Connect with us

Uncategorized

Δ.Ε.Θ.: Oι εξαγγελίες για τους αγρότες

Την μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% ανακοίνωσε – την μοναδική εξαγγελία για τον πρωτογενή τομέα – από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέτρο αυτό θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Η εξαγγελία για τις ζωοτροφές, που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι το μοναδικό και ξεκάθαρο μέτρο ανακούφισης των κτηνοτρόφων της χώρας, μετά την δραματική αύξηση που παρατηρείται στις πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

«Ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης αφορά τον πρωτογενή τομέα. Θα έχει, ωστόσο, μόνιμο χαρακτήρα υπέρ των κτηνοτρόφων μας. Έτσι, από τον επόμενο μήνα, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ρητινοκαλλιεργητές – Πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης στη Β. Εύβοια

Στο μεταξύ σε ερωτήσεις για το ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της χώρας κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

Για την μεγάλη καταστροφή των δασών στη Βόρεια Εύβοια και το πώς θα τα καταφέρουν οι άνθρωποι του μόχθου που ζούσαν από το δάσος ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναφέρεστε πρωτίστως στους ρητινοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ’ αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται. Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr».

Νέοι αγρότες και νέα ΚΑΠ

Για τους νέους αγρότες, τη νέα ΚΑΠ και το πώς θα επηρεαστεί το μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πολλές περιοχές της χώρας για να κάνει ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκστρατεία ενημέρωσης για μια αγροτική παραγωγή που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συνδέεται συνολικά με τον αγροτοδιατροφικό τομέα με τον Τουρισμό μας και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Το φαινόμενο της υπεραλίευσης

Αναφερόμενος για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπεραλίευσης επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης της αλίευσης, περίπου 10% έως το 2030. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πρακτικές, το απόθεμα είναι μεγαλύτερο, πρέπει λοιπόν να πείσουμε τους αλιείς μας ότι αυτό είναι το καλύτερο, που θα γίνουν αυτές οι ζώνες θα μας το υποδείξουν οι επιστήμονες, θα συνεχίσουμε να ζούμε από την θάλασσα, πρέπει να συζητήσουμε με τους αλιείς και τους επιστήμονες ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση

Να διαχειριστούμε το νερό που έχουμε

Απαντώντας σε ερώτηση για το αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ειδικότερα ο θεσσαλικός κάμπος είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο έργο που προϋποθέτει συνεργασία πολλών φορέων, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των υδάτων στον θεσσαλικό κάμπο που είναι μία πονεμένη ιστορία. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το νερό που έχουμε. Για μία σειρά από τιμές είμαστε εντός εισαγωγικών όμηροι των χρηματιστηριακών αξιών. Προσβλέπω πολύ στους νέους αγρότες, πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις».

in.gr

e-ea.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014