Connect with us

Πολιτική

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης απέλυσε τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της ΚΟ

temponeras kassel

Στο ναδίρ είναι οι σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με το στέλεχος του κόμματός του, Διονύση Τεμπονέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την ανοιχτή κόντρα μεταξύ των δύο που εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τρίτης, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ζητήσει την απόλυση του Διονύση Τεμπονέρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, παραμονές της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη τελικά ο κ. Κασσελάκης, ο Διευθυντής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μανολης Καπνισάκης τηλεφώνησε στον κ. Τεμπονέρα και φέρεται να κόμισε μήνυμα του Προέδρου.

Αυτό δεν ήταν άλλο από τη διακοπή της συνεργασίας του κ. Τεμπονέρα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία παρείχε τα τελευταία χρόνια και σε καθημερινη βάση επιστημονική τεκμηρίωση για τα νομοσχέδια της Βουλής, δείχνοντας εμμέσως την αποδοκιμασία του κ. Κασσελάκη για την παρουσία του κ. Τεμπονέρα στο πάνελ των ομιλητών.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Διονύση Καλαματιανού ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα για την απόλυση Τεμπονέρα έγινε με αφορμή την συμμετοχή του στην εκδήλωση των τριών (Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου-Χριστοδουλάκη) για την Κεντροαριστερά. Τότε, άτομα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη , σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ζητήσει την διαγραφή του Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί τελικά τότε να μην τον διέγραψαν, αλλά τον απέλυσαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τον Δ. Καλαματιανό να απολύσει τον Διονύση Τεμπονέρα, ενόψει της εκδήλωσης των τριών στο θέατρο Αλφα. Ο κ. Καλαματιανός έκανε δεκτό το αίτημα και πράγματι ο Διονύσης Τεμπονέρας απελύθη.

Ο κ. Τεμπονέρας δεν δημοσιοποίησε τότε το θέμα, αλλά στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχθές, αυτό ήρθε μοιραία στην επιφάνεια, όταν ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος προσωπικά στο μέλος του οργάνου φέρεται να του είπε πως «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».

«Πρόεδρε η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις», φέρεται να του αντέτεινε, ο κ. Τεμπονέρας, συμπληρώνοντας πως έχει τρεις μήνες να προσκληθεί στα κομματικά μέσα και πως πληροφορείται πως είναι «κομμένος από τον Προέδρο» και δεύτερον ότι «με πήρε τηλέφωνο ο Διευθυντής σου εκ μέρους σου και μου ζήτησε να διακόψω τη συνεργασία στην ΚΟ που καθημερινά επί ώρες ασχολούμαι και στερώντας χρόνο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, παραμονές της εκδήλωσης».

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και άλλες ανακατατάξεις επιστημονικών συνεργατών και συμβούλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκαλώντας προβληματισμό σε πολλά κομματικά στελέχη.

Σε βέρτιγκο ο Κασσελάκης – Συνέδριο… διάλυσης για ΣΥΡΙΖΑ

Στις χειρότερες δυνατές συνθήκες ξεκινά -εκτός απροόπτου- απόψε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαψεύδονται κατηγορηματικά οι πληροφορίες ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε ανακωχή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Εκτός απροόπτου, διότι τις τελευταίες ώρες προέκυψαν διάφορα θέματα οργανωτικού τύπου, που… απειλούν την ομαλή έναρξη του Συνεδρίου. Από το ποιος θα είναι πρόεδρος του Συνεδρίου (η πλευρά Κασσελάκη θέλει τον Πάνο Ρήγα, αλλά στην ΚΟΕΣ υπήρξε πρόταση από τον Χρίστο Σπίρτζη για τον Νίκο Μαδεμλή που ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ) μέχρι το ποιοι τελικά θα είναι οι σύνεδροι. Κανονικά θα μετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου, αλλά λόγω μετακινήσεων στη Νέα Αριστερά ή αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλά κενά που δεν ξέρουμε αν καλύφθηκαν από τις διαδικασίες στις Βομαρχιακές Επιτροπές ή από τη διαδικασία στο isyriza.

Αν όλα αυτά ξεπεραστούν και δεν υπάρξει απρόοπτο, όπως είναι και το πιθανότερο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κινήσεις Κασσελάκη, στο αν θα εμφανιστεί ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας, αν θα μιλήσει και τι θα πει και πώς θα κινηθούν οι κορυφαίοι, μετά την αναμέτρηση στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία δεν είχε νικητή, αλλά μόνο χαμένους.

Ο κ. Κασσελάκης λειτουργεί πλέον ως πρόεδρος υπό προθεσμία, καθώς με το χειρισμό του να ζητήσει «λευκή επιταγή» ως τις εθνικές εκλογές λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο κατάφερε να είναι αβέβαιη η παραμονή του ως τις ευρωεκλογές.

Για αυτόν το λόγο προσπάθησε να εμφανίσει το μαύρο άσπρο, διαψεύδοντας ότι αποσύρθηκε η επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα, από τον ίδιο, προς τα μέλη του οργάνου, όπως και το ερωτηματολόγιο, όπως επιβεβαιώνουν τα περισσότερα μέλη του οργάνου.

Πηγές της Κουμουνδούρου υποστήριζαν χθες ότι η επιστολή Κασσελάκη, με την οποία ζητούσε από τα μέλη του οργάνου να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες», δεν έχει ανακληθεί. Πρόσθεταν μάλιστα -«δείχνοντας» τον Διονύση Τεμπονέρα– ότι μόνο ένα μέλος ζήτησε ψηφοφορία και το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Η πλειονότητα των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ωστόσο αντιτείνει ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία και πως ήταν ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης που απόσυρε και την επιστολή και το ερωτηματολόγιο, όταν είδε ότι δεν «πέρασε» ο εκβιασμός που επιχείρησε.

Πληροφορίες επιμένουν ότι στο Συνέδριο ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζει νέο αιφνιδιασμό, καθώς, αφού δεν κατάφερε να δεσμεύσει την Πολιτική Γραμματεία και η απάντηση που πήρε είναι «είσαι πρόεδρος ως τις ευρωεκλογές και εκεί κρίνεσαι όπως όλοι», σκέπτεται να ζητήσει την έγκριση του Συνεδρίου για όσα έθεσε στην Πολιτική Γραμματεία και απορρίφθηκαν, κυρίως όμως θα επιδιώξει να λάβει στήριξη ως τις εκλογές του 2027.

Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη επιμένουν ότι το «επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο από τα μέλη της Π.Γ. ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη» τέθηκε ξεκάθαρα από τον κ. Κασσελάκη, το κατάλαβαν όλοι και όσα λέχθηκαν μετά στους δημοσιογράφους από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας – δηλαδή ότι ο κ. Κασσελάκης δεν πήρε τη λευκή επιταγή που ζήτησε, αλλά πήρε στήριξη ως τις ευρωεκλογές και το δέχθηκε- ήταν τακτικισμοί.

ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

Πέντε «βόμβες» γκρεμίζουν τις fake δηλώσεις περί… ενότητας

Τα περί «προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο» που λέγονται και από τη μία και από την άλλη πλευρά δεν αντέχουν σε καμία κριτική, όπως πρέπει να γραφτεί ότι επιβεβαιώνονται 100%:

Πρώτον, ότι ο κ. Κασσελάκης είπε τη φράση «δεν θα γίνω Ιφιγένεια», όπως και όταν αναφέρθηκε σε μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα είναι υποψήφιος για επικεφαλής.

Δεύτερον, ο κ. Κασσελάκης είπε στον Διονύση Τεμπονέρα ότι αποσύρει την επιστολή του για όλους τους άλλους εκτός από εκείνον, διότι τον αμφισβητεί.

Τρίτον, ο Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη ως τις εθνικές εκλογές, του απάντησε: «Στέφανε, έχεις τη στήριξη όλων μέχρι τις ευρωεκλογές».

Τέταρτον, Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου δεν στήριξαν τον κ. Κασσελάκη, δεν πήραν όμως μέρος και στις επιθέσεις εναντίον του, διατηρώντας αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Ισως επειδή, όπως ερμήνευε στέλεχος της Π.Γ. μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», έχουν βάλει στόχο την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές και κινούνται ενωτικά.

Πέμπτον, πολλά στελέχη διαμαρτύρονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους για το προσβλητικό και άκρως επιθετικό ύφος της Θεοδώρας Τζάκρη, στο οποίο αποδίδουν και την αποχώρηση του κ. Σκορίνη.

Το ότι είναι fake οι διαβεβαιώσεις περί ενωτικού κλίματος, το οποίο μάλιστα δήθεν θα αποδειχθεί και στο Συνέδριο, φάνηκε από την ανάρτηση του υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος έγραψε: «Θα τον κάνουν κομματάκια με συνεχείς διαφοροποιήσεις ώστε να μην ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και να του χρεώσουν το εξευτελιστικό ποσοστό. Μόνον νέες εκλογές από τη βάση θα τον διέσωζαν, αλλά έκανε πίσω».

Κατά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας καταφέρθηκε και ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε: «Η γραφειοκρατία είναι το Βασίλειο της αναρμοδιότητας (Κλοντ Λεφόρ) και οι γραφειοκράτες με την αμφίεση του ειδήμονα μετατρέπονται σε στελέχη που, καθώς εγκαθιδρύουν την ύπαρξή τους ως απαραίτητα στοιχεία ενός οργανισμού, καταλήγουν να ροκανίζουν τα μέλη ελέγχοντας τη δραστηριότητα… και περιορίζοντας τις ικανότητες που ανθίζουν μέσα από την κοινωνική κίνηση. Βασικός τους αντίπαλος είναι η ικανότητα των άλλων να παράγουν έργο που δεν μπορούν να το οικειοποιηθούν».

Από την άλλη πλευρά, ο Χρίστος Σπίρτζης είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «δεν είναι ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και να αποτελέσει, μόνος του ή με συνεργασίες, εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση. Νομίζω ότι έτσι όπως είμαστε σήμερα δεν μπορεί» και συμπλήρωσε ότι «η ατζέντα από πολιτική έχει γίνει ατζέντα κοσμικών στηλών».

ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΣΙΠΡΑ

Τη στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη επανέλαβε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία.

«Δεν καταλαβαίνω τη λογική; Πώς θα επιστρέψει; Δεν θεωρώ αυτό το σενάριο ρεαλιστικό», είπε επί λέξει για το σενάριο επιστροφής Τσίπρα, ενώ για τη δήλωση του Γ. Τσίπρα ότι αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί να υπάρξει με κάποιον άλλον

-δήλωση που προσπάθησε να πάρει πίσω ο κ. Τσίπρας χθες-, ο κ. Παππάς είπε: «Είναι αδιανόητο και πολιτικά ανόητο να λέγονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορεί να αμφισβητηθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος πριν από το Συνέδριο»μ είπε και κατέληξε: «Η δική μου πεποίθηση και η διάθεση του κ. Κασσελάκη είναι ότι αν αμφισβητηθεί θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη της βάσης».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014