Connect with us

Slider

Προτάσεις του Παναγιώτη Κατσούλη για την υδροδότηση του Αιτωλικού

KATSOYLHS

 

Προτάσεις

Για την ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ του ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

(Στη συνάντηση εργασίας της 3/1/2017)

Καλέστηκα χθες 2/1/2017 από το Γραφείο Δημάρχου και παρευρέθηκα σήμερα σε «συνάντηση εργασίας» με θέμα «Διαχείριση συμβάντος δημόσιας υγείας», καταθέτοντας τις παρακάτω προτάσεις τις οποίες και κάνω γνωστές δημοσίως.

 

  • Για πολλοστή φορά η ανακοίνωση της Δ/νσης Υγιεινής του Σαββάτου, καταγράφει με σαφήνεια το πρόβλημα και μάλιστα πιο οξυμένο αυτή τη φορά. Αναφέρει πως «το νερό της πηγής Κεφαλοβρύσου Αιτωλικού καθώς και του δικτύου Αιτωλικού μακροσκοπικά είναι προφανώς ακατάλληλο για κατανάλωση και χρήση. Η έντονη θολερότητα, η έντονη οσμή που εμφανίζει καθώς και τα μέχρι τώρα στοιχεία, μειώνουν την πιθανότητα ανθρωπογενούς-μικροβιακής επιβάρυνσης και δείχνουν φυσικοχημική ρύπανση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του». Ένεκα αυτής της ανακοίνωσης της Δ/νσης Υγιεινής, έπρεπε να είχε ζητηθεί η κήρυξη της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μόνο γι’ αυτό το πρόβλημα και ανεξαρτήτως της κατάστασης που βρίσκεται συνολικά ο δήμος από τον Οκτώβριο. Θα ήταν πολιτικά υποβοηθητική μια τέτοια απόφαση στην ανάδειξη του όλου προβλήματος και στην αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης της πολιτείας για την επίλυση του.
  • Είναι ολοφάνερο πως απαιτείται η λήψη άμεσων – προσωρινών μέτρων από το δήμο και την πολιτεία, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο έως τον προσδιορισμό των αιτιών που δημιούργησαν τη φυσικοχημική ρύπανση και τις παρεμβάσεις – έργα οριστικής επίλυσης του προβλήματος, όπως δωρεάν διανομή νερού με υδροφόρες και χορήγηση εμφιαλωμένου νερού σε οικίες και σχολεία, νερού επαρκές για όλους τους κατοίκους του Αιτωλικού.
  • Η μεταφορά νερού από άλλες περιοχές του δήμου, ανέφερα, πως είναι τουλάχιστον προβληματική επιλογή, τόσο τεχνικά και βραχυπρόθεσμα όσο και για την ποσοτική και ποιοτική κατάσταση του νερού που θα μεταφερθεί από αυτές τις περιοχές. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας στους κατοίκους του Αιτωλικού, χωρίς όμως «να ανοίξουμε νέες πληγές σε γειτονικές περιοχές», είπα επί λέξη. Εξέφρασα τη συναίνεση μου σε αυτή την επιλογή, μόνο στην περίπτωση που σήμερα εκδοθεί ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜ που την προσδιορίζει σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών και χωρίς να γίνουν υπέρογκες δαπάνες από την πλευρά της επιχείρησης. Εννοείται πως για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αναστέλλεται η έκδοση λογαριασμών της ΔΕΥΑΜ για τους κατοίκους του Αιτωλικού.
  • Απαιτείται όμως η οριστική λύση του προβλήματος, η οποία θα πρέπει να αποσυνδέεται από την πηγή του Κεφαλοβρύσου. Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, θεωρώ πως θα ήταν πολιτικό ατόπημα από την πλευρά του Δήμου και της Περιφέρειας, η επιμονή σε λύση χρηματοδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ που να σχετίζεται με την πηγή Κεφαλοβρύσου. Για την αναγκαιότητα αυτή προσπαθώ να σας πείσω τρία χρόνια τώρα, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν εισακούγομαι από κανένα. Οι επιλογές της δημοτικής αρχής της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής την προηγούμενη δημοτική περίοδο, προώθησαν από το 2012 και μετά την υδροδότηση του Αιτωλικού από τις πηγές του Ευήνου, δυστυχώς όμως ακυρώθηκαν στην πράξη από την πλευρά του δημάρχου.
  • Ο Δήμαρχος μας έθεσε το εκβιαστικό δίλλημα «απένταξη του έργου και απώλεια πόρων ή άμεση δημοπράτηση του», αφού όπως ανέφερε το έργο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Μόνο που αυτή η επιλογή είχε την απόλυτη διαφωνία μου, από τότε πως ως μια εκ των πολλών επιλογών είχε  εκφραστεί από τον ίδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεχίζω να μην την θεωρώ ως την ορθή λύση και η ευθύνη δημοπράτησης είναι αποκλειστικά δική του και της Περιφέρειας, η οποία προχώρησε το έργο χωρίς καν να ζητήσει την άποψη μας. Όπως αποκλειστικές θα είναι και οι όποιες τυχόν αρνητικές συνέπειες προκύψουν μετά την κατασκευή του έργου.
  • Γι’ αυτό έστω και τούτη την ύστατη ώρα, επανέφερα την πρόταση μου και συγκεκριμένα υποστήριξα: Το προτεινόμενο από το Δήμο προς την Περιφέρεια προς ένταξη έργο, «Βελτίωση ποιότητος νερού υδροδότησης του Αιτωλικού», προϋπολογισμού 2.784.072,00 ευρώ, εκτιμώ πως είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα με πολιτική παρέμβαση (όσο δύσκολο και αν είναι αυτό). Από το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ, το 1,4 εκατ. ευρώ περίπου αφορά παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη πηγή. Ποιος όμως εγγυάται σήμερα ότι και μετά την κατασκευή αυτού του έργου η πηγή δεν θα εμφανίσει αντίστοιχα με τα τωρινά προβλήματα; ΟΥΔΕΙΣ και ούτε φυσικά η Δ/ΝΣΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. Στην περίπτωση όμως που αυτό συμβεί, όχι μόνο δεν θα έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος «βιολογικός καθαρισμός» που αυτή τη φορά θα αφορά την υδροδότηση του Αιτωλικού και δεν θα υπάρξει οριστική λύση στις επόμενες δεκαετίες. Δεν κινδυνολογώ, αλλά καταθέτω την αρνητική εμπειρία 15 ετών.
  • Γι’ αυτό απαιτούνται ΤΩΡΑ να υλοποιηθούν οι παρακάτω άμεσα εφικτές ενέργειες, οι οποίες θα αποσκοπούν στην υδροδότηση του Αιτωλικού από τις πηγές του Ευήνου ποταμού:

