Connect with us

Slider

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναπτυξιακός και ανταγωνιστικός τόπος με μοναδική τουριστική ταυτότητα – Συνεργασία με τον ΣΕΤΕ

8b11dea9-f351-423b-b6e2-98dada3e27dd

 

Με μοναδικό στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά με σχέδιο για την ανάδειξη και προβολή της μοναδικής τουριστικής ταυτότητάς της, προκειμένου να ενισχυθεί τόσο η ανταγωνιστικότητά της όσο και η προβολή της σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, με επίκεντρο πάντοτε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας παρουσιάστηκε ο απολογισμός για τη χρονική περίοδο 2012-2015, καθώς και ο σχεδιασμός που έχει γίνει για την προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την περίοδο 2016-2017 και εγκρίθηκε από το Σώμα η συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων κατά την περίοδο 2016-2017, βάσει του Οδικού Χάρτη Εξειδίκευσης του Τουρισμού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει εκπονηθεί από τον ΣΕΤΕ.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, που εισηγήθηκε το θέμα «στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής μας, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και οι παραγωγικές δράσεις της περιοχής, με προβολή της βαθιάς πολιτιστικής παράδοσης, της εμβληματικής παρουσίας της Αρχαίας Ολυμπίας, παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομίας, αλλά και την κουλτούρα, τα θρησκευτικά μνημεία και τις φυσικές περιοχές απείρου κάλλους, που δεσπόζουν στην επικράτεια της Δυτικής Ελλάδας».

Και συμπλήρωσε ο κ. Αγγελόπουλος: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε τουριστική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας (αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ιστορία, θρησκευτική κληρονομιά, φυσικό περιβάλλον, ξενοδοχειακές υποδομές κλπ). Αναμφίβολα ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής μας. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ο Τουρισμός παραμένει σταθερός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας.».

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και φορείς της περιοχής μας από τους τομείς της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, κλπ. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν: ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Νικόλαος Μαγκαφός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ναυπακτίας Ιωάννης Ράπτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης & Τουρισμού Ευαγγελία Μοδέ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων περιφέρειας Πατρών Ηλίας Μεντζελόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Αχαΐας Κώστας Ντεμίρης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας Αντώνης Μαυρόπουλος και Φώτης Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος,

 

Επαφές με φορείς και Υπουργείο – Οδικός Χάρτης εξειδίκευσης του Τουρισμού

Ήδη στο τέλος της περασμένης περιόδου υπήρξαν επανειλημμένες συναντήσεις με την Υπουργό Τουρισμού, στελέχη του ΕΟΤ, φορείς του τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και φορείς με εθνική εμβέλεια, καθώς και δράσεις συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών όλων των Περιφερειών της χώρας.

Μέσα από τις συναντήσεις συνεργασίας, με γνώμονα πάντα τα αποτελέσματα του προηγούμενου προγράμματος, αλλά και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, ζητήθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να δημιουργήσει έναν Οδικό Χάρτη Εξειδίκευσης του Τουρισμού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χωρίς κόστος.

«Ο Οδικός Χάρτης μπορεί να αποτελέσει ένα στρατηγικό κείμενο εξειδίκευσης του επιχειρησιακού τουριστικού προγραμματισμού, με δεδομένο το έλλειμμα σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού, καθώς και την αντιμετώπιση του τουρισμού ως οριζόντια πολιτική στα προγράμματα του ΕΣΠΑ» επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο ΣΕΤΕ μαζί με το Ινστιτούτο του (ΙΝΣΕΤΕ) και την Marketing Greece δούλεψαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και λαμβάνονταν υπόψη τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου, καθώς και τις ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής, διαμόρφωσαν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Ελλάδας, με σταθερά βήματα.

Το πλάνο αυτό είναι συμβατό με το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, το ΕΣΠΑ (Περιφερειακό και τομεακά προγράμματα), τη RIS3 και το Χωροταξικό σχεδιασμό (Περιφερειακό και ειδικό τουρισμού), ενώ έχει λάβει υπόψη του όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ/ΠΕΠ & τομεακά, ευρωπαϊκά προγράμματα πχ Interreg, HORIZON2020 κλπ, Αναπτυξιακός Νόμος/σε διαβούλευση, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΚΑΠ Περιφέρειας).

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014