Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Δασκαλή: «Να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το πρόβλημα των απορριμμάτων στον Δ. Μεσολογγίου»

aporrimata mesologgi

Ανοιχτή επιστολή της Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου κ. Όλγας Δασκαλή προς τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Χριστός Ανέστη!

Διαβάσαμε αυτές τις μέρες, ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κηρύχθηκε για δύο μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία. Αιτία για αυτή την απόφαση, είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και το σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε τέλμα με την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Και αναρωτιόμαστε, για ποιό λόγο η Δημοτική Αρχή δεν παραδειγματίζεται από καλές πρακτικές, ώστε να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλάνο.

Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχω ως επιστημονικός συνεργάτης στο πρόγραμμα “το Νου σου στα απορρίμματα” (https://www.mindthewaste.gr/).

Σκοπός είναι να ερευνήσουμε καλές πρακτικές κανονισμών καθαριότητας, βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων και τη συμβολή της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στα παραπάνω.

Πρόκειται για έργο χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες». Οι δράσεις αναπτύσσονται πιλοτικά στο πεδίο του Δήμου Βύρωνα για την περίοδο 2021-2022, ενώ παράλληλα μεθοδεύεται η ανοιχτή διάθεση της τεχνογνωσίας του έργου σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων.
Το έργο βασίζεται στην υπάρχουσα νομοθεσία που έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους για τους Δήμους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το οξύμωρο είναι ότι, ούσα Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, θα περίμενε κανείς ότι θα επέμενα για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος στο Μεσολόγγι. Το προσπάθησα, όμως δυστυχώς, όταν προτείναμε με το Συμβούλιο Κοινότητας την εν λόγω δράση και ζητήσαμε τη συμμετοχή του Δήμου μας σε αυτό το πρόγραμμα, πριν περίπου δύο χρόνια, τα αυτιά ήταν κλειστά. Τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα έχουν προθεσμίες και θέλουν έμπιστους συνεργάτες. Επομένως, η εφαρμογή γίνεται σε έναν Δήμο με ανοιχτούς ορίζοντες που μπορεί να δει την προοπτική του έργου ολιστικά. Παρέμεινα στο έργο ως επιστημονικός συνεργάτης επειδή πιστεύω τόσο την συγκεκριμένη μεθοδολογία όσο και γιατί τα αποτελέσματα του, ευελπιστώ κάποια στιγμή να μεταφερθούν και στον Δήμο μας.

Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φτάνουν στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, η ορθή διαχείρισή τους και η επαναχρησιμοποίηση, αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται μεθοδολογία για κατάρτιση πολιτών, εργαζομένων και αρμοδίων για βέλτιστες πρακτικές, συνδιαμόρφωση κανονισμών καθαριότητας μέσα από έρευνα στο πεδίο και συμμετοχικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, εφαρμογές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών.

Στόχος του έργου η στενή συνεργασία του Δήμου με τους πολίτες του, για την ομαλή μετάβαση προς βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και την πρόληψη.
Το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη στον Δήμο Βύρωνα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, που μόνο οφέλη μπορεί να προσδώσει στην τοπική κοινωνία που το εφαρμόζει.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια -στον Δήμο μας- δεν ασχολείται κανείς με την ουσία και τον σχεδιασμό για τη λύση του προβλήματος!

Κληρονομήσατε ένα πρόβλημα και τρία χρόνια τώρα τι κάνατε;

Τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο συμμετοχής της κοινωνίας βρισκόμαστε -δυστυχώς- στο ίδιο επίπεδο.

Σε δύο μήνες που θα λήξει η έκτακτη ανάγκη τι θα κάνουμε;

Οι γειτονικοί ΧΥΤΑ μας εξυπηρέτησαν όσο μπορούσαν. Όμοροι και όχι μόνο Δήμοι έστειλαν απορριμματοφόρα, η πολιτεία μας κήρυξε σε έκτακτη ανάγκη για δύο μήνες, ζητήσαμε και χρηματοδότηση για να καλύψουμε τα καύσιμα.

Ως πότε όμως θα δίνουμε παράταση σε ένα θέμα που απαιτεί μέριμνα και στοχοθεσία; Ως πότε θα περιμένουμε να μας σώσουν άλλοι, ενώ τη λύση πρέπει να τη δώσουμε εμείς;

Θα περίμενε κανείς, ότι ως κατά βάση αγροτικός Δήμος, δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο όγκο οργανικών απορριμμάτων και θα είχαμε βρει λειτουργικές λύσεις. Όλοι θυμόμαστε τους παλαιότερους να μας λένε “τα αποφάγια στο κοτέτσι, οι φλούδες για λίπασμα, μην παίρνεις πλαστικά γιατί μας γεμίζουν τις σακούλες”. Πολλοί το εφαρμόζουν και σήμερα. Οι λύσεις είναι απλές…δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την έντονη αγωνία για την ολιγωρία λήψης μέτρων που θα μας βγάλουν από το τέλμα και θα μας δώσουν προοπτική διαχείρισης του προβλήματος.

Η έλλειψη επικοινωνίας με την κοινωνία, με τους εργαζόμενους, με το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Κοινοτικά Συμβούλια και η απουσία προτάσεων και λύσεων προς την Πολιτεία και τον αρμόδιο ΦΟΔΣΑ μας κρατούν μακριά από μια ουσιαστική και σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Η λύση θα έρθει από εμάς τους ίδιους.

Η κοινωνία είναι έτοιμη! Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση για άμεση δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης και οργάνωση εβδομαδιαίου προγράμματος αποκομιδής σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, όπως και άλλες λύσεις και προτάσεις.

Κλείνω την επιστολή μου, καλώντας σας να οργανώσετε ένα στρογγυλό τραπέζι ώστε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το πρόβλημα.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου
Όλγα Δασκαλή

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014