωπικό πλούτο και λιγότερο για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις τους και για το πώς θα επιστρέψουν πίσω ένα κοινωνικό μέρισμα στην κοινωνία και αυτό πρέπει να αλλάξει. Όπως εμείς θα ξεκαθαρίσουμε το επιχειρηματικό τοπίο για τους επιχειρηματίες, έχουμε την απαίτηση από τους επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Όπως εμείς θα μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές, έχουμε την απαίτηση από τους Έλληνες πολίτες και από τους επιχειρηματίες να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η Συμφωνία Αλήθειας. Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

 

Το τρίτο το οποίο θέλω να θυμάστε είναι ότι εμείς ενώνουμε τους Έλληνες και δεν τους διχάζουμε. Και θέλω να το συγκρατήσετε αυτό γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο κ. Τσίπρας επενδύει μεθοδικά και συστηματικά στο ταξικό μίσος και στον ταξικό διχασμό. Για να περιχαρακώσει κάποια εκλογικά ακροατήρια, διχάζει τη χώρα, ανακαλύπτει φανταστικούς αντιπάλους, ασχολείται μέχρι με θέματα που τραυματίζουν την ίδια την ψυχή και τη συνείδηση του Έλληνα. Υπήρχε λόγος να ανοίξει, φίλες και φίλοι, αυτό το αχρείαστο μέτωπο με την Εκκλησία με τον τρόπο που άνοιξε και με προσβλητικό, με προσβλητικές εκφράσεις, για την ίδια την Εκκλησία της Ελλάδος. Ποιος ο λόγος; Κανένας λόγος δεν υπήρχε πάρα μόνο για να εξυπηρετηθούν εσωτερικές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ στις πλάτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι τους Έλληνες θα τους ενώσουμε και θα τους ενώσουμε σε ένα κοινό όραμα: Η Ελλάδα, μια ισχυρή, ευημερούσα δημοκρατική χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό μιας αξίζει, φίλες και φίλοι, τίποτα λιγότερο.

 

Θέλω να τελειώσω ζητώντας από εσάς, παραδοσιακούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και καινούργιους φίλους οι οποίοι με μεγάλη ταχύτητα ακούνε τον πολιτικό μας λόγο, να μας κρίνετε αυστηρά. Να συγκρίνετε αυτά τα οποία σας λέμε, αυτά τα οποία σας παρουσιάζουμε με αυτά τα οποία ακούτε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Να μετρήσετε την αξιοπιστία αυτών που λέμε, να διαγνώσετε την πραγματική ειλικρίνεια των προθέσεών μας.

 

Και να ξέρετε, φίλες και φίλοι, ένα πράγμα. Κάθε μέρα που περνά ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας έχει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Κάθε μέρα που περνά, οι πολίτες αυτής της χώρας στρέφουν το βλέμμα τους στη μια πολιτική παράταξη η οποία μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα του τόπου. Κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Ένα κύμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενώσει πολίτες από διαφορετικές προελεύσεις, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, τολμώ να πω και από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, σε μια κοινή προσπάθεια: Να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο, να αποκτήσουμε επιτέλους την Ελλάδα που μας αξίζει, να μπορέσουμε να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στα χείλη των Ελλήνων, να επιστρέψει σε αυτήν την χώρα η αίσθηση του πατριωτισμού, του νέου πατριωτισμού, της ευθύνης απέναντι στη χώρα.

 

Αυτή είναι η ιστορική μας επιταγή, αυτή είναι η παρακαταθήκη αυτής της παράταξης, αυτό θα κάνουμε πράξη με τη δική σας στήριξη, το δικό σας χειροκρότημα, το δικό σας ενθουσιασμό, θα ξαναφέρουμε τη Νέα Δημοκρατία σύντομα εκεί που της αξίζει, στην κορυφή, για να βγάλουμε τον τόπο από τα τραγικά αδιέξοδα.

 

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χειροκρότημα. Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας παρουσία. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

 

 

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ρόμπολας

 

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014