Uncategorized
Το Δ.Ν.Τ. εξετάζει «προκαταβολική» έγκριση νέου δανείου για την Ελλάδα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά με δάνειο υπό όρους, στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν θα αποδεσμεύσει χρήματα, μέχρις ότου οι ευρωπαίοι δανειστές, συμφωνήσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Το ΔΝΤ προτιμά όμως οι εταίροι της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους προτού το ταμείο παρουσιάσει πρόταση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά, στο εκτελεστικό του συμβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος ο Τζέρι Ραίς στην Ουάσινγκτον. Κάθε δάνειο θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αντιπροσωπεύει 189 κράτη μέλη του θεσμικού οργάνου.
Συνήθως, οι χώρες που δανείζονται από το ΔΝΤ πρέπει να αποδείξουν ότι το χρέος τους είναι βιώσιμο. Ενώ το ΔΝΤ έχει εκφράσει την υποστήριξή του για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Ελλάδα, το ταμείο πιστεύει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο, εκτός εάν οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνήσουν να μειώσουν τους όρους αποπληρωμής του σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.
Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, το ταμείο μπορεί να εξετάσει ένα πρόγραμμα δανεισμού το οποίο θα “εγκριθεί καταρχήν”, δήλωσε ο Ράις.
Τα κεφάλαια δανείων δεν θα απελευθερωθούν μέχρι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας να παράσχουν αρκετή βοήθεια για να καταστήσουν το χρέος της χώρας βιώσιμο.
“Θα εξακολουθούσαμε να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους πριν το ΔΝΤ εκταμιεύσει οποιοδήποτε από τα κεφάλαιά του”, δήλωσε.
Ένα υπό όρους δάνειο θα φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στη λήψη περισσότερων κεφαλαίων από το ΔΝΤ, ενισχύοντας παράλληλα την αξιοπιστία της διάσωσης της ευρωζώνης.
Ένα δάνειο υπό όρους θα βοηθήσει στην αποφυγή μιας «αποσταθεροποιητικής κατάστασης» τον επόμενο μήνα, όταν η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να πραγματοποιήσει πληρωμές στο πλαίσιο της διάσωσης των 86 δισ. Ευρώ από τη ζώνη του ευρώ. “Είναι καλό να αποφύγουμε αυτό το άγχος στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Ράις.
Είναι ασυνήθιστο το ΔΝΤ να εγκρίνει ένα δάνειο «προκαταβολικά» σε ένα ανεπτυγμένο έθνος. Το ταμείο χορήγησε μια σειρά από τέτοια δάνεια στις αναπτυσσόμενες χώρες στη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Μεξικού και του Σουδάν.
Το ΔΝΤ ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα ελληνικό πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ράις. Οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα είναι στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου όπου η Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να παραστεί.
«Το ΔΝΤ ζητάει ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει η χώρα τοκοχρεολύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: Αυτό είναι γελοίο».
Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Salzburger Nachrichten»|.
Μέχρι στιγμής ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των αποπληρωμών δανείων φτάνει έως το 2059.
Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που είναι στο τραπέζι αφορά σε 15ετή παράταση της αποπληρωμής.
Στο τραπέζι τίθενται και άλλες παρεμβάσεις όπως η κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια, η επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP.
dikaiologitika.gr