Στο θέμα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM. Αρχικά είπε «από την αρχή, όταν ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση να έρθει εντός της τετραετίας, ξέραμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Το λέω γιατί καταρχήν καταγράφονται στην ίδια την κοινωνία, όλες οι μετρήσεις το δείχνουν ότι η κοινωνία έχει πολλές ενστάσεις, αντιρρήσεις κλπ. Δεν υποχρέωνε κάποιος τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό το οποίο πίστευε είναι ότι θα πρέπει να δούμε τα δικαιώματα των παιδιών και την ισότητα βεβαίως των πολιτών. Ως εκ τούτου έφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γνωρίζοντας ότι ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί και οι βουλευτές είναι κομμάτι της κοινωνίας και αυτοί είναι δέκτες αντιδράσεων, θα είχε διαφορετική γνώμη».
«Έγινε μια ολόκληρη συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των βουλευτών. Κάποιοι οι οποίοι είχαν αντιρρήσεις, φαίνεται ότι πείστηκαν μέσα από όλη τη διαδικασία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Τώρα το πόσοι είναι θα φανεί στην ψηφοφορία. Από εκεί και πέρα, ξέρετε, η κοινοβουλευτική στάση έχει τέσσερις δυνατούς τρόπους έκφρασης. Ο ένας είναι να πεις “ναι”, ο άλλος είναι να πεις “όχι”, ο άλλος είναι να πεις “παρών”, ο άλλος να πεις ότι “απέχω”» υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε ότι «Ο πρωθυπουργός προφανώς φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό το φέρνει και το στηρίζει. Από εκεί και πέρα μια στάση, είπε για τους βουλευτές είναι αντί να πάνε στο “όχι”, θα μπορούσε να είναι η αποχή».
Ειδικότερα για τη στάση των υπουργών τόνισε «ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ευθύνη των υπουργών όταν μετέχουν σε ένα συλλογικό όργανο, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα είναι και βουλευτές, άρα υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη της ψήφου με βάση τη συνείδησή τους. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ξέρετε, που έχει να ισορροπήσει ανάμεσα στη συλλογική ευθύνη και στην ευθύνη που έχει ο καθένας και με βάση τη συνείδησή του».
«Η Εκκλησία έχει τη γνώμη της. Δεν περίμενε κάποιος ότι θα υπάρχει συναίνεση από την Εκκλησία στο συγκεκριμένο θέμα.
Άλλωστε γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ούτε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών αναγνωρίζει η Εκκλησία είναι αντίθετη γενικά στον πολιτικό γάμο γιατί ο γάμος ο θρησκευτικός είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας.
Ως εκ τούτου, περιμέναμε ότι θα υπάρχει μια διαφορετική άποψη. Εξέφρασε η Εκκλησία την άποψή της. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση τις δικές της δεσμεύσεις. Τις δικές της θέσεις εισηγείται στη Βουλή και η Βουλή νομοθετεί» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Επίσης έκανε γνωστό ότι «θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Αυτό κρατάει, ξέρετε, μια βδομάδα, δέκα μέρες και αμέσως μετά παίρνει το δρόμο για τη Βουλή. Θα συζητηθούν οι όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις ήδη έχει γίνει ένας πλούσιος δημόσιος διάλογος το προηγούμενο διάστημα. Χοντρικά έχουν ειπωθεί από τον πρωθυπουργό οι βασικές αρχές[…] Δεν ήρθε για να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες».