Connect with us

Πολιτική

Χαρίτσης στην ΕΡΤ: «Συνεχής εκφυλισμός αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ – Χρειάζεται σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο, όχι επικοινωνιακά τρικ»

sequence 09.00 42 49 14.still203

«Η απόφαση την οποία πήραμε να αποχωρήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν μια πράξη ευθύνης, ήταν μια απόφαση απολύτως ορθή. Γιατί αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της ηγεσίας του και της ηγετικής ομάδας, είναι ένας συνεχής εκφυλισμός», επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Επτά» και τη Βάλια Πετούρη.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς γιατον διάλογο που επιχειρείται σε συνέχεια και της προ ημερών εκδήλωσης στην οποία το παρών έδωσε αιφνιδιαστικά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε:

«Πολιτικά δεν νομίζω ότι προοιωνίζεται κάτι – αυτό το οποίο συζητάμε είναι ο ανοιχτός δημόσιος δημοκρατικός διάλογος στις ηγεσίες. Προφανώς υπάρχει ζήτημα με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή οι ηγεσίες των παραδοσιακών κομμάτων του χώρου έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες στο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Αυτό το οποίο χρειάζεται ο χώρος συνολικά της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας είναι μια σοβαρή σε βάθος συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Επιτρέψτε μου να πω ότι για πολλά χρόνια αφιερώσαμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας σε αυτό το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ). Και για το κόμμα αυτό δεν μπορείς, όπως έγινε -και το λέω και αυτοκριτικά αυτό- να πολιτεύεται με λογικές του μέσου όρου. Η πολιτική και η αντιπολίτευση, ειδικά απέναντι σε μια κυβέρνηση της Δεξιάς, όπως είναι η σημερινή, πρέπει να έχει αιχμές, πρέπει να έχει προτεραιότητες (…) Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας με τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση, και νομίζω ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι και η απόφαση την οποία πήραμε να αποχωρήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν μια πράξη ευθύνης, ήταν μια απόφαση απολύτως ορθή. Γιατί αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της ηγεσίας του και της ηγετικής ομάδας, είναι ένας συνεχής εκφυλισμός (…)

Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα είναι ότι αυτό το οποίο χρειάζεται είναι σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο και όχι επικοινωνιακά τρικ.

Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι στις ηγεσίες υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας. Εμείς συζητάμε σε σοβαρή πολιτική βάση, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να μείνει. Άρα εμάς αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να εδραιώσουμε την παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό με την πρώτη αναμέτρηση ευρωεκλογές, η οποία βεβαίως για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμη».

Ενώ είπε, σε άλλο σημείο της συζήτησης:

«Αυτή τη στιγμή, κακά τα ψέματα, σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως στο προοδευτικό σκέλος της ελληνικής κοινωνίας, στους αριστερούς πολίτες, στους κεντροαριστερούς πολίτες, υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγωνία για το μέλλον, καθώς βλέπουν ότι η μονοκρατορία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Εδραιώνεται στη χώρα. Από κει και πέρα όμως, επιτρέψτε μου να πω ότι για να έχει ένας τέτοιος διάλογος ουσιαστικό αντίκρισμα. Υπάρχουν λοιπόν προϋποθέσεις. Εμείς θέσαμε αυτές τις προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές αναφορές που έχει. Σε ποιους απευθυνόμαστε; Απευθυνόμαστε γενικώς και αορίστως στους πάντες. Ακολουθούμε μια πολιτική του μέσου όρου. Προσπαθούμε να τα έχουμε καλά με όλους. Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές αιχμές και προγραμματικές αιχμές που θα έχουμε το επόμενο διάστημα; Εμείς έχουμε θέσει εξαρχής συγκεκριμένες αιχμές που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές ανισότητες, που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση και ποιους θα ωφελήσει και ποιους θα ζημιώσει.

Που έχουν να κάνουν με την επανεκκίνηση δημοκρατίας και τη θεσμική καταρράκωση στην οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη χώρα. Βάζουμε συγκεκριμένα ζητήματα.

Εμείς λοιπόν είμαστε απολύτως σαφείς και στην πολιτική γεωγραφία, αν κάτι έχει πληγώσει πάρα πολύ, νομίζω, τους αριστερούς πολίτες, αν έχει πληγώσει το χώρο συνολικά της Αριστεράς στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, είναι μια έλλειψη αξιοπιστίας και έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις παραδοσιακές πολιτικές.

Και κυρίως σ’ αυτό το χώρο. Στο χώρο το δικό μας. Υπάρχει ένα στρατηγικό πρόβλημα εδώ. Ερχόμαστε λοιπόν εμείς – και αυτός είναι ο λόγος που ιδρύσαμε και τη Νέα Αριστερά. Πρέπει να σας πω, για να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες, με τους πολίτες που μας ενδιαφέρουν. Εμείς δε λέμε σε όλους ναι σε όλα».

Συγκεκριμένα, για την απεύθυνση που επιχειρεί η Νέα Αριστερά, επισήμανε:

«Εμείς λέμε λοιπόν ότι θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους εργαζόμενους. Άρα στο ζητήματα της εργασίας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι θέλουμε να υπερασπιστούμε την εργασία και βλέπουμε και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας με την εργασία στο επίκεντρο αυτού.

Θέλουμε να απευθυνθούμε στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα -να αναφέρω μια κρίση η οποία κατά τη γνώμη μου είναι κολοσσιαία και θα τη βρούμε μπροστά μας με ακόμα πιο οξείς όρους το επόμενο διάστημα- τη στεγαστική κρίση που απειλεί κυρίως τους νέους ανθρώπους, απειλεί τα νέα ζευγάρια, τα οποία δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια.

Εδώ λοιπόν, χρειάζονται ριζοσπαστικές απαντήσεις σε τέτοιου είδους κρίσεις. Απευθυνόμαστε στα παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Στους αγρότες για παράδειγμα, που βλέπουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τις κινητοποιήσεις (…) Δεν είναι οι συνήθεις κινητοποιήσεις – εδώ έχουμε ένα παραγωγικό πρόβλημα στη χώρα. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Αν θα υπάρχει παραγωγή στη χώρα τα επόμενα χρόνια ή όχι.

(…) Το κόστος της μετάβασης θα το πληρώσει ο Έλληνας παραγωγός ή θα το πληρώσουν οι πολυεθνικές, οι οποίες λυμαίνονται αυτή τη στιγμή το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο στην αγορά των τροφίμων; Και βλέπουμε ότι η τιμή στο χωράφι είναι πάρα πολύ χαμηλή και η τιμή στο ράφι είναι εξαιρετικά υψηλή (…)».

Για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, υπογράμμισε:

«(…) Είναι απολύτως σαφές πλέον και με τους περισσότερους έγκριτους νομικούς ότι έχουμε σαφή παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο στο άρθρο 16 μιλάει για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μιλάει για αυτοδύναμα και αυτοτελή ιδρύματα και μιλάει και για καθηγητές δημόσιους λειτουργούς (…)

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη λειτουργεί ως προς τα πανεπιστήμια, ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο γεγονός ότι έχει χαμηλότερο από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς τη χρηματοδότησή τους. Εκεί είναι παραφωνία η Ελλάδα και είναι στον πάτο της Ευρώπης. Είναι παραφωνία η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όταν έχει υποστελεχωμένα τα πανεπιστήμιά της – πανεπιστήμια τα οποία κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά, όσο κι αν συκοφαντείται αυτή από πολλές φορές και από την κυβέρνηση και από ΜΜΕ.

(…)Έχουμε και περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να κλείσουν με τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζει και με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και με την υποχρηματοδότηση η κυβέρνηση. Αυτές είναι δυστυχώς οι πρωτοτυπίες οι ελληνικές εντός εισαγωγικών, για τις οποίες θα έπρεπε να συζητάμε.

(…) Χρειαζόμαστε λοιπόν το δημόσιο πανεπιστήμιο ως σύμβουλο της πολιτείας, ως τον παραγωγό της γνώσης, για να μπορέσει και η ελληνική κοινωνία να προχωρήσει μπροστά. Αντί γι αυτό, δυστυχώς έχουμε μια απαξίωση και συκοφάντηση του. Και βεβαίως για το ζήτημα της χρηματοδότησης, αυτό το οποίο δυστυχώς θα συμβεί εφόσον προχωρήσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, είναι τα επόμενα χρόνια να δούμε τα λεγόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια να διεκδικούν μέρος της ήδη πολύ χαμηλής δημόσιας κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια πανεπιστήμια.

Περαιτέρω απαξίωση λοιπόν. Εμείς ανοίγουμε τη συζήτηση και αυτό θα κάνουμε και στη Βουλή όταν έρθει το νομοσχέδιο για το πώς θα αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και αυτός πρέπει να είναι και ο ρόλος όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα».

Για τον αδιευκρίνιστο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ρώσου αντιφρονούντα και πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε:

«Είναι προφανώς μια εξαιρετικά θλιβερή εξέλιξη, η οποία δείχνει ακριβώς πού οδηγεί τελικά και ο αυταρχισμός της και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία από την κυβέρνηση και τη διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Νομίζω είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη για τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα και βεβαίως είναι και απώλεια η ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά μην ξεχνάμε ότι συμβαίνει και κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Βλέπουμε ότι ο αυταρχισμός παίρνει κεφάλι, σηκώνει κεφάλι σε πάρα πολλές εκφάνσεις και αυτή είναι μία δυστυχώς πάρα πολύ θλιβερή εν έτει 2024. Και αυτό δημιουργεί ένα πολύ ανησυχητικό περιβάλλον διεθνώς. Και δεν είναι μόνο στη Ρωσία. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Ακούσαμε πριν από ελάχιστες μέρες τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο εκ νέου πρόεδρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κ. Τραμπ, ουσιαστικά να προτρέπει τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες της Ευρώπης. Είναι μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά ζοφερή.

(…) Μην ξεχνάμε ότι στη γειτονιά μας έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή έχουμε από τη μία τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την άλλη έχουμε το έγκλημα το οποίο συντελείται στη Γάζα, μην το ξεχνάμε αυτό. Προχθές είχα και την ευκαιρία να συναντηθώ εδώ στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος μου περιέγραψε με σοκαριστικό τρόπο θα έλεγα, το τι συμβαίνει ακριβώς αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Μαθαίνουμε ένα πολύ μικρό μόνο μέρος μιας εξαιρετικά απάνθρωπης πραγματικότητας και ενός εγκλήματος το οποίο συντελείται δυστυχώς από την κυβέρνηση Νετανιάχου αυτή τη στιγμή κατά του παλαιστινιακού λαού, αλλά και κατά ολόκληρης ανθρωπότητας. Θέλω να πω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις τόσο ζοφερές και απάνθρωπες, οι οποίες διαμορφώνουν ένα περιβάλλον διεθνές, το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και επικίνδυνο».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014