 

    • Τα 500 χιλ ευρώ που είχαν δοθεί στο δήμο τέλη του 2012 για την κατασκευή νέου αγωγού Κεφαλόβρυσο – Πηγή Χαλαζιά, πήγαν με προσωπική απόφαση του δημάρχου στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου. Υφίστανται όμως ως η έκπτωση 50% του συγκεκριμένου έργου και πρέπει άμεσα με αναμορφώσεις προϋπολογισμών και Τεχνικών προγραμμάτων Δήμου και Περιφέρειας να επιστρέψουν άμεσα στο δήμο, να συμπληρωθούν με τους αναγκαίους πόρους που υπάρχουν στο δημοτικό ταμείο και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή αυτού του αγωγού, ο προϋπολογισμός του οποίου δεν υπερβαίνει τις 900 χιλ. ευρώ.
    • Να ενταχθεί και δημοπρατηθεί εντός του 2017, το έργο που έχει προταθεί από τη ΔΕΥΑΜ για το νέο αγωγό ΤΕΙ – Ραδιομέγαρο Μεσολογγίου. Με αυτές τις δυο ενέργειες θα έχουν κατασκευαστεί τα 2/3 του όλου έργου.
    • Να τροποποιηθεί το έργο που έχει προταθεί στην ΠΔΕ, στο σκέλος του που αφορά τις παρεμβάσεις στην πηγή Κεφαλοβρύσου και το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ να δοθεί για την ολοκλήρωση του έργου του Ευήνου, δηλαδή τις συνδέσεις αγωγών Χαλαζιά – Ραδιομέγαρο και ΤΕΙ – πηγές Ευήνου.
    • Στόχος εφικτός, εντός τριετίας το Αιτωλικό να υδροδοτείται από τις πηγές του Ευήνου.
  1. Η παραπάνω πρόταση θα κατατεθεί από την πλευρά μου και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Μεσολόγγι 3/1/2017

Κατσούλης Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Advertisement

AgrinioTimes ©2014