Η παράκαμψη της Ερυθράς Θάλασσας από τα πλοία λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι θα προκαλέσει ανισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά όχι στον βαθμό που καταγράφηκε κατά την περίοδο μετά την άρση της καραντίνας εκτιμά ο κ. Κώστας Κόντες Διευθύνων Σύμβουλος της V Ships Greece σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη στο περιθώριο του συνεδρίου Shipping Finance.
Ο κ. Κόντες σημείωσε ότι το χειρότερο σενάριο είναι η μόνιμη παράκαμψη της Ερυθράς Θάλασσας καθώς μεταξύ άλλων θα απαιτήσει περισσότερα καράβια και θα προκαλέσει συνωστισμό σε συγκεκριμένα εμπορικά λιμάνια. Πάντως για την αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων είναι συγκρατημένα αισιόδοξος σημειώνοντας ότι θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της κρίσης.
Στο μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο αναρριχήθηκε η διεθνής τιμή του πετρελαίου αγγίζοντας τα 82 δολάρια το βαρέλι, κάτι που αποδίδεται από τις αγορές στις αναταραχές στην Ερυθρά θάλασσα και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αντίθετα, στα 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου, καταγράφοντας μείωση κατά 24% σε διάστημα ενός μήνα.
Στο λιανεμπορίο τροφίμων, μπαράζ ανατιμήσεων καταγράφηκε το 2023 και στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, και την άνοδο του τζίρου να είναι πληθωριστική. Σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group, οι πωλήσεις των διαδικτυακών σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 15% από τα 266 εκατ. Ευρώ το 2022 στα 306 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα που πρόσθεσαν τα νοικοκυριά στο καλάθι τους μειώθηκαν κατά 5%, ενώ η αξία του καλαθιού παρουσίασε άνοδο κατά 3%.
Συγκρίνοντας τις τιμές 38.000 κωδικούς προϊόντων, διαπιστώθηκε ότι για 6 στα 10 προϊόντα οι τιμές ανέβηκαν από 5% έως και πάνω από 20%. Αναλυτικά, στο 45% των κωδικών οι ανατιμήσεις κινήθηκαν από 5% έως 20% και στο 14% οι τιμές έκαναν άλμα πάνω από 20%.
Τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρουσίασαν τα απορρυπαντικά ρούχων με 19%, η ζάχαρη με 18% και τα αναψυκτικά με 17%. Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε βούτυρα και μαργαρίνες και σε είδη φροντίδας βρεφικού δέρματος.
Λόγω των υψηλών τιμών, οι καταναλωτές στράφηκαν σε φθηνότερα προϊόντα, με την ιδιωτική ετικέτα να αυξάνουν το μερίδιό τους στο σύνολο των online αγορών στο 15%.
Πηγή: ertnews.gr