«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι προσεκτικός. Ταυτόχρονα θα έλεγα ότι- διότι δεν είναι μία φορά που ακούσαμε κοινές ύβρεις-ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλεσε τους φοιτητές παραβατικούς. Και το ερώτημα είναι, οι παραβατικοί του Συντάγματος αποκαλούν παραβατικούς τους φοιτητές; Και όταν μιλάω για παραβατικούς του Συντάγματος, εννοώ ότι επιμένουν να φέρουν ένα νομοσχέδιο που αφορά την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, παρά την ολοκάθαρη αντίθεση του άρθρου 16 του Συντάγματος (…). Θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτική η κυβέρνηση όταν μιλάει παραβατικούς ή αλήτες, διότι είναι η ίδια η οποία διδάσκει με την πολιτική της πράξη την παραβίαση του Συντάγματος και της συνταγματικής νομιμότητας» ανέφερε για τις δηλώσεις της κυβέρνησης, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στο δημοσιογράφο Φώτη Παπούλια και στην εκπομπή «Με τούτα και με εκείνα» όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Χάρης Καστανίδης, νομικός, πρώην Υπουργός και Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το αν υπάρχει χώρος και υπό ποιες προϋποθέσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη πως ‘’δεν είναι κακό να γίνουν με γεωγραφικά και ακαδημαϊκά κριτήρια’’, ο κ. Καστανίδης υπογραμμίζει στο δημοσιογράφο το εξής «ο κ. Ανδρουλάκης υπερβαίνει τη συζήτηση για τη συνταγματική τάξη και μπαίνει στην ουσία της συζήτησης που αφορά πλέον την ίδρυση όχι ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρέπει να σας πω ότι μου προκαλεί εντύπωση αυτό, διότι η πρώτη θέση της αντιπολίτευσης στο σύνολό της θα ήταν η υπόδειξη στην κυβέρνηση να σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα. Άλλωστε, προς το τέλος του 2024 κλείνει ο πενταετής κύκλος από την προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και συνεπώς ανοίγει η αναθεωρητική διαδικασία όπου μπορούμε να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 για όσους πιστεύουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και μετά να μπούμε στη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τότε θα είχε νόημα η συζήτηση για ποια είναι τα κριτήρια. Απλώς όμως να υπενθυμίσω μερικά πράγματα για αυτό και είπα ότι μου προκαλεί εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τη συζήτηση για τη συνταγματική τάξη και υπολογίζω ότι κάποια στιγμή θα ξανασκεφτεί, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν παραπλήσιες θέσεις».
«Λοιπόν, θα ήθελα να πω το εξής: η συζήτηση πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος να είναι ακριβής και να αποτυπώνει την πραγματικότητα και στην Ευρώπη (…). Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γηραιά Ήπειρος, η κλασική ηπειρωτική Ευρώπη, έχει ελάχιστη παράδοση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αλλά τα περισσότερα από τα ελάχιστα μη κρατικά πανεπιστήμια που υπάρχουν στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, ελέγχονται κυρίως από συλλογικές οντότητες,όπως είναι ταεπιμελητήρια, οι παραγωγικές τάξεις, τα επιμελητήρια παραγωγικών τάξεων, η αυτοδιοίκηση ή την Καθολική Εκκλησία. Για αυτό λέω ότι η εμπειρία από την ηπειρωτική Ευρώπη είναι ανάλογη με την εμπειρία της Ελλάδας. Για αυτό παράλληλα και προτρέπω να γίνει κάποια στιγμή, αφού προηγουμένως επιλυθεί το συνταγματικό θέμα και για αυτό επικαλέστηκα την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων που πρέπει να είναι ακριβής και ταυτόχρονα να θέτει ορισμένα ερωτήματα».
Τέλος, σχετικά με το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρθει δεύτερο στις ευρωεκλογές με ποσοστό χαμηλό, ο κ. Καστανίδης απαντά «αυτό για λόγους δεοντολογίας δεν θα το έθετα. Πρώτα από όλα διότι σέβομαι τον αγώνα που δίνει και το κόμμα μου, αλλά όπως και τα άλλα κόμματα για να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα διατύπωνα αυτή τη στιγμή το αίτημα. Αυτό που διατυπώνω ως ανάγκη και ως αλήθεια, είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τη μεγάλη Κεντροαριστερά που θα κυβερνήσει και όχι για μια αξιωματική αντιπολίτευση πενιχρών εκλογικών ποσοστών